Адска жега във фургоните в Мизия – до 43 градуса

Бедстващите след потопа нямат пари за ремонти на домовете си
Обновена: 3 авг 2015 14:01 | 3 авг 2015 12:24, Веселина Йорданова
32
Адска жега във фургоните в Мизия – до 43 градуса
Снимка: кадър bTV

Хората от град Мизия, които пострадаха от наводненията през миналата година, все още бедстват. Поне в 10 от 20-те фургона има хора постоянно.

Основен проблем в летните месеци е нетърпимата жега през деня – температурата във фургоните достига до 42-43 градуса.

Още по темата
Много от бедстващите, които живеят в местата за временно настаняване, желаят да се върнат по домовете си. Това мнение споделя и семейството на Маргарита и Ангел Отсачеви. Те, както и много други хора обаче, не могат да си позволят да ремонтират къщата си и са принудени да останат във фургона.

Помощите, които са получили досега от БЧК и от останалите дарителски кампании, в размер на около 1900 лева, са им стигнали само за малък ремонт.

"Държим да се върнем в къщата, там ни е на нас животът, не е тука", обясняват пред bTV възрастните хора, но допълват, че не могат да си позволят ремонт с двете си пенсии.

Заместник-кметът на град Мездра Николай Нековски коментира, че няма какво да се направи срещу горещината в летните дни. Той отхвърли отправените обвинения, че никой от местната управа не се интересува от бедстващото население.

Нековски защити решението на общината да инвестира отпуснатите в размер на 200 хиляди лева помощи в построяването на фургонно селище, като изтъкна, че това е бил съветът на БЧК.

Той съобщи, че срокът, в който пострадалите от наводненията трябва да напуснат местата за временно настаняване, е удължен с шест месеца – до пролетта на 2016 г.

Заместник-кметът напомни, че никой от пострадалите все още не е получил помощи от държавата. Причината е в правилника на междуведомствената комисия, според който пострадалите първо трябва да възстановят щетите, за да могат да кандидатстват пред комисията за помощи.

Друг проблем, назрял през последните месеци, засяга разпределянето на помощите от БЧК и другите дарителски кампании на бедстващите семейства.

Ирена Дахлева, представител на вече разпуснатия Обществен съвет, коментира, че обвиненията в пристрастно разпределение са безпочвени. 405 имота са били подпомогнати от БЧК, а над 575 ваучера са били раздадени на пострадалите семейства.

По повод една година от бедствието в Мизия заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева коментира, че бедствието е извадило на показ и най-добрата страна на българския народ - съпричастността и солидарността.

"Като българка бях и дълбоко трогната, и възхитена от всеотдайността и решителността на спасителите и пожарникарите, които помагаха на хората в най-тежките часове, доброволците, които с месеци чистиха наводнените домове, хилядите, които дариха средства и материали на хората в Мизия, за да започнат да възстановяват живота си", посочва Георгиева в изявление.

"Европейският съюз също прояви солидарност като предостави 4 милиона лева в помощ на пострадалия район. Въпреки това дори и днес работата по възстановяване на Мизия далеч не е приключена. За съжаление подобни бедствия имат тежки и дългосрочни последствия. Но урокът, който можем да извлечем от тях, е, че трябва да бъдем подготвени", допълва тя.

По думите й европейската статистика показва, че всяко евро вложено в превантивни дейности спестява между 4 и 7 евро щети при бедствие.

Според Георгиева превенцията и подготовката трябва да станат част от мисленето на всички българи, за да не позволяваме всяко бедствие да се превръща в трагедия.

Тя е благодарила по телефона на кмета на Мизия д-р Виолин Крушовенски за удостояването й с възпоменателен плакет във връзка с годишнината от трагичните събития. Двамата са обсъдили и възможностите за ускоряване на процедурите за възстановяване на града. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
nikicska преди 8 години
Kakvi zastrahovateli ?!?! o6te 4akame pari i ot nikade ni6to...........
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейският Съюз е отпуснал 4 млн. За какво? За ремонти ли и къде са парите , всеки случай не са използвани за възтановяване на къщите !
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се пишат на следващото преброяване НЕбългари и има да ги обгрижват, обгрижават......като изобщо не забравям че за това състояние сме виновни всички ние, специалната генна селекция от мълчаливи роби..
21
0
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
Разбира се, че съм съгласен с Вас и част от парите наистина трябва да се вземат от държавната хазна. Въпроса е че по-голямата част от парите би трябвало да се получат като обезщетения от застрахователните компании. След което пък те да таковат майката, с извинение, на виновните за ситуацията. Но това не е грижа за пострадалите. Това е и най-бързия начин пострадалите да се върнат към нормалното си всекидневие.
20
0
 
