Детски сървайвър – до училище в багажника

За да влязат в клас, по 10 деца се возят в един миниван
Обновена: 1 окт 2015 13:51 | 1 окт 2015 12:08,
11
Детски сървайвър – до училище в багажника
Снимка: bTV, Миниванът, с който пътуват децата

Овце, говеда и чували с картофи. Такива са определенията, които родителите от три велинградски села дават за децата си. Причината е начинът по който те пътуват за училище, а именно в багажник на автомобил.

"Децата ни са едно върху друго, натъпкани. Просто жалка картина", казва една от разтревожените майки пред bTV.

Вместо с нормалните училищни автобуси децата от Цветино, Магерово и Абланица се извозват с миниван.
В Цветино учениците са 18. Първолаците се возят дори в багажника, точно до резервната гума. Лимит за пасажерите няма.

18-те деца се извозват на два пъти. Една учителка също пътуваха с тях. Това означава, че отзад, зад двамата възрастни, са наблъскани между 8 и 10 деца.

Заради осеяните с ями селски пътища училищното рейсче се амортизирало за няколко години. Известно време децата били извозвани с УАЗ-ка. В нея нямало седалки, а пейка, която в завоите се обръщала, разказват децата.

В Магерово положението е същото. Три, четири месеца родителите плащали на различни шофьори, за да извозват децата им до училище. Отиване и връщане – за 2 лева. После обаче за месец децата ходили пеша.

По разбития селски път веднъж станала катастрофа с въпросния миниван, но за щастие вътре нямало деца. "Всяка сутрин изпращаме децата си с със страх", споделят родителите.

Хората направили подписка и я изпратили в Министерството на образованието, но ефект нямало никакъв. Обърнали се и към директорката на училището, която се опитвала да им помогне с каквото може, но нещата не зависили от нея.

"До първия учебен час съм на прозореца и се притеснявам как ще дойдат децата. Търсила съм варианти. Ние не сме училище, което може да си позволи да отиде на пазара и да си купи автобус", разказва директорката на училището в Абланица. Затова и ползват малкото превозно средство.

От училището имат и тактика как да не бъдат глобявани от КАТ. Щом шофьорът види полицейска кола, разтоварва децата преди нея.

"Обнадеждена съм, че министерството ще реагира адекватно", допълва директорката. Но такава реакция няма вече година и половина.

Училището кандидатства и по европейска програма, за да осигури училищен автобус, но бройките били малко и не стигнали до тях.

Заради безизходицата директорката се обръща дори и към Министерството на отбраната, като моли за някакво превозно средство. От там има казали да изчакат.

От Министерството на образованието съобщиха, че през 2014-та са отпуснати два нови автобуса за област Пазарджик. На въпроса защо училището в село Абланица не е получило такъв обаче никой не отговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това и в Африка го няма, безобразие и безхаберие, къде е държавата ни? Къде са алчните ни политици, които се возят на скъпи коли и "милеят" за нас?
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мдаНе става дума за това - но става дума как едни ползват училищен транспорт без да имат нужда, само защото са от някакъв безполезен и престъпен примитивен етнос, при това без реално да научават нищо в училище, а други пътуват до училище по отвратителен начин... а ако тая кола катастрофира не дай боже?
3
2
 
7
 
! Отговори
мда преди 8 години
Царе сме да си казваме колко сме зле... Гледах снимки на места по света където децата минават опасни пропасти, буйни реки и какви ли още не препятствия включително и свистящи куршуми за да ходят на училище... Кой ли осъзнава повече важността на познанието било то и в такава "смотана опаковка" като нашето училище.
2
2
 
16
 
! Отговори
Калфин преди 8 години
Раждайте деца, за да не се затрие страната. Но как като всичко е против децата?
1
3
 
34
 
! Отговори
БПФ преди 8 години
В същото време т.нар. "ученици" от Кремиковци - незаконното гето до Гърмен - които в 5 клас още не могат да научат буквите, ги возят до училище с училищен автобус - недостъпен за децата от другите етноси... нищо, че училището е на ПЕТСТОТИН МЕТРА от незаконните им катуни - защото трябвало да се "интегрират" !!!А тия деца ще пътуват натъпкани като ***, защото явно не са от "оня" етнос !!!