След разлива: Умряла риба, петролни тръстики...

Министър Василева обяви, че до края на деня ще има санкции
Обновена: 18 юни 2015 13:59 | 18 юни 2015 12:26,
23
След разлива: Умряла риба, петролни тръстики...
Снимка: Булфото, ахрив

Замърсените територии след разлива на петрол в Бургас са основно тръстикови масиви, коментира пред "Фокус" министърът на околната среда и водите след проверката й рано тази сутрин на езерото Вая.

Екип на РИОСВ-Бургас е взел поредни проби за това дали има разширяване на разлива. След като резултатите станат ясни, на базата на засегнатата територия и степента на замърсяване до края на деня ще бъде ясно каква ще бъде санкцията на нефтената компания.

В момента се работи за достигане до точното място с багери, за да се установи каква е причината за разлива - дали е техническа или е в резултата на криминални набези.

Още по темата

"След дъжда, който преваля снощи, трябва да се установи дали има разширяване на разлива. Ограничени са площите, които са засегнати с разполагането на бонови заграждения. Организирана е работата на аварийните екипи на общината, на "Пожарна безопасност и защита на населението", на оператора "Лукойл Нефтохим".

Има замърсяване на териториите, които са основно тръстикови масиви. Отстранява се и от дясната страна на пътя, където вече е установено точното място на спукването на тръбата. Там положението е по-тежко, но са взети всички мерки, за да се ограничат щетите. Това, което имаме като информация към настоящия момент, е, че е засегната буферната зона на езерото Вая. Взета е проба от вътрешността на езерото. Снощи беше направен анализ и не е установено замърсяване във вътрешността", коментира министър Василева.

По думите й няма засягане на зоната към морето. Няма опасност и за населените места, и за хората. Министърът коментира, че от снощи се правят непрекъснато измервания на чистотата на въздуха.

Разполагат се мобилни лаборатории, които ще следят състоянието на въздуха непрекъснато. Не се установяват и превишения на нормите на съдържание на вредни вещества във въздуха.

"Само в зоната на инцидента има превишение на съдържанието на бензин. При огледа не е установено да има мъртви птици, но има измряла риба в засегнатата площ. Езерото Вая и буферната му зона е защитена територия от мрежата "Натура 2000". Няма замърсяване на защитената територия, която се намира в близост до езерото. Разпоредено е на "Лукойл Нефтохим-Бургас" да осигурят и техниката и средствата за изгребване на замърсените води", каза още Ивелина Василева.

Пътят Долно Езерово –Братово остава затворен.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От лукойл обещаха за компенсация на причинените вреди да намалят цената на бензина с 1 стотинка за 1 седмица.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега заради тази глоба пак ще са на загуба
18
0
 
2
 
! Отговори
бургазлия преди 8 години
Къде е охранителната фирма която охранява тръбите.Защо се допусна да се обгази района и измори рибата.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така и неразбрах от какво е този разлив.
16
7
 
8
 
! Отговори
бай Гецо преди 8 години
Къде са сега онези природозащитничета дето ми ходят с плакатите против шистовия газ, със стърчащи рубли от раничките да обяснят колко е вредно руската Лукойл да трови българските земи???? Къде са питам аз?!?!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се чуло да е имало проблеми с рафинерията да Виена, а много хора не разбират и за съществуването й
14
6
 
10
 
! Отговори
До 13 преди 8 години
Хайде сега ние простите селяци да те попитаве теб сложния гражданин.Американските или руските петролни рафинерии са направили повече разливи и екокатастрофи в света.Имаш компютър щом дращиш тук ,ползвай го и провери.Виж само в Мексиканския залив какво направиха последно братята ти хамериканци.А иначе навсякъде по света където има рафинерии има и разни екстри освен големите заплати на работещите там.Вие какво искате-големите заплати за вас ,а замърсения въздух да отива някъде другаде
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ако беше станало в САЩ, Лукоил щяха да ги глоби държавата най-малка 50 000 000!А тук, в тази проядена от корупция система, дори няма да им повдигнат обвинение.
12
10
 
15
 
! Отговори
citizen преди 8 години
"Да вкараме малко конспирации"?Абе *** ***, Лукойл никога не са спазвали никакви стандарти и откакто руски крак е съпил там, редовно тровят водата и въздуха. И това ще ти го каже всеки бургазлия, ама ВИЕ, от село ДОЛНО нанагорнище, няма как да знаете.Просто властта винаги си е затваряла очите, независимо дали премиер е боко, или серГЕЙ или крадливото царче.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледахте ли снощи Слави как подложи на Станишев а ??? А по БТВ новините само дето не ни убеждаваха ,че този разлив всъщност е екологично полезен
10
0
 
8
 
! Отговори
Борисов преди 8 години
Ах този Орешарски,пак ми подлива
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баси идеотите.. А сме тръгнали за атомни централи да мислим
8
1
 
23
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Преди 10-ина години на вилата ми докараха 2 самосвала ЗИЛ чакъл и пясък,като изсипваше,изтече хидравлично масло,общо не повече от 1 литър на 2 местенца с диаметър около 30 см. ,от любопитство нарочно не махнах мъртвата пръст, та вече 10 г. там трева не никне.
7
4
 
3
 
! Отговори
... преди 8 години
Da vkarame malko konspiracii za sabotaj a? Vse pak lukoil e ruska kompaniq...pomnete mi dumite che shte iskat skoro da vkarat nova kompaniq na teritoriqta ni,koqto shte e ili amerikanska ili arabska (demek pak amerikanska...)
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЖАЛКА РАБОТА
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За кокошка няма прошка,за милиони няма закони.Сега ще се впрегнат усилията на где що има слугинаж,за да излязат от тази мръсотия по бели и от лебеди.Теляци бол.
4
1
 
39
 
! Отговори
Иван Петков преди 8 години
Как не Ви е срам дори да публикувате изказване от рода на :"Разполагат се мобилни лаборатории, които ще следят състоянието на въздуха непрекъснато. Не се установяват и превишения на нормите на съдържание на вредни вещества във въздуха." Едва ли някой минавал покрай Бургас не е надушил "Лукойлския" въздух!!!!!!! Престъпници. Няма държава, няма останал материал на тази географска ширина.
3
0
 
23
 
! Отговори
Rumen преди 8 години
Е сега няма да се глобяваме за такива дреболии, природа рибки натура и тръстики.Случва се няма проблем... Ще платят нещо си волично да не скчат еколозите. Е малко ще се дигнат заболяванията в региона но те и сега са високи тъ няма проблеми!
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми ми ,от там си крадат лукойл сами от себе си,че да не плащат акцизи и данъци :)
1
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вероятно става въпрос за опит за крадене на бензин от тръбопровода. А разлятия бензин така или иначе ще се изпари