12
 
! Отговори
до18 преди 8 години
Разбира се ,че част от парите на данъкоплатците трябва да отидат за ремонта на тези бедстващи хора,хора работели и градили тази държава,хора плащали цял живот данъци,всяка една цивилизована държава от западна Европа ще отпусне средства за ремонт ,за какво по дяволите е този бюджет като не се отпускат средства на хора в нужда
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви доброволци ,на сянка в кръчмата и само Дай
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** какво прай по въпроса?
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 11Във всички случаи които и да е на власт, това което предлагаш е да са дадат парите на данъкоплатците (голяма част от съдържанието на държавната хазна) за поправка на частни имоти. Мислиш ли че това е нормално. Имотите винаги трябва да се застраховат.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали от ес щяха да ни помагат финансово обеща Кристалина ? Два милиона лева за фирмата на пайнера има но за ремонт на тези къщи нямаа.Два милиона лева за стадиона на Лудогорец има ни за бедстващите нямаа.По 5500 лева раздадоха рушвет на депутатите да гласуват оня прословут дълг но пари за бедстващите пак нямаа
15
1
 
12
 
! Отговори
Бойко с климатик преди 8 години
Къде я видяхте тая жега бе ? Я се стегнете малко ! Кво сте се разхленчили тука , знаете само да мрънкате....43 градуса ? Преувеличавате ! Вземайте се в ръце и си оправяйте къщите че фургоните ми трябват !
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До do 10В идеално положение застрахователните компании след като изплатят полагащаите се обещетения на пострадалите от наводнението, трябва да съдят местната власт затова че не си е изпълнявала задълженията. Във всички случаи пострадалите трябва максимално бързо да се върнат към нормалния си начин на живот, а виновните ще бъдат много бързо намерени тъй като насреща си имат огромни компании с големи възможности, които си търсят интереса. Застраховка.
13
10
 
7
 
! Отговори
гост преди 8 години
Непрекъснато плюете по ГЕРБ. Въобразявате си, че ако беше БСП или ДПС, щяха да им построят нови жилища ли? Надявайте се! Кмета не си е на мястото. Досега трябваше да сформира бригада от доброволци и една по една поне 10 къщи щяха да са вече готови. И е прав този дето пише, че българина трябва да се научи да си прави застраховки. Само не казвайте, че нямат пари за застраховки. Щом имат да дават на тел. измамници по 2-3 хиляди, значи не са толкова зле. Българинът е свикнал само да се оплаква.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
pyrvo siriizite pa posle bylgarite.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Талпата и Баце ще лемят стиропор за 12 милиард лева, а хората,заради липсата на държава ще ***!Да ви имам демокрацията...
10
2
 
17
 
! Отговори
do 10 преди 8 години
Всъщност не е толкова просто! По принцип си прав, да! В България никой не прави застраховки, а трябва. Но първо трябва да се разследва КОЙ е виновен за наводнението. Колкото и абсурдно да звучи въпросът. Защото държавата или общината е тази, която трябва да почиства деретата коритата на реките, т.е. да си подържа инфраструктурата. А тя не го прави, т.е. тя е виновна. Сега държавата вместо да дава фургони, трябва да поправи къщите. И после конкретният кмет да бъде съден!
9
9
 
13
 
! Отговори
БПФ преди 8 години
Ако тия селяни бяха отделили по 20 лв за застраховка, проблемът сега нямаше да съществува - защото държавата не им е длъжна. Още повече пък е престъпно да се строят жилища за , нарушили законите и завзели частни земеделски имоти с мръсните си катуни.
8
1
 
7
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
А защо е програмата за саниране на ГЕРБ? Ако си бяха санирали жилищата сами или да си бяха купили тухла, нямаше да се налага да се дават пари от държавата за предизборна кампания на ГЕРБ. Та така.... За тези с паналките може, за тези който са си построили жилища, плащали данъци, а после държавата не е предпазила от преливащите язовири не може. Или просто там гласовете са по малко?
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне фургони имат!
6
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако бяха застраховали имуществото и собственоста си, всичко щеше да е наред. От къде на къде Държавата ще строи частни имоти за нейна сметка!? В България е пълно с индивиди, които чакат Държавата да им оправи живота...!
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За сметка на това държавата щяла да строи безплатни жилища за *** от Гърмен, а и не само за тях, но за пострадалите от бедствие българи пари няма. Това е чудесен пример за дискриминация срещу работещите и плащащите данъци!