Без човешка намеса боеприпаси не гърмят

Защо гърмят най-новите гранати в Иганово, пита експерт
14
Без човешка намеса боеприпаси не гърмят
Снимка: БТА

Няма боеприпаси, които сами да могат да се взривят или да се възпламенят, винаги има някакъв човешки фактор. Това заяви Валентин Радев от ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по отбраната в парламента и бивш зам.-министър на отбраната, който е и експерт по боеприпаси, след като вчера отново гръмнаха гранати в завода на ВМЗ в село Иганово.

Преди 25 дни също имаше взрив в цеха и заради това той не работеше. Според Радев най-вероятно става дума за допускане на технологична грешка.

Още по темата

"Защо са били в цеха тези боеприпаси, а не в хранилището, където температурата е по-ниска", риторично попита той пред Нова тв.

Следствието трябва да провери как е допуснато, че не стари боеприпаси, а ново производство се взривяват за втори път на военните складове в село Иганово, смята Радев.

Според него ставало дума за нови изделия, "сравнително нова стока", които не се произвеждат от 25 години. 

По думите му следствието трябва да изясни защо новото въоръжение не се пази на безопасно място и дали е минало всички необходими тестове преди да бъде пуснато в производство.

"На място не можахме да получим съвсем утвърдителни отговори", призна той за документацията и изпитанията на новите боеприпаси.

Валентин Радев коментира, че на неспециалистите все още може да не им е ясно, че при инцидента в Иганово всъщност става дума за абсолютно нов продукт на военната ни индустрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
uu преди 9 години
ББ от Париж смъмрил Лукарски: Абе, Лукарски, какви са тези неорганизирани работи, бе? Казах ти - направи график кога кой цех или склад от ВМЗ ще гърми и го дай на хората! Какво е това стряскане на българския народ, каква е тази неинформираност?
7
0
 
3
 
! Отговори
9К51 преди 9 години
"термобары", както казват братушките е руско ноу-хау, технологията е тяхна разработка и в момента на-мощната /не ядрена/ бомба от този тип е в арсенала на руската армия. ВМЗ произвеждаше боеприпаси по руска тех. документация, но след преврата от 10.ноември, ни "отсириха". Нашите момчета са разработили подобна тенология, но явно има сериозни недостатъци, които водят до подобри взривове, ние сме отлични производители, но като конструктори нещата не стоят по същия начин.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз съм уверен че ги продават и не е задължително да е Украйна.Корупцията е голяма а държава липсва.Много жалко.Навремето нападаха разни хора разни казарми и гармяха разни боеприпаси и се появи Косово.Какъв ли е сценария тук.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ви кажа тези изтрели са за РПГ-7(за стравка уикипедия) Та тия термобарични са нов тип изтрели... Предназначени са за униж. На противника в укрити обекти... Блиндажи окопи бойници и тн. Та пълни са с около 3 ВВ което го взривява пиезо кристал(с мигновенно действие) имат и самоликвидатор който взр. Гранатата на около ~915 метра ако пропусне целта та за газ да има вътре не знам чул съм за модифициран хексосен(С-4) прилича на пластилин... В казармата сме стреляли с тях.
4
0
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 9 години
Риторичен въпрос: Как мислиш, дали практиката не изисква взриватели и боеприпаси да се съхраняват на отделни места? Или поне по начин, изключващ възможността едните да изпълнят предназначението си като инициират взрив във другите.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми гръмваш 100 боеприпаса а останалите 10 000 си си продаваш тайно :DDDDDА застрахователя пък плаща за 10 100 боеприпаса :D
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Експертът пита? Е, щом най знаещия пита, какво остава за другите в държавата....
1
1
 
17
 
! Отговори
iii преди 9 години
Кой е заблудил Валентин Радев, че това са най-новите боеприпаси, производство на ВМЗ.Това са боеприпаси с т.нар. термоглави, т.е., които се задействат чрез газ. Капачките на тези глави са изпускали газ и това е причината да са в цеха - трябвало е да им се сменят капачките.Поради това, че цеха продължително време не е работил, се е натрупала концентрация на газа и се е получил взрив.Но големият въпрос е: Кой немърливец допусна боеприпасите да се съхраняват НЕ в специални помещения, а в цеха?