Съдия-изпълнител гони цяла кооперация във Варна

Строителната фирма ипотекирала имота, банката си го иска
49
Съдия-изпълнител гони цяла кооперация във Варна
Снимка: архив Булфото

15 собственици на апартаменти, гаражи и студия в кооперация на ул. "Мадара" 20 са реално застрашени да останат на улицата, след като съдия-изпълнител ги е погнал да освободят имотите или да ги платят отново.

Причината е една – фирмата, построила кооперацията и продала апартаментите - "Матико 2000" ООД, е теглила кредит, като е ипотекирала цялата сграда и земята под нея и сега банката си иска имота, след като кредитът не е бил обслужван.

"От 7 години съм собственик, платих апартамента на зелено. Имам и гараж. Имам нотариален акт и всички документи. При подписването на договора за покупко-продажба никъде не беше споменато, че всичко е ипотекирано. Преди 4 дни разбрах, че трябва да напусна имота, който бил собственост на банката, или да платя парите, на които е оценен. И сме в такава ситуация всички собственици в цялата кооперация.

Разбрахме, че на въпросната фирма са ипотекирани всички имоти. Това обаче нас не ни интересува. Нас ни гонят от собствените ни жилища. И юристи ни обясниха, че банката е в правото си, защото се явява собственик на имота. Сега трябва или да напуснем, или да платим отново. Оказа се, че ние нямаме права и законът нас не ни защитава“, каза за "Черно море" д-р Димитър Корновски, който е един от собствениците.

"Ние сме едни от първите, които се нанесохме в кооперацията. Всичко сме си платили и си имаме нотариален акт. Когато съдия-изпълнител взе да лепи бележки из кооперацията, разбрахме, че има много сериозен проблем. Всички ще подадем жалба в прокуратурата за измамата, но не знаем дали ще успеем да си спасим жилищата. От документите, които успях да събера, е видно, че има решение на съда, според което фирмата, която ни продаде апартаментите, не си е изплащала кредита, кооперацията вече е собственост на банката и наистина жилищата ни могат да бъдат продадени на търг от съдия-изпълнител", каза домоуправителката Емилия Димитрова.

Тя допълни, че има два апартамента, които вече са били препродадени на други семейства от бившите собственици, и то скоро. Те също не са знаели по никакъв начин, че имотът им има тежести.

Според юристи подобни имотни измами са често явление и, за съжаление, много хора, които са си купили жилища, ги губят, и то след битки в съда. Техният съвет е преди покупка на имот да се консултират с адвокат, неангажиран с продавача, който да направи пълна проверка на собственика и на имота.

Автор: Лиляна Трънкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
Честито на печелившите!
34
0
 
0
 
! Отговори
Mirko преди 9 години
Ето поредният пример за това как банка си прехвърля отговорността на съвсем непознат човек. В случая са няколко. Когато е разрешила и отпуснала крадита, фирмата е ипотекирала н на брои имоти. Когато са започнали да се продават, защо банката не си е погасявала кредита ? В смисъл вървят сделки и банката е трябвало да прибира част от парите. Но нашите банки не искат да си свършат сами работата. Те искат само да прибират и лихви и такси. За да държиш здраво един кредит, трябват и познания и ресурси.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На може да се впише сделкав Службата по вписвания,ако е налице това,което се твърди в пишман статийката!Няма как да стане,защототам се проверява имота,обектна сделката ЧИЯ собственост еи ИМА ЛИ ТЕЖЕСТИ,т.е. дали е ипотекиран!При наличие на несъответствие,НЕ СЕ ВПИСВАТ НОВИТЕ обстоятелствав регистъра на службата исделката Е НЕВАЛИДНА!т
32
0
 
10
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Трябва да се разбере кога точно е ипотекиран този блок. Ако е ипотекиран от фирмата след като го е продала и са били издадени нотариални, тогава банката е виновна, защото не е проверила кой е действителния собственик на имота. Чужд имот не може да се ипотекира от трето лице.Ако имота е ипотекиран преди продажбата са си виновни купувачите. Трябва винаги при покупка да се провери дали имота не е ипотекиран. Това, обаче, е работа на нотариата.
31
0
 
15
 
! Отговори
богат чужденец преди 9 години
горя от желание да инвестирам в България
30
1
 
8
 
! Отговори
4epa преди 9 години
SHEMA V KOITO U4ASTVAT -NOTARIOSI,-KAK MOJE6 DA IZVADI6 NOTARIALEN AKT NA 4UJD IMOT!!!
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако договорите за покупка "на зелено" предхождат датата на ипотекиране на имота и са пред нотариус, виновни са банката и собственика, щот са сключили ипотека за имот, който вече е бил договорен за получаване от друг и платен - тоест и двете страни - и банката и Митко 2000 са за кауша!
28
0
 
22
 
! Отговори
Кога преди 9 години
Кога собствениците са закупили имота и кога точно строителната фирма го е заложила в банката срещу кредит. Ако залагането е станало след продажбата на апартаментите, няма как банката да ги гони. Понякога чрез измама се залагат построени и закупени имоти за да се осигурят средства за строеж на нови. Точно това възможно да е станало, за да не знае нотариуса. Всеки купувач е осъществявал отделна сделка с фирмата пред този нотариус. поне веднъж, някой ще заподозре. Иначе, нотариуса е измамник.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вьпроса е че на банките е позволено да развиват контролиран фалит и иземване на имот тях не ги интересува ,,клиента им '' строителя как по свой си начин *** и пак и пак сами срещу тая мафия не е вьзможно да се изправи банките имат армия от адвокати включително и действащи депутати шефове на партии притежатели на адвокатски кьщи за тях обикновения народ е сирене на тепсия.
26
0
 
6
 
! Отговори
в Израел преди 9 години
Бях определено време строител там. Един ден навивам техническия да отвори фирма за довьршителни работи , отговора ме довьрши Ако законо искаме този вид дейност то аз трябва да внасям на дьрзавата като гарант на моята дейност половин милион долара Дьржавата гарантира обема и качеството и законоста на всяка сделка преди всичко човека.
25
0
 
34
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Егати гнусната измама. Възможно ли е да се издаде нотариален акт за собственост над ипотекиран имот като ипотеката се скрие или не се спомене?
24
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСИЧКИ КОИТО СА ВИНОВНИ ЗА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ В ЗАТВОРА , А НЕ ХОРАТА СА ТЕГЛИЛИ КРЕДИТИ ДА ПЛАЩАТ И СЕГА ВЪН , В КОЯ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ГО ИМА ТОВА , СРАМОТА
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки има определена професия учи се ,развива се. Не е задьлжително да знам а и не вьзможно схемите да хванеш на мафията и на мошениците Днес прочетох от някьде че ни обвиняват че само искаме от дьржавата ами да искам АЗ АЗ ТИ ТОЙ ТЕ плащат не полу пари а пари определени за да сьществува реде в дьржавата ако в името на народа да я праскат тоя народ то тоя народ трябва да е обратен АЗ НЕ СЬМ СЬГЛАСЕН ДА МИ ВМЕНЯТ ТОВА
22
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАИСТИНА ТРЯБВА ДА ДОЙДЕ СОЦИАЛИЗМА , И МНОГО ХОРА ЩЕ ТЪРКАТ НАРОВЕТЕ , НЕ ОСТАНАХ ЧЕСТЕН ЧОВЕК НЕ УПОТРЕБЕН ВСЯКАКСИ
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора,изваждайте си УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ТЕЖЕСТИ преди да сключите договор за продажба на имот,много ясно,че умишлено продавачът би ви спестил тази подробност!
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санкциите за банките които водят скрита тьрговска дейност конфискация банките наемат адвокатски кьщи и през цялото време тьрсят честния отруден бьлгарин да ги вкарат в някаква схема за да ги оберат и това е за какво ли се именуваме дьржава
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТУКА НАРОДА НЕ ТРЯБВА ДАСЕ МЪЛЧИ , ЯВНО ЧЕ ШЕПА ХОРА СИ ИГРАЯТ С ЗДРАВЕТО И ПЪРИТЕ НА ХОРАТА
18
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива казуси ги решава само товарищ Макаров
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙТО Е НАПРАВИЛ ЗДЕЛКАТА ЗА ПРОДАЖБИ НА ИПОТЕКИПАНИ ЖИЛИЩА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН , И ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ ДА НОСИ , НЕМОЖЕ ХОРАТА ДАСЕ ДОВЕРЯВАТ НА НОТАРИУС А ТОЙ С ПОМОЩА НА ДЪРЖАВАТ А МОШЕНИК,
16
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако купувачите си бяха направили надлежната проверка преди покупката, щяха да установят, че недвижимото имущество е ипотекирано преди продажбата, която в случая се явява незаконна и отговорен е нотариуса (който или е неграмотен, или е получил тлъста сума за измамата).