Морето остана без персонал в пика на сезона

Сервитьори и бармани работят по 12 часа заради липсата на кадри
Обновена: 30 юли 2015 14:03 | 30 юли 2015 07:29, Елка Василева
210
Морето остана без персонал в пика на сезона
Снимка: архив, Булфото

Морските ни курорти останаха без персонал в пика на сезона. Във варненските курорти се търсят сервитьори, готвачи, камериерки, бармани, пише „Монитор“.

И този сезон възнагражденията на сервитьорите, барманите и камериерките остава без промяна и варират между 500 и 600 лв. За готвачите заплатите варират между 900 и 1500 лв.

„Трудно се намират хора за тези позиции, защото квалифицираните кадри бягат в чужбина, където получават двойно по-високо заплащане”, обяснява експертът по подбор на персонала Николай Колев.

За да компенсират липсата на персонал, работодателите удължават работното време на вече наетите служители. Така се получава, че сервитьори и бармани работят по 12 часа.

„Неспазването на установеното работно време е най-честото нарушение на трудовото законодателство. На този етап няма оплаквания за работно време от 14-16 часа, каквито имаше преди години”, обясни директорът на Инспекцията по труда във Варна инж. Иван Иванов.

От Главна инспекция по труда отчитат, че това лято работещите без трудов договор са по-малко в сравнение с миналата година. Заради липсата на кадри работодателите пък се принуждават да наемат почасово хора.

В разгара на летния сезон учители масово започват работа като камериерки, администратори и спасители.

Дори проститутките на Златни пясъци не раздават сексуални ласки, а само примамват с покани за секс пияните туристи. Вместо удоволствия им обират всичко ценно - от портфейла, часовника и мобилния телефон до лаптоп, фотоапарат, златни пръстени, гривни и ланци.

Напоследък към този вид занятие са се преквалифицирали и просяците, които, след като приключат с фалшивото омилостивяване за дребни стотинки, дебнат призори излизащите пияни туристи от нощните заведения и дискотеките и безмилостно ги обират.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БГ морето = падащи ***, които практикуват "балконинг" !! А ние да не можем да плажуваме диво, не съм съгласен да ме задължават да плащам, да не ме задължават да се забивам в комплекси бетон! Не съм съгласен, че дивото къмпиране замърсява, напротив!!! Просто никой не печели от нас.. там им е дерта! Но и не мисля да се съобразявам с тях... те не са от моята държава.. тези, които разпродават земята ни.. тези, който се "хранят" с бутчетата на децата ни...
28
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
500-600 лева?Ко?Не!
27
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да продължават в същият дух скоро време нашето черноморие ще се ползва от отрепките от целия европейски съюз за алкохолен и секс туризъм. Ама от сбъркана държава, иначе вярно хотелите и хасиендите никой не ги вижда, все са законни докато не гръмне поредното предаване по някоя телевизия.
26
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трудно се намират хора за тези позиции, ... в чужбина... получават двойно по-високо заплащане, обяснява експертът...________Г-н експертът явно не може да смята, да му помогнем:Готвач на морето работи минимум по 12 часа, обикновено без почивен ден. 12 часа х 31 дни = 372 часа (минимум). Сега разделяме заплатата от 1000 лв на заработените часове о получаваме: 2,69 лв /час. Гърция: 800 евро / 180 часа = 4,45 евро=8,67 лв/час/.Сметките показват почти 4 пъти повече!
25
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми ходете в Гърция, специално за кемпери плажове бол, водата чиста и богата на риба, що се набивате в черноморската ни клоака, където диарията върлува цяло лято
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Welcome-Добре дошли....Хааахахаха.....
23
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ходете на *номорието! Ще спестите нерви и пари, и най-важното, здраве! Оставете ги да умират от глад и безпаричие за да се научат, че да печелш трябва да представиш качество на всичко. Докато не огладнеят няма да се научат. Иначе ще ви лъжат, грабят, мамят, обиждат и унижават и след като си тръгнете ще ви се присмиват, че са ви прекарали за пореден път.
22
3
 
10
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До Анонимен 28 и по едно време се събуди и краката ти отвити...
21
0
 
59
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Не съм ходил по чужбината да бачкам и не знам какво е, но знам тук какво е. Колегитет ти напускат, работиш и за тях, а ти плащат като за един човек. И някой работодател ако плаща по 500 лв и се невира че има неквалифициран персонал, то по-добре да почва той да си се квалифицира.
20
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OTIVAITE V GARZIA--CISTO MORE,DOBRO OBSLUGVANE I NIKOI NE TE KRADE.
19
4
 
13
 
! Отговори
до 34 преди 8 години
Е, затова стават - не се и съмнявам. Там не се иска нито акъл, нито оплазование.
18
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе гърците уж били в криза, а половината българки гледат напикани гръцки пенсионери за половината от пенсите им (1/2 гр.пенсия = 400 евро = 800 лв).Ще повярвам на Тиквата, Плевела и Очилатия безроден ***, че Гърция е зле, когато видя гъркиня да сменява памперсите на опикан български пенсионер за половината от пенсията му (1/2 бълг.пенсия = 100 лв = 50 евро).
17
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 3 дни се върнах от Гърция - бях две седмици в Атина. 80% от написаното в българските медии е долнопробна манипулативна лъжа!А платените ***, слуги на почтените крадливи български бизнесмени буквално са побесняли по форумите. Гърците са наясно с положението си, в пъти са по-добре от нас, магазините им са пълни, а отчаянието им е чуждо. Ципрас е уважаван политик и е разбираемо, че е направил максималното, което е могъл. Той ще има подкрепата на народа си оттук нататък, в това не се съмнявам. Показа и на много други европейци как се отстояват националните интереси. Корпоративният капи
16
4
 
52
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
За последен път разбрах, че България никога няма да се оправи!
15
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Допивам си кафето, паля кемпера и тръгвам за Халкидики. Слънце, море, чистота, възпитани и любезни хора. Качествена храна, качествен алкохол, умерени цени. Какво повече може да иска един турист.
14
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България всичко е фалшиво. Като се почне от премиера, мине се през обслужващия персонал на морето или където и да е и се стигне до последния ром. Пълни ментета.
13
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доволен от обслужването в БГ може да остане само турбоселянин, който е още на по-ниско ниво от турбоселяните, които го обслужват. Това е. Слънчева Гърция е само на 2 часа път. Не разбирам тези, които ходят на Мутроморието.
12
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България има робовладелство. Но има и *** които ги използват за малко пари и работят денонощно, а шефовете си пият питието на яхтата.
11
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като на българското Лайнморие ходят предимно ***, повече от нормално и обслужващият персонал да е именно такъв. В природата няма нищо нелогично.
10
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не става от това ганчовско племе. Добре че се махнах навреме. Иначе и аз щях да стана такъв - мързлив, крадлив и невъзпитан.