Супермаркети подбиват цените на кръчмите по морето

Туристът иска да мине евтино, а ресторантьори му угаждат
Обновена: 19 май 2015 08:33 | 19 май 2015 07:55,
97
Супермаркети подбиват цените на кръчмите по морето
Снимка: Булфото

Супермаркетите, които стават все повече в курортните комплекси, подбиват заведенията и изяждат бизнеса им. От това се оплакват ресторантьорите в Златните пясъци пред "Монитор", според които курортът вече съвсем е заприличал на варненски квартал. Въпреки по-малкото туристи те са категорични, че няма да повишават цените.

Капанчетата се опитват да придърпат клиентела във все още полупразния курорт, като намалят цените за българи наполовина. Най-скъпите риби в ресторантите са калканът и леферът, които вървят за 28-30 лв. за порция. Скумрия на скара или порция сафрид са по 10 лв., а почти навсякъде в курорта мешаната скара е 18 лв. Телешкият стек е 24 лв., а пържените картофи са по 3 лв. порцията.

Ракията е от 3 до 6 лв. за 50 грама, според вида и качеството, а шопската салата - от 4,50 до 6 лв.. Малката наливна бира е 1,80 лв., а голямата - 2,50 лв. Палачинките се харчат по 3 лв., кафето е 2 - 3 лв., малка минерална бутилка – 1,50-2 лева.

Кръчмарите отсега наемат викачи, които да зарибяват чужденците, за да влязат в заведенията им. Други поставят рекламни табели, с които предлагат безплатна порция мезе при 5 поръчани бири или пък при две поръчани бири - третата е безплатна. Плодовете обаче са скъпи, като българските ягоди вървят 12 лв. килото, докато на пазарите във Варна са само 5 лв. Ябълките и крушите са по 5 - 6 лв., а розовите домати, по 8 лв.

Сянката на плажа също е излиза прескъпо, като и това лято ще се плаща по 8 лв. за чадър и още толкова за шезлонг и по 3 лв. за шалте.

Ранните туристи по морето тази година са сравнително по-малко за разлика от предходни години, коментират с безпокойство в бранша. Очакванията на хотелиерите са свързани с много притеснения, заради прогнозирания отлив на гостите от Русия и Украйна. По същото време миналата година на Златни пясъци е имало много повече хора от тези страни, докато сега те се броят на пръсти, казват хотелиерите.

Въпреки това, курортите край Варна са готови за предстоящия летен сезон. На “Златни пясъци” работят близо 30 хотела, в които вече има гости от Германия, Франция, Хо¬-ландия и въпреки кризата - от Русия. Повечето от тях обаче не са организирани туристи, а са с индивидуални резервации.

Според експерта от Варненската туристическа камара, доц. Стоян Маринов, надеждите са за записвания в последната минута, което означава, че някъде към края на юни, може би ще има раздвижване на кризисните пазари и благодарение на ново сваляне на цените и прибавяне на екстри към офертите, туристите от тези страни ще тръгнат и към нашите курорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
2
 
! Отговори
Шмайзер преди 9 години
До тъпчоТи това явно, само си го чувал от кибиците, с които се наливате с бира пред мизерния панелния блок, който обитаваш
52
20
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
До 9В Гърция е по- скъпо, поне там, където аз ходя. Вероятно и там на местата за простолюдието е евтиния, както и в България, но на местата за нормални хора, цените са 6-7 пъти по високи от тези, които виждаш във вашите бетонни кочини по морето.
51
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зеленчукопроизводителите вместо да ревът е им изкопуват евтино продукцията да се кооперират и да си отворят плод зеленчуци по морето. Като гледам дадените цени, като нищо може да им подбият цените с 50%, хем те ще са доволни, хем и туристите, хем и ресторантиорите. Ама требе акъл.
50
2
 
26
 
! Отговори
тъпчо преди 9 години
В Оя,Санторини 2 големи шиша пилешко сувлаки+ гарнитура пържени картофи (наша порция)+домати и краставици-7,50 евро,калмари-8 евро! Нямам какво повече да кажа!
49
0
 
30
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Ехххх народни цени. Премиера да вземе да прочете тази статия и след 2г. като останем без туристи по морето не да свикват КСНС, а да си припомни статията и белким му светне.*** !!!
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оф да ве забравих, ще се чувствам селянин...
47
0
 
23
 
! Отговори
Световната банка преди 9 години
Начинът, по който е написана статията, ясно показва защо България е най- западналата държава в Европа. Толкова неграмотни и глупави хора обитават тази територия, че е чудно как изобщо още съществувате.
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Type the author nameПич, отивай си на ол-инклузива, за три-пет дни, пий ментак, яж мусака от кебапчета и кюфтета неизядени от предните дни, пък аз ще си ходя с щайгата с доматите и лука, дамаджаната с домашна ракия в апартамента и ще се разцепвам две седмици на море...
45
0
 
28
 
! Отговори
9 преди 9 години
Хубаво погледнете цените в статията и после говорете,че в Гърция било по-скъпо.
44
0
 
27
 
! Отговори
Burg преди 9 години
До всички плачещи кръчмари и други хлипащи туристически деятели: Любете си майката!
43
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия чадъри за 8лв може да си ги и да ги разтворите. В Гърция чадъри шезлонги са без пари като си поръчаш 1 бира. Даже сервитьорка носи чак до плажа.
42
0
 
16
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
А пък зеленчукопроизводителите подбиват цените на животновъдите.
41
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тези викачи пред ресторантите сме точно като в ориента. И не само с викачите. И със стремежа да се прецака клиента на всяка цена. Не само от ресторантьорите а от всички. И бабето на пазара и то се мъчи да те прекара
40
6
 
14
 
! Отговори
Type the author name преди 9 години
До 53Точно така вземаш си щайгите с лука, доматите, картофите, зеленцето, потника и почваш да пържиш в кухнята и да гледаш новините на ракийка и салатка като през останалата част от годината. Така де, по ресторантите е скъпо
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ресторантьори, хотелиери прецакани от магазините. Ами от апарт-хотелите. Чиста работа. Наемаш си апартамент, вътре обзавеждане, кухненска част, посуда, всичко. Е някой трябва да шета, ама пък поне знаеш кво ядеш и пиеш.
38
0
 
33
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
В Банско малка пещерска ракия е 3 лв. Да вземат и в магазина половинката да я направят 15 лв само и само да им е добре на ресторантьорите? Баси - всеки ресторантьор станал и дере ли дере. Ето затуй българите по Черноморието намаляват и ходят по Гърция и Турция, че и по Западните Балкани и чак Албания. Некой ще им седне на чалгията до дупка да пие малка ракия за 4 лв и да му висят на главата за бакшиш, като през цялото време не му обръщат внимание, да бе да
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
48 Абсолютно.Човека си беше направил сметка, че тези дето ходят за през деня да карат ски трябва да ядат и понеже е на самата писта и е удобен чеши здраво. Пък това, че аз съм гост в хотела му, към който е и заведението нямаше значение
36
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чужденците вече отвратени, не искат да идват, изгониха руснаците, българите работят за 400 лева, а който има някое левче предпочита Гърция! Ще ги питам, като дойде есента, батките-тарикати
35
0
 
17
 
! Отговори
Ванката преди 9 години
ха ха Да ме хванат за ... лефера, нашите ресторантьори и хотелиери. Не стъпвам на нашето черноморие, освен ако не ми платят... добре! Не цената е водеща за почивката ми, а тишината, чистотата, обслужването, спокойствието...
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 36Ами пробвах на един на Пампорово, който продаваше кюфте/кебапче 100гр. за 3,80лв. бройката...