Да пазим и съхраним Байкушевата мура!

Уж "невинни" посегателства застрашават над 13-вековното дърво
2 авг 2015 17:56, Елка Василева
30

Снимка: БТА

 

Да пазим Байкушевата мура - най-старото иглолистно дърво в България, призовават от дирекцията на Националния парк "Пирин" в Банско. Повод за този апел са някои уж "невинни" посегателства над 13-вековното дърво, което продължава да е сред най-атрактивните природни забележителности в Пирин.

Постоянният поток от туристи, желаещи да се снимат в корените и на фона на тази природна забележителност, безсмисленото забиване на монети в кората, както и отчупването на парченца кора "за спомен", водят до изронване на почвата около дървото, оголване на кореновата система, нарушаване на целостта на кората, посочват експертите от дирекцията на националния парк.

От там припомниха, че по искане на дирекцията през 2003 г. специалисти извършиха мониторинг на състоянието на Байкушевата мура и го определиха като тревожно.

Оказа се, че човешкото въздействие е по-опасно от пиринските бури.

За да бъде опазено това уникално дърво и за бъдещите поколения, бе разработен специален проект, осъществен от парковата дирекция, за възстановяване на ландшафта около Байкушевата мура. Изградени бяха стълби и площадки за наблюдение отстрани, по които и сега преминават всекидневно десетки хора.

Опазването на природната забележителност, с която трябва да се гордеем, зависи от всеки един от нас - това бе написано и върху нова табела, която парковата дирекция е поставила в началото на тазгодишния активен летен туристически сезон.

Това живо природно творение, устояло на природните стихии в продължение на 1300 години, се намира близо до хижа "Бъндерица", вдясно от пътя, който води за хижа "Вихрен".

Откривател на старата "дама" на българската гора е лесовъдът Константин Байкушев - един от основоположниците на горското дело в България. Той първи определя и възрастта на вековното дърво. Това става през 1897 г., когато по поръчение на княз Фердинанд Константин Байкушев проучва горите в Пирин, Пелистер и Атон.

Първите измервания установяват, че височината е около 30 м, дебелината - 2.6 м, обиколката - 7.6 м.

Байкушев определя възрастта на дървото чрез специално доставен от Германия "Преслеров свредел". С негова помощ са преброени годишните кръгове - около 1200, през далечната 1897 г. За популярността на вековното дърво допринесло и нареждането на княз Фердинанд мурата да се огради, а местните власти - общински и горски, да се грижат за опазването й.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Байкушевата мура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
2
 
! Отговори
Горския преди 8 години
не знам колко е старо дървото,ама ако искате да разберете в оригинал,колко са аджеба пръстените,То е нужно да се изпратят само двама по-млади с балтии/ама от онези старите,кованите/и спор повеке нема и да има.
18
5
 
2
 
! Отговори
Цар Симеон преди 8 години
Когато чуя за Байкушевата мура, хращам се за... брадата
17
2
 
10
 
! Отговори
до Ицо преди 8 години
На Джизъса трябва да му издадат ограничителна заповед за всички паметници на културата! Жегата настрана, трябва да си пазим природата и да се залесява навсякъде, защото наводненията са до голяма степен резултат от изсичането на горите! Дърветата пречистват въздуха, охлаждат през лятото и лекуват от стрес, достатъчно е да се разходиш сред зеленина след натоварен ден, за да се възстановиш психически.
16
4
 
7
 
! Отговори
Симеончо преди 8 години
Рила Пирин тва е моя територия!! Още не сме стигнали до там с изсичането на гората но ще му дойде времето и то след не повече от 800 дни :D
15
7
 
6
 
! Отговори
Несебърски бизнесмен преди 8 години
Ако не се умори с нафта винаги можете да го покриете с един голям черен чувал гаранция, че за седмица ще издъхне :D
14
12
 
6
 
! Отговори
Герберунгел преди 8 години
Ша са занимаам да взимам парченце!!! Искам цял клон а може да си резна и от корена!!!Ние Герберунгели ясно и открито избираме Будалисов за да доубием България!!!!
13
4
 
5
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
как някой брадчед не се сетил да го нареже с машинка.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво да се очаква от племе, което има за идоли *** като благо.
11
2
 
9
 
! Отговори
mathur преди 8 години
НЯКОЙ ДАЛИ НЕ СИ Е НАПИСАЛ ИМЕТО С МОНЕТА????? >>>>>
10
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До морскиРублич, а гледал ли си филм за зверствата на руснаците!
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** държавата пълна с ***, които не са в състояние да направят разлика между добро и зло!
8
20
 
11
 
! Отговори
морски преди 8 години
В момента по Алфа тв дават за зверствата на САЩ по време на Втората световна война.
7
3
 
22
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Не е вярно. Просто има едни 10 процента, които не биха се вписали нито в България, нито в която и да е държава по света, защото колкото и трудно да е за възприемане за тях и за нас...са просто едни ***, недоразвити същества. Народността, националността, гражданството, етносът, цветът на кожата....нямат значение. Просто ги има и трябва да имаш психическата и умствена устойчивост да живееш с тези индивиди и да минимализираш резултатите от тяхното виреене по планетата Земя.
6
2
 
36
 
! Отговори
Ицо преди 8 години
Не пускайте Джизъса там!
5
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българинът е номер 1 по отношение на непукизма си към опазване на природата
4
5
 
28
 
! Отговори
Ей неадекватници! преди 8 години
В Стоунхендж не може да се приближиш до камънаците, тези не могат да опазят едно дърво! Да ви изсъхнат ръцете бре!
3
2
 
25
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Узунов, а семето ти изгни ли или предстой да се случи? Интересно ми е, от научна и кармична гледна точка, дали се в етапа на унищожение на угарта и гнилостта, която си и си създал или просто няма да доживееш този момент?
2
43
 
4
 
! Отговори
В.Узунов преди 8 години
Дърво кат дарво.Кво кат е старо.Пак гори.Спряха износа за дървесина.Сега им се пада да му залеят корените с нафта и да изсъхне.Един съсед по градина всички дървета му залях преди години и свършиха.
1
7
 
19
 
! Отговори
ХичБот преди 8 години
Крайно време е най-вредния организъм на планетата, човека, да бъде заличен.