Защо Софронка сви кабелите за тока? За хляб!!!

Баба от Берковица остави на тъмно общинския парк в града
28 апр 2015 08:45,
141
Защо Софронка сви кабелите за тока? За хляб!!!
Баба Софронка. Снимка: bTV

Преди няколко дни общинският парк в Берковица потъна в мрак. Причината – възрастна жена открадна проводниците на току-що монтираните лампи. Минувачи веднага сигнализираха полицията и срещу бабата вече е повдигнато обвинение. Грози я парична глоба или затвор от 3 до 8 години.

Паркът "Свети Георги Победоносец" в Берковица е на път да се превърне в най-предпочитаното място за почивка на хората от града – за нови алеи и лампи са инвестирани над 100 000 лева. Но осветлението не работи – преди още да бъде включено. Причината - 67-годишната баба Софронка от ромския квартал "Раковица" задигнала кабелите.

Софронка не смята, че не е престъпник и се срамува когато я наричат крадец. Видяла случайно кабелите в парка и си помислила, че не трябват на никого.

"Като видях разкопаното, реших да видя дали има парчотии, нали разбираш? И намерих, ей такива жици – четири. Взех ги и ги държах в ръцете", разказва жената пред bTV и допълва: "Да съм крадлива, да ме вземат! Аз ако съм знаяла, че е такова, нямаше да го пипам".

Хората от квартала са на страната на баба Софронка. И според тях жената не е предполагала, че това са кабели, които се ползват.

"Нашите хора в "Раковица" не са такива – те са трудолюбиви. Те гледат да изкарат едно парче хляб. Те не щат да крадат и да лъжат. Нито един няма да го направи, ако знае, че това е електричество", казва Васко, който живее в квартала.

"За 4 кабели - телевизия! А за хиляди левове - няма телевизия. За милиони има прошка. Това е истината в държавата", допълва той.

Баба Софронка разказва, че с парите от кабелите щяла да си купи хляб. Понякога остава гладна с дни. Безработна, без пенсия и с 40 лева социални помощи, които дава за лекарства. Надеждата й за оцеляване е в кофите за боклук.

Междувременно от районното управление в Берковица съобщиха, че срещу баба Софронка е повдигнато обвинение за кражба. Грозят я от 3 до 8 години затвор. Заради няколко метра кабел, които искала да продаде и да си купи хляб.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
8
 
! Отговори
Noname преди 8 години
Ей на това му се казва да удариш джакпота. Не само, че не я е треснал тока, докато е пипала жицата, ами сега може да спечели от 3 до 8 години гарантиран покрив над главата, топлина през зимата и храна три пъти на ден. Не е като да живееш в кашон и да чакаш на кофата някой да изхвърли нещо.
32
1
 
14
 
! Отговори
. преди 8 години
На лудите мястото им е в лудницата, на престъпниците- в затвора. Ако на всеки, на когото не му достига- за хляб, за яхта или за каквото и друго да било, се опрости престъплението, то да закриваме официално държавата вече.
31
1
 
18
 
! Отговори
Реплика преди 8 години
А, този който "купува" кабелите от баба Софронка защо още не е в затвора ?
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи налапала цигара от 5 лева,а пари за хляб нямала...Ама цигарата от 5 лева ли е или е контрабандна,от къде я е купила тогава,откого,той как е вкарал контрабандно цигарите,откъде,кой му е разрешил и хоп стигнахме до главатарите на нелегалния бизнес-иска се смелост за всичко това...а баба Софронка ще съдеиства не се безпокоите.
29
2
 
17
 
! Отговори
They call him skunka преди 8 години
Мисля, че има много други бедни хора в тази държава. Бедни хора, които издържат децата си, докато те "следват" в София (умишлено давам столицата за пример, защото стандарта на живот е най - висок и съответно животът е най - скъп.), А НЕ СА ЗАПОЧНАЛИ ДА КРАДАТ! Мъчат се, работят, вземат заеми, лишават се, връщат,но всичко с много лишения и помощ, и БАЧКАНЕ, а не с кражба,за да ми пуши цигари.......
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разкарайте тая грозотия от топ-новината и дайте за финансирането на партия юруш и 1,3 млн членски внос от матушка Рус!
27
0
 
10
 
! Отговори
Ти преди 8 години
да кажеш,че съм крадлива ама не съм.. хахаахх ми защо пипаш ахаха мали закашмер..сега да я пратят да работи в бкс да искарва паричната глоба,че едва ли ще лежи в затвор в тая скапана държава
26
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората *** от глад, държавата инвестира примерно 100 000 в един парк.Една баба откраднала няколко жици- затвор.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко, че кабелите не са били още включени към мрежата, щеше да бъде добра новина един *** по-малко...
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До KunchoZa da ne se tolerira prestapnostta, triabva da se zapochne ot darjavata i darjavno-administrativnia aparat. Darjavata sas svoite zakoni , i protivorechashti naredbi reketira grajdanite danakoplatci. Tozi sluchai s babata e edna kapka ne v Moreto a v Okeana. Nai goliamata prestapnost e v naredbite i zakonite na Ministerstvoto na regionalnoto razvitie koeto otvaria vratite na Mafiata monopola za reket nad naselenieto.Nauchete se da gledate neshtata po-dalboko v korenite.
23
1
 
23
 
! Отговори
Kuncho преди 8 години
Не трябва да се толерира престъпността!Ако утре някой влак изкочи от релсите и измрат маса хора, защото някой за един хляб е откраднал кабел това ОК ли е?
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато ром се самоубие от мизерия, вместо да краде, може и да се оправи държавата.
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айдееее! Тия и след пенсия продължават с брането!
20
12
 
9
 
! Отговори
до 46 преди 8 години
А лицето на българите се вижда от коментарите- подскачат срещу една баба, а пред крадливите политици смирено навеждат глава.
19
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите са кокошкари-обичат да пишат и четат истории за кокошкари,ба си племето
18
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подобни кражби нанасят поражения за много милиони в България. Принципно не вярвам на подобни оправдания. Откраднали ги е защото никога не е работила, а винаги е крала "за хляб". Лесно е да се краде, трудно е да се работи.
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От глад е оправдано да се краде.КТБ също гладни хора я опразниха.
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
такива са си те-крадливи, неграмотни, мислят че все някой им е длъжен, не искат да работят, не искат да учат и реват че няма хляб, ами няма. Ако не работиш, ако нещо не допринасяш за обществото- не няма хляб, никой не ти е длъжен. И как й хрумва просто да види нещо и да го вземе. Ама нейно ли е, някой от нейното семейство ли е работил, платил ли го е? Няма такива работи при тях. ТЯ е балък и са я хванали, другите, по-младите си крадат на воля
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Hutler.Za kokoshkari nqma proshka! Da jiwee kapitalizma i rasi.ma!
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За милионите на престъпниците-няма ли да пуснете нещо тука ,бе джурналя.Що ни занимавате с кокошкарски историй-щото ние сме кокошкари,нали-ЯСНО