За Гергьовската трапеза: Само вносен зеленчук

Доматите и краставиците са предимно от Турция и Гърция
30 апр 2015 14:56,
40
За Гергьовската трапеза: Само вносен зеленчук
Снимка: Булфото, ахрив

Предимно вносни зеленчуци ще сложи българинът на трапезата за Гергьовден. Това каза пред журналисти инж. Елена Чалъмова, експерт в Агенцията по храните в Пловдив, след проверката на стоковата борса в Първенец, предаде "Фокус".

Проверката на инспекторите показа, че доматите и краставиците са предимно от Гърция и Турция.

"Качеството на стоката, която проверихме е добро", каза още Чалъмова.

Правят се проверки и за съдържание на нитрати в марулите, като се взимат проби, които се изследват по мониторингова програма. Проверките на инспекторите от Агенцията по храните продължават и по пазарите в града и областта, както и в магазинната мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
18
 
! Отговори
от 36 преди 8 години
-> Не мога да се съглася с Вашите аргументи и за традиционните сортове, защото е доказано, че Вашето предложение щеше да изличи един от най-традиционните български селскостопански сортове -- този на розовия домат. И нека в този момент Ви напомня, че когато доматите се развалят и хората са недоволни, те използват този плод само с една единствена цел -- да замерят с него политици. Не се поставяйте на това място и си свалете ръцете от българското земеделие най-после и конкретно от розовия домат."
34
1
 
17
 
! Отговори
от 36 преди 8 години
"Г-н Председател, слушах какво каза Комисарят и честно казано не мога да повярвам на ушите си! Две комисии на този парламент почти единодушно гласуват против предложението на Комисията и Вие г-н Комисар се опитвате да кажете, че едва ли не парламентаристите в тези комисии са твърде глупави, за да разберат Вашата велика идея, тя е по-умна отколкото са избраните депутати в този парламент... ->
33
1
 
19
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
Аз в този момент разбрах, че имаме само един евродепутат, защитаващ българските интереси в Брюксел. Казва се Димитър Стоянов, независим, има видео в youtube, където направи на 5 стинки евро-***, който предложи да се откажем от българския домат. Сега ще цитирам речта му:
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България е пълно с топли минерални води, които не стават за пиене, но са идеални за оранжерии! От това отопление по евтино, накъде? А и в южно България е доста по топло и става за отглеждане на ранен зеленчук.. Въпрос на организация и предприемчивост. Местните сортове са прекрасни, трябва да се преборим и да ги запазим, иначе - ГМО И ГЯВОЛ НА МАГАРЕ....
31
0
 
26
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
Кривите ни краставици им пречели, щото трудно се сядало върху тях, после поискаха да "ощастливят" прасетата ни, сега и доматите ни искат да махнат, за да ги заместят със свои хибриди... Сега разбирам защо Исландия показа среден на ЕС.
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
зарзаватът от чужбина, ми каква е разликата с миналата и по-миналата година
29
0
 
19
 
! Отговори
до симпатяга преди 8 години
Много ясно, че под български домат имам предвид български сортове. Мислиш ли, че не мога да позная по вкуса?
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Корекомски зеленчук, с долари купен. За това се борихме срещу социализъма всички софийски реститути. За едното уиски Джони Уокър и касетофонче хитачи.
27
0
 
17
 
! Отговори
байганьомитничар преди 8 години
Бре дай ми ти митницата пък после .................................. или динамика на балканския бизнес климат .............................................. за 100 години.
26
1
 
19
 
! Отговори
akud преди 8 години
КОЙ ???? съсипва Българското земеделие
25
1
 
19
 
! Отговори
Турчин_13 преди 8 години
В южна Гърция и южна Турция, оранжериите почти не се отопляват,защото е топло, а в България без отопление не ства, а с тези цени на горивата,цента на килограм може да стигне и 10 лева :)))Българина произвежда това от което има печалба,няма смисъл да работи на загуба, и не работи на загуба :)))
24
0
 
23
 
! Отговори
... преди 8 години
Бре не знам за цени и прочие неща, ама знам, че тука в БГ не си на кяр нито да си производител нито да си потребител! Най-на кяр си ако си от тиа по средата прекупвачи посредници и прочие! И с заззавата и с месото и млякото и яицата със всичко е така! Не може нещо да се изкупува на 10 ст. и като иде на пазар в софия пловдив и др. големи градове същото това нещо да струва 1 - 2 - 3 лв. Печалбите при посредниците се измерват в хиляди % Докато най-прецакани са производители и потребители!
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко и много-всеки ще си позволи за празника
22
2
 
23
 
! Отговори
симпатяга до 22 преди 8 години
Ти защо реши че ако доматите са български, то непременно са вкусни? Няма такова нещо, в България са доста разпространени много холандски сортове, които са пластмасови и безвкусни (защото са по-издръжливи и дават повече реколта). Така че къде е отгледан домата няма никакво значение (ако ще и австралийски да е), по-важен е сорта. Избирай по сорта, а не по страната на производство.
21
0
 
17
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До Анонимен 21Многооооо точна оценка бе 21 номер. Как бързо обаче я направи само. Веднага ме усети обаче...:))) Ей голяма работа си...
20
0
 
17
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
Е не си купувай български бе, купувай си само от вносните неща, които приличат на зеленчуци, твоя воля. :D
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЧекистБратле, ако носиш анцузи от илиянци и не си си показвал носа навън мога да те посъветвам едно, отлепи си мързеливия некъдърен *** от компютъра, намери си някаква работа и си живей живота. С мрънкане и оплакване по форумите не става работата......
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
живеем в възможно най долната страна,даже и диктаторите не са причинявали това на своя народ.
17
0
 
20
 
! Отговори
ДО БЪЛГАРИТЕ преди 8 години
До до 9ТАЗИ ГОДИНА НЯМА ДА КУПУВАМЕ БЪЛГАРСКИ ЗЕЛЕНЧУЦИ!НЕКА ДА СТАНЕ ПО 10 лв. КИЛОГРАМА
16
0
 
25
 
! Отговори
младен преди 8 години
"Предимно вносни зеленчуци ще сложи българинът на трапезата за Гергьовден."Ша сложи ако го купи!!! Да го д..т с тия домати 4.80лв. - няма д аги ям!