Къде отиват ромите от "Максуда" след месец?

БХК напомни, че България е осъждана заради ромски къщи
66
Къде отиват ромите от "Максуда" след месец?
Снимка: БТА, архив

Въпреки че признава заслугата на общинската власт във Варна да осигури подслон на хората от съборените принудително незаконни постройки в квартал "Максуда" от БХК са притеснени, че след месец те пак ще останат на улицата.

Още по темата

На 20 август багери бутнаха десетки постройки, защото ромите се бяха настанили на земя, върната на собствениците още преди години, които обаче не можеха да влязат във владение.

Заради това собствениците пък заплашиха, че ще отнесат въпроса до Страсбург и общината накрая взе решение  да събори незаконните къщи и да търси начин да осигури подслон на останалите без дом роми.

Според БХК обаче настаняването в приюта за социално слаби и бездомни е станало без издадена настанителна заповед и е по устна уговорка с ръководството му, като периодът е само един месец.

За настанените не се очертава никаква перспектива след изтичането на този срок, смятат от правозащитната организация.

От 2006 г. насам България е била осъждана по повод на принудително изселване от незаконни жилища в ромски квартали от три международни органа – Европейският комитет по социални права, Европейският съд по правата на човека и Комитета по правата на човека на ООН.

По всички дела тези органи са намирали несъответствие на българското законодателство с различни норми на международното право по правата на човека, припомнят от БХК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
11
 
! Отговори
Беше написано нещо преди 8 години
неотдавна, в един от новинарските сайтове и би трябвало да разбуни БХК. Човекът описа какво се е случило в Стара Загора още преди години - група от проблемния етнос си изградила гето на територията на парк,където е абсолютно забранено да се строи. За да си изградят коптори, те унищожили цяла една вилна зона, като пренасяли крадените материали с каруците си,без дори да се крият.Защо никоя институция не е реагирала още тогава, за да спаси вилната зона, изградена от собствениците си с честен труд?
27
2
 
17
 
! Отговори
БХК държи ли сметка преди 8 години
колко българчета не се родиха, поради причини от битов характер - мизерни заплати на хора с образование и професия, съжителство на по 5, 6 и повече човека от две и дори от три поколения в апартаменти от по 60-80 кв.м. и други подобни?Подобни пречки са пагубни за интелигентни хора с що годе нормални критерии за семеен живот, докато едни други папаха щедри помощи и не им пречеше това, че се тъпчат по една сюрия хора в едностайна бидон-вила, правена с крадени материали - жулят ракия и правят деца!
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да отидат при тези които ги защитават.
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спазени са всички законни изисквания. Една година е минала, откакто са предупредени, а изобщо не са реагирали. Така че, стига сте размахвали Страсбург като някакво плашило. Пред закона всички са равни. На опашката за общински жилища като всички останали и когато им дойде реда! Хем нарушаваш законите, хем претендираш, колко си онеправдан, хем искаш да се облагодетелстваш, вместо да плащаш глоби и да лежиш в затвора!
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 29:nai mie smeshno kato pochni Bulgarina da kazva sa BG soc.pomoshti!Abe tiq Bg. sociqlni stigat samo toaletna hartiq be ach kopek....
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами тя България е осъждана и за издадени съдебни решения от съдии , но не виждам да са се засрамили или да има някакви действия по този въпрос. Напротив всичко си продължава и няма непримирима борба от защитниците на човешките права .
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...принудително изселване от незаконни жилища ..." нещо не мога да схава логиката, горните институции подкрепят нарушаването на законите в българия.
21
2
 
23
 
! Отговори
Путин: преди 8 години
Закривам БХК, като *** издънка. Цялото БХК в Белене да *** чакъл!
20
0
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Варна Максуда сините вълнихайде приюта бързо приготви.Варна кмете идват избори!Нашите хора искат пари.
19
0
 
17
 
! Отговори
Monster cocky преди 8 години
Индия?
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво точно не ви хареса, че ми изтрихте коментара, НЕГРАМОТНИЦИ???
17
1
 
27
 
! Отговори
гласоподавател преди 8 години
На топло до изборите .След това тези от БХК да си ги приютят, а не да ни заплашват със санкции.Нека този Кънев ли е от БХК не каже неговия дом на незаконно място ли е защо той си има редовни документи за собственост .Асъщевременно защитава беззаконието.От такива продажници БГ се преражда и преселва.
16
1
 
14
 
! Отговори
Asiti преди 8 години
Nqkoy da me pita ako ne moga da plashtam naema kade shte hodq? Samonastanilite romi ot kadeto sa doshli tam da se varnat
15
0
 
50
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
Нещо не ми е ясно...Човек, като иска да прави къща - отива, КУПУВА си място някъде, после план и започва строежа. Строи докато има парици, после спира, спестява и продължава...Нали така ? Приют се прави за кучета, котки или за човеци - болни и немощни. Та, да попитам : Въпросните създания, в коя категория влизат ? Тия дето им викате "загрижените" правят лоша услуга /и ще си плащат/ на ромите. Щото човек дорде не се вземе в ръце и се стегне, а само мяучи за помощи - няма еволюция !!!
14
1
 
8
 
! Отговори
Сорос преди 8 години
Недейте да разсъждавате бай ***!Дедо Ви е помислил как да Ви сурвака!
13
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се поддавайте на заплахите на бхк- осъжданията са в стил препоръка за промяна на законодателство. Но тези *** нарочно преувеличават
12
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На дъното на Черно море?
11
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Лондон?
10
0
 
48
 
! Отговори
Съвет преди 8 години
Нека "загрижените" БХК, европейски еди кво си и тем подобни организацийки, да вземат да си ги приютят тия роми при тях! Хем ще са им заблизо, да се грижат за правата им! Пожелавам им го от сърце! Ако пък не ги искат, тогава да мълчат!
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ+ ДПС