Морето остана без персонал в пика на сезона

Сервитьори и бармани работят по 12 часа заради липсата на кадри
Обновена: 30 юли 2015 14:03 | 30 юли 2015 07:29, Елка Василева
210
Морето остана без персонал в пика на сезона
Снимка: архив, Булфото

Морските ни курорти останаха без персонал в пика на сезона. Във варненските курорти се търсят сервитьори, готвачи, камериерки, бармани, пише „Монитор“.

И този сезон възнагражденията на сервитьорите, барманите и камериерките остава без промяна и варират между 500 и 600 лв. За готвачите заплатите варират между 900 и 1500 лв.

„Трудно се намират хора за тези позиции, защото квалифицираните кадри бягат в чужбина, където получават двойно по-високо заплащане”, обяснява експертът по подбор на персонала Николай Колев.

За да компенсират липсата на персонал, работодателите удължават работното време на вече наетите служители. Така се получава, че сервитьори и бармани работят по 12 часа.

„Неспазването на установеното работно време е най-честото нарушение на трудовото законодателство. На този етап няма оплаквания за работно време от 14-16 часа, каквито имаше преди години”, обясни директорът на Инспекцията по труда във Варна инж. Иван Иванов.

От Главна инспекция по труда отчитат, че това лято работещите без трудов договор са по-малко в сравнение с миналата година. Заради липсата на кадри работодателите пък се принуждават да наемат почасово хора.

В разгара на летния сезон учители масово започват работа като камериерки, администратори и спасители.

Дори проститутките на Златни пясъци не раздават сексуални ласки, а само примамват с покани за секс пияните туристи. Вместо удоволствия им обират всичко ценно - от портфейла, часовника и мобилния телефон до лаптоп, фотоапарат, златни пръстени, гривни и ланци.

Напоследък към този вид занятие са се преквалифицирали и просяците, които, след като приключат с фалшивото омилостивяване за дребни стотинки, дебнат призори излизащите пияни туристи от нощните заведения и дискотеките и безмилостно ги обират.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SAMO KRDZI PO MORETO,KATO ZAPOCNESH OT SOBSTVENIKA NA HOTELA I STIGNESH DO POSLEDNIAT PROSEK.
8
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ще го опяваме Бетономорието и да му слагаме кръста ?
7
3
 
48
 
! Отговори
Станислав преди 8 години
Това че *** преживява с "450 лв чисти пари", не означава че всички трябва да се примиряват с това. Светът е голям и ако си кадърен можеш да изкарваш достатъчно. За кое по-напред ще стигнат тези 500 лв? Тук ще се вдигнат заплатите, но ще трябва да инат още 15тина години и да няма въобще кадри за туризма и да е избиват за тях....
6
22
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България няма висококвалифициран персонал в областта на туризма. Има само мързеливи и миризливи селяни, отишли да изкарат някой лев допълнително по морето. Човек трябва да е възпитан, любезен, комуникативен и да има умения за да работи в туризма.
5
49
 
18
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Е, да, но мързеливите българчета искат да вземат по 1000лв докато си пият бирата в капанчето. Не става. Всечки иска да взима, а никой не иска да дава. Затова сме в това състояние. Мързелива нация. Отидете в Турция и Гърция да видите какво се казва обслужване по морето.
4
59
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При случай, че майка ми е в 35 години трудов стаж, работи в завод и взима 450лв чисти пари, 500-600лв не са чак толкова малко за един 18-20 годишен младеж, който работи на морето. Особено ако му подсигуряват квартирата и храната.
3
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е че Банкнският Кратун реже ленти. Другото няма значение.
2
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще остане естествено, защото бълаграският "бизнес" дава заплати от 300лв, ходи да стачкува със синдикатите и още куп недомислици.
1
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аааааа за Бетономорието ли ривеме ?Ривете...ривете...