ОССЕ се зае с ромската сага в Гърмен

Антиромската риторика била ехо от тъмен исторически период
97
ОССЕ се зае с ромската сага в Гърмен
Снимка: Булфото, архив

Проблемите с ромите в Гърмен, които живея в незаконни постройки и трябва да бъдат бутнати, стигна и до ОССЕ.

Планираното за днес събаряне на още две постройки вече, беше отложено заради писмо от Европейския съд по правата на човека, който настоява българското правителство да спре разрушенията, "докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели", а сега от ОССЕ настояват да се спре преселването на ромите.

Още по темата

Освен това председателят на комисията за демокрацията, човешките права и хуманитарните въпроси в Парламентарната асамблея на ОССЕ Изабел Сантуш разкритикува политическите лидери на страната за използване на езика на омразата.

"Набелязването на ромските общности с надеждата за политически дивиденти е ехо от наистина тъмен период от историята на Европа. Във време, в което европейските политици би трябвало да насърчат разноликостта, която подмладява континента ни, някои политици неуместно решиха да използват разделенията", заяви Сантуш, цитирана от пресцентъра на ОССЕ.

В прессъобщението се посочва насилственото изселване на ромски семейства от домовете им в Гърмен на 29 юни.

Текстът отбелязва, че евакуирането е извършено в контекста на поредица антиромски протести в Гърмен и на други места в България, както и в атмосферата на силна антиромска реторика от страна на някои политически партии.

"Призовавам за незабавно спиране на изселването на ромската общност. Политическите лидери трябва да работят в името на всички граждани", подчерта Сантуш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Планираното за днес ... беше отложено заради писмо от Европейския съд по правата на човека, който настоява българското правителство да спре разрушенията, "докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели", а сега от ОССЕ настояват да се спре преселването на ромите..."Чудесно! А сега господата от ОССЕ да не се офлянкват, ами да вземат най-крути мерки и срещу изборния туризъм и самоволното настаняване в чужда собственост. И да не пропуснат да информират политиците, мешерето, бароните и т.н.
32
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брюксел и Страсбург са идеални за нов дом на ромите. Какво по-хубаво място за интеграция от европейските градове, които са най-загрижени за тях?
31
1
 
27
 
! Отговори
Баба Пена преди 8 години
Уважаеми ОССЕСОВЦи нито народа , нито дори патриотичния фронт говорят против всички роми. Има отговорни, работливи и ученолюбиви такива. Говорим противпаразитиращите които искат държавата да ги храни , облича, да лекува,пенсии дао им се плащат, а те да крадат , изнасилват и убиват. Кого защитавате ? Влезте в проблемите и тогава давайте препоръки. С дистанционно ли ще ни управлявате.?
30
1
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
европа да им направи къщи в люксенбург и монако да се махат незабавноот българия те не знаят бълг език и не се чувстват българи имат традиции които серазличават от евр ценности и които са в нарушение на законите
29
2
 
7
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯДа... и пак си пусни клипче в Интернет и после ни дай поглед върху нещата. Да не забравиш и някой "умен коментар" да напишеш...
28
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Върхова наглост от страна на Европа. Някой ден ще си плати прескъпо за това, което причинява на България.
27
2
 
31
 
! Отговори
Божидар преди 8 години
Млък долни антибългари и антиевропейци. Спрете геноцида срещу българите!
26
1
 
24
 
! Отговори
до гурбетчията преди 8 години
Знаеш ли защо всъщност? Защото беше Десетилетието на ромското включване, организирано и финансирано от Сорос и дупедавската ни държава не смееше да се обади за нищо! Нито прокуратура, нито някой държавник смееше да каже нещо, въпреки че всички виждаха каква бомба със закъснител си отглеждаме, сега това Десетилетие приключи и започна да се говори открито за проблемите и ромските простотии и нещо уж да се върши.
25
2
 
18
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯТАЕй така като почнеш, ама тъпня след тъпня. Ми ти нали си в Германия? Що не отиде да им защитаваш правата на Александр плац с някой плакат като ги гонеха от Франция? Нали си хуманист. Протестиращите нали хранят кмета. Или хем да плащат данаци, хем да му вършат работата...
24
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоест да приемем, че ОССЕ насърчават погазването на законите и толерират престъпността и безвластието.
23
1
 
37
 
! Отговори
българка преди 8 години
Че то било много лесно ,правя си картонена къща до шадравана на центъра,и ако я бутнат ще трябва да ми дадат апартамент.
22
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пожелавам на г-жа Сантуш цял катун да я подмлади многократно.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 21...няколко? на 2 милиона в БГ и още 40 милиона в Европа и към 2 милиарда в Индия..това "няколко" ли е?Само китайците са повече от това "малцинство"
20
1
 
28
 
! Отговори
Значи преди 8 години
Всеки българин, който мисли за себе си, има жена и малко дете трябва да отиде и да се засели в къщата на например Бойко Борисов в Банкя, на Иван Костов в Драгалевци и т.н. (не само на тях де). Ако го изгонят - то държавата трябва да му осигури жилище. Ако държавата няма пари - ЕС трябва да ни отпуснат няколко милиарда безвъзмездна помощ (няма само византийците да намазват), за да се построят къщи за онеправданите българи с малки деца...Ми тъй де, като ще е гарга - да е рошава
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нагла европейска ***. Ти не насърчаваш, а задължаваш останалите да приемат разноличността. Доказват го действията на паразитната ти банда.
18
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дотам ли стигнахме? Да се кефим че държавата бутнала две бедняшки бараки? Цялата държава и пресата на война срещу няколко? Бедняци срещу бедняци, а онези, които използват и едните и другите, седят отстрани и гледат сеир.
17
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гурбетчийко, задай въпросите си на Ахмед Башев, депутат от ДПС, който е бил кмет на община Гърмен от 1999 г. до 2011 г.! Той да ти каже защо е допуснал това незаконно застрояване!!!
16
2
 
30
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
"Във време, в което европейските политици би трябвало да насърчат разноликостта, която подмладява континента ни " - Тука е заровено кучето ! Откровено признание за умишления геноцид срещу българите и бялата раса като цяло . СЪБУДЕТЕ СЕ !
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хаха тия се притесниха да не отидат при тях :)абе аз що не си построя една незаконна виличка на общинска земя в планината ? или преди това трябва да спра да плащам данъци и осигуровки ?!
14
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ако имахме премиер и президент на място, трябва един от двамата да заяви ясно, че пред законите на държавата всички са равни и да предупреди ОССЕ да не се меси във вътрешните ни работи. И да разръчка най-накрая това змийски гнездо БХК, които са в основата на всичката гадория!