ОССЕ се зае с ромската сага в Гърмен

Антиромската риторика била ехо от тъмен исторически период
97
ОССЕ се зае с ромската сага в Гърмен
Снимка: Булфото, архив

Проблемите с ромите в Гърмен, които живея в незаконни постройки и трябва да бъдат бутнати, стигна и до ОССЕ.

Планираното за днес събаряне на още две постройки вече, беше отложено заради писмо от Европейския съд по правата на човека, който настоява българското правителство да спре разрушенията, "докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели", а сега от ОССЕ настояват да се спре преселването на ромите.

Още по темата

Освен това председателят на комисията за демокрацията, човешките права и хуманитарните въпроси в Парламентарната асамблея на ОССЕ Изабел Сантуш разкритикува политическите лидери на страната за използване на езика на омразата.

"Набелязването на ромските общности с надеждата за политически дивиденти е ехо от наистина тъмен период от историята на Европа. Във време, в което европейските политици би трябвало да насърчат разноликостта, която подмладява континента ни, някои политици неуместно решиха да използват разделенията", заяви Сантуш, цитирана от пресцентъра на ОССЕ.

В прессъобщението се посочва насилственото изселване на ромски семейства от домовете им в Гърмен на 29 юни.

Текстът отбелязва, че евакуирането е извършено в контекста на поредица антиромски протести в Гърмен и на други места в България, както и в атмосферата на силна антиромска реторика от страна на някои политически партии.

"Призовавам за незабавно спиране на изселването на ромската общност. Политическите лидери трябва да работят в името на всички граждани", подчерта Сантуш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
29
 
! Отговори
Ципрас къде си? преди 8 години
В Италия демократично ги палят, във Франция демократично ги качват на самолетите и ги екстрадират (въпреки, че нямат право), в Германия... там знаем какво правят.. чичко Хитлер, концлагери, камери...НО от цялата работа пак БЪЛГАРИТЕ са им виновни на еврокончитките. Било "ехо от наистина тъмен период от историята на Европа". Историята на Европа или историята на Западна Европа???? Къде мислите са отишли "ромите", които са били в Западна Европа? Избити са от западняците през ВСВ !
12
0
 
17
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Хубави коментари... Буда или Роки нещо по-въпроса ми е интересно няма ли да кажат?!
11
0
 
30
 
! Отговори
койчо преди 8 години
"Политическите лидери трябва да работят в името на всички граждани", подчерта Сантуш"Тези нашите не са граждани. Граждани са тези, които спазват законите, с работа си изкарват прехраната, плащат данъци и заемат мястото си в обществото! Нашите са паразитиращи субекти, живеещи на гърба на всички останали!
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС е главен архитект на неконтролируемата ромска напаст в България.
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
a vie na zapad za6to im razvaliate katunite i gi gonite???????
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Видя ли джип и на него да пише ОССЕ откривам огън на поръжение без предупреждение" Тука е Донбасс Новороссия!!! Гиви Чест имеют!!!
7
0
 
34
 
! Отговори
Много интересно преди 8 години
Значи при тях не ги искат, защото живеели в незаконни постройки. Бутнаха им ги и ни ги върнаха насила с изселване . Когато ги настаняваме в общиснки сгради ( както хилядите бежанци ) и им даваме по 1000 лв. помощи всички мълчат. Обаче като вземат да КРАДАТ земя и да се заселват с КРАЖБА ! ТОЧНО КАКТО "ЕВРОПЕЙЦИТЕ" В АМЕРИКА НЕ МОЖЕ ДА ГИ ПИПАМЕ, БИЛО НЕХУМАННО И ПРОТИВ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА! Питайте индианците за правата на човека и западноевропейската хуманност! Да ви кажат 30 000 оцелели от 130млн
6
0
 
40
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Организациите ревностно защитаващи ромите не са ли запознати с фактите въз основа на които се разрушават жилищата им? А именно,че тези жилища са построени в нарушение на законите на Р. България! Действията на тези организации не са ли правен парадокс???
5
0
 
43
 
! Отговори
Аз преди 8 години
А защо Европейците велики им даваха по 350 евро и самолетен билет да не са им на главата? Това не е изселване, а нашето е. Да ви цялата европейска простотия.....
4
0
 
22
 
! Отговори
total преди 8 години
brutalna jestoka diskriminacia i arogantna korupcia srestu bg narod ot bg darjavna central i eu admin. che ima kaso saedinenie pak.
3
0
 
32
 
! Отговори
макето преди 8 години
и по тъмен ке стане не се ли земат мерки овреме ке има пуцане
2
0
 
36
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Призовавам ООСЕ ли не го знам кво е да им направи селище до Бундестага или Европейския съд и да си ги бие в главата колкото си иска.
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 15 месеца оправи Донбас, че цъфна и върза сега се захващат с нас. Бегай, че ида!

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe