Масово продават гръцките домати за български

Не се подлъгвайте и за дините, в момента родни няма
38
Масово продават гръцките домати за български
Снимка: архив, БулФото

Масирани проверки в цялата страна за продажбата на пресни плодове и зеленчуци започва Агенцията по храните.

Инспекторите ще следят за произхода и качеството на продукцията.

Проверките са провокирани от множество сигнали от български производители, че на пазара масово се предлагат плодове и зеленчуци без документи за произход.

Целта е да се предотврати нелоялната практика между търговци и клиенти, свързана с произхода на плодовете и зеленчуците, обясни пред БНР Нина Михайлова, старши експерт по контрол на качеството на храните в Агенцията.

"Проверката се провокира от факта, че търговци на дребно злоупотребяват с показване произхода на стоката, тоест гръцки домати масово се предлагат за български, и дините също стават добруджански, а дефакто стоката е вносна. Няма в момента българско производство на дини", каза Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
никой не се подлъгва дините които вървят в мом по 59 ст са гръцки и са вкуснидоматите също са гръцки в българия изчезнаха познатите сортове сега всичко е със семена от холандия така че ако някоя бабичка ви каже че са от градинатане се връзвайте от женския пазар са и след това се предлагат като нейно производство
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На бас, че не смеят да проверяват и глобяват на Женския пазар, щото ще лъснат рушветите
26
1
 
0
 
! Отговори
Бисер Варна преди 8 години
Всички сте *** клиенти не искате вносно но като влезете в магазините ми търсите само красива стока а после мрънкате НЯМА КАК ДА Е КРАСИВО И ВКУСНО .
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе те ви продават "сирене" ,което е произведено от смляно шкембе ,тебешир и мноооого сол ,вие сте седнали да се притеснявате какви са зеленчуците.Ами какви да са като ги произвеждат да са трайност едно лято-красиви на цвят и с вкус на подметка.А и българските производители също се изхитриха и започнаха да отглеждат ГМО сортове-идеални на форма и цвят ,почервеняват едновременно ,трайни са и като ви лепнат едно етикетче "Българско" това не променя вкуса му ,а само удвояват цената
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"не се подлъгвайте...".Никой не се подлъгва. Всички знаем , че у нас все още дините не са узрели. Да не купуваме ли тогава?Гръцки или турски все едно-вкусни са и на добра цена.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като тази пролет нашите производители ни продаваха салатите (марулите) от лев нагоре да ми извиняват ,купувам това което ми харесва та ако ще да е турско ,гръцко все това.
22
3
 
2
 
! Отговори
Ценител преди 8 години
Купувам само от пазара сортовете "Идеал" и "Биволско Сърце" (розовите домати). Тези сортове ги няма никъде другаде по света. Ценя ги още от дете. Е, по това време са още оранжерийни, но въпрки това със самоличен вкус. От Юли нататък са превъзходни, естествено винаги по-скъпи от останалите сортови и от вносните.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българския домат не може да го сбърка човек с набито око. Гръцките са бледо червени. Българските не са идеални по форма и точно това ги издава, но са наситено червени с някои дефекти.
20
1
 
8
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
До 22Гумените домати се дължат на фермерите и вредната и пагубна селекция, която направиха през годините. Зеленчукопроизводителите наблегнаха основно на еднаквото червено оцветяване на доматите за сметка на вкуса. Причината е промяна на ДНК, която води до равномерен червен цвят, но в същото време намалява съдържанието на въглехидрати, т.е. захари, и други вещества в зрелия домат. И всичко това се дължи на мутация на гена SlGLK2. Четете малко бе хора, учените отдавна са отговорили на въпроса
19
8
 
13
 
! Отговори
Men преди 8 години
Гръцките домати са много по-вкусни от българските! Няма защо да лъжат, гледайте кашоните - ако има надпис на гръцки купувайте смело дори да са малко по-скъпи вкуса е супер. Бг оранжериите взеха да продават пластмаси, ще ме извиняват но за нищо не им стават доматите....
18
0
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
Колкото по "индустриализирано" е фермерството, толкова по-малък е шанса да намериш продукти с перфектен вкус. Затова като ни пуснаха да ходим по света, навсякъде навън плодовете и зеленчуците бяха с вкус на гума. Сега това се случва и у нас...
17
0
 
4
 
! Отговори
пълно със смешници преди 8 години
До ПалачАми айде, отивай и почвай да бесиш, какво чакаш? Само гледай някой *** да не те обсеби ***, ***...ха-ха-ха
16
1
 
7
 
! Отговори
пръц преди 8 години
Който е много капризен да ходи по фермерските пазари и да си купува по 10 лева килото домати. Пак ще му дадат гръцки, но поне ще е с усещането, че яде супер био качествени домати - много полезни, вкусни и здравословни :))) Самовнушението е страшна сила, ей! А аз пък най-вкусните домати съм ги намирал точно в най-евтиният пенсионерски магазин: "Хранс Комерс", където всичко е на половин цена от нормалната за България
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Доматена логистика:Заявка за домати от борса,голям прекупвач или хранителна верига.Тръгват тировете пълни с зелени домати от Гърция.На българска територия се разтоварват,вкарват се в топлинни пещи за една нощ.Зелените домати са се превърнали в чудно червен лъскав продукт с вид на пластмасов домат.Експедират се с всички необходими "подпечатани и заверени надлежно хартиени "сертификати за качество и безопасност" в направления според получените заявки от борси,големите прекупвачи или вериги."
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
... да не говорим, че първите родни дини идват с инжекция от вкусна урина. А на гръцките дини какво им има? По-хубави са от нашите във всеки случай.
13
1
 
16
 
! Отговори
Е - Ник преди 8 години
Купувач: Откъде са картофите?Продавач: Смолянски са!Извод: Щом навсякъде, където и в България да попиташ, всичките картофи са смолянски, то този Смолян би трябвало да е с площ, поне колкото щата Тексас!
12
0
 
6
 
! Отговори
до 12-така преди 8 години
Че какво лошо им е на гръцките домати. В началото на май си купих такива в Гърция и бяха много вкусни, за 2,50 евро килото. В България до ден днешен не намерих толкова вкусни домати. Ще се появят по пазарите подобни чак след месец..........В началото на месец май аз също си купих-от една баба,която има оранжерия на село български домати за 4 лева килото.Купих си и гръцки от Гърция за 2.70 Евро килото.По евтините бяха с аромат и вкус на домати,другите биеха на домати само на цвят.
11
8
 
9
 
! Отговори
Палач преди 8 години
Нещата ще си дойдат по местата когато започнат да бесят прекупвачите на сергиите им!
10
2
 
14
 
! Отговори
uu преди 8 години
Като слушам Бойко и хората му колко европейски пари са налели в нивите на България, би следвало пазара да е пренаситен с наши плодове и зеленчуци.Ами, май че схемата е друга : Ваньо се прави, че митницата е под контрол, тировете си минават, стоката се брои за нашенска, субсидиите отиват в нечии джобове...На кой да вярваш?
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че какво лошо им е на гръцките домати. В началото на май си купих такива в Гърция и бяха много вкусни, за 2,50 евро килото. В България до ден днешен не намерих толкова вкусни домати. Ще се появят по пазарите подобни чак след месец.