Село без ток и вода заради фалирала болница

Жителите на Радунци разчитат на една единствена чешма
5 юли 2015 09:25,
10
Село без ток и вода заради фалирала болница
Снимка: Нова телевизия

Три седмици без вода – така живеят хората в Радунци, обобщава Нова телевизия.

Селището в планината над Мъглиж е създадено около най-голямата белодробна болница на Балканите и апартаментите и инфраструктурата са нейна собственост. Лечебното заведение обаче е във фалит. Оттам тръгват и проблемите на останалите там 30 души.

Електроразпределителното дружество спира тока на болницата на 8 юни заради неплатени сметки.Три дни по-късно спира и помпата, чрез която селището се снабдява с вода от собствен водоизточник. Сега всички разчитат на една чешма. Включително и болницата.

Жечка Жечева живее в Радунци от 41 години и работи в болницата. Днес, освен сухата чешма, тя заварва апартамента си и без ток. С кофите и тубите е свикнала и Елена, която купува жилище в Радунци, за да дишат децата й чист въздух през ваканциите.

Решението е помпата на болницата получава собствен електромер, който се прехвърля на партидата на жилищата. Това зависи от електроразпределителното дружество. Така въпросът се решава за часове – да кажат „да” и хората да почнат да пият вода и да се къпят. Дотогава обаче хората чакат.

Разрухата е навсякъде и идва от болницата. Заради дълговете съдия изпълнители продават апартаментите, които са собственост на лечебното заведение.

Купувачите ще се сблъскат със същите проблеми – токът се плаща на болницата, защото всичко е нейна собственост. Кардиналното решение е електроразпределителното дружество да купи мрежата от болницата. Това пък зависи от Министерството на здравеопазването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Ами с министър като Москов има още много болници да фалират
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 8БОЛНИЦИ ТРЯБВА ДА ИМА . НЕ МОЖЕ ХОРАТА ПОСТОЯННО ДА ПЪТУВАТ ДО НЯКОЙ ГОЛЯМ ГРАД ВСЕКИ ДЕН. НЯКОЙ МОЖЕ А НА НЯКОЙ НЕ Е ПО ДЖОБА ИЛИ ЗДРАВЕТО НЕ ПОЗВОЛЯВА. И ИЗОБЩО ДА ПИКАЕШ НА СВЕТЛАТА ДЕМОКРАЦИЯ...НЕПЛАТЕНИ СМЕТКИ В БОЛНИЦИ . БЕЗ ВОДА...ПРИ СОЦА ВСИЧКО Е БИЛО БЕЗПЛАТНО...А ТУК 2 ДЕПУТАТСКИ ЗАПЛАТИ И СМЕТКИТЕ СА ПЛАТЕНИ
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повечето болници в България трябва да се закрият. И без това са твърде много. Някой може ли да каже, например в Истанбул колко болници има, а там живеят около 15 милиона. Тук са десетки пъти повече болници, сме 6-7 милиона. Достатъчно е да има освен в София, в Пловдив, Бургас, Варна и Русе. В останалите градове да се закриват. И без това няма достатъчно качествени лекари.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дадената ни природа и минерални извори вместто да ги развиваме и печелим от това ,но не като съсипваме природата с бетон ,а като привличаме туристи тук и на лечение -само от студена Скандинавия ни стигат ние ще санираме бетон.Има ли Европа изгода от това да се развиваме няма ,а политиците ни са послушници.Както писа друг не е моя синтенция "ИМАМЕ БОЛ ВОДА И ЗЕМЯ И СИ ПРАВИМ КАЛ"
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв им е проблема?! Нали много корифеи казват слагам си няколко фотоволтаика и скъсвам с енергото - тези имат предимство вече са скъсали остава да си произвеждат тока сами.И най важното вече няма да има фактури следователно и недоволни от високи сметки!
2
3
 
11
 
! Отговори
Стар комунист преди 8 години
Е нали искахте свободен пазар, лъскави вафлички и много бутици, ей ви ги
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много народ в последно време се мъчи да обясни че това да чакаш на държавата било лош навик от комунизма. В случая обаче държавата е длъжник на тези хора които са данъкоплатци и имат права не по различни от всички останали. Всичко е поради мързела и некадърността на някой ояден чиновник който е назначен и се държи на работа заради партийни пристрастия е не поради професионализъм