95% от пожарите – дело на човешка небрежност

Високите температури и сухите треви са само предпоставки
7 авг 2015 09:50,
4
95% от пожарите – дело на човешка небрежност
Снимка: Булфото, ахрив

95% от пожарите са причинени от човешка небрежност, обяви пред "Фокус" гл. инспектор Стефан Стефанов - началник на сектор "Превантивна дейност" в "Пожарна безопасност и защита на населението".

По думите му, високите температури и сухите треви са само предпоставки за възникване на пожарите. Той обясни, че в сравнение с миналата година размерът на засегнатите горски площи се е увеличил 4 пъти заради по-високите температури.

Още по темата

"Изисква се особено внимание при работа с открит огън, особено внимание при тютюнопушене, особено внимание при работа с техника и машини, които в следствие на неизправност могат да доведат до образуване на искри или до запалване", обясни експертът.

Според него при извършване на селскостопанска дейност съществува риск от възникване на пожар.

"Нашите нормативни документи са поставили изисквания тези селскостопански машини да бъдат оборудвани с противопожарни уреди. Специално за тракторите се изисква да има пожарогасител, тупалки, да бъдат снабдени с искрогасители. Селскостопанската техника трябва да е минала и годишен технически преглед, който се извършва от Министерството на земеделието и храните", обясни гл. комисар Стефанов.

Той бе категоричен, че паленето на огън в горския фонд, както и в Националните и Природни паркове е забранено.

Стефанов каза още, че през изминалата нощ в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са получени 205 сигнала, 111 са регистрираните пожари в страната. При 81 от инцидентите горят сухи треви, храсти и стърнища, при един от случаите става въпрос за пожар в горския фонд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пожарите са малък процент от поразиите,които нанася човекът по тази планета.Ще сме щастливи ако един хубав ден се появи нещо по-еволюирало с по-добри способности от нас и най-вече по-добра ценностна система,за да ни измести от еволюцията.До тогава може и да сме се самоунищожили.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми е чудно, температура около 35 градуса и пламват пожари. Причината 100% са само *** живеещи в районите на пожарите. Колко години се пише и говори, не палете, пазете и внимавайте. И какво се получава, пожар след пожар. И всички разходи по гасенете се плащат от всички нас. Вместо тези пари да отиват за нова техника за пожарната те отиват за гасене. *** народ - слаба държава! И се питате защо има такива които да избират Тикваров? Защото си приличат.