Възпитани хора, хубави коли, а на пътя – неадекватни!

Акция "Зима" през ноември: Да не пестим от гуми и оборудване
92
Възпитани хора, хубави коли, а на пътя – неадекватни!
Снимка: архив, БулФото

567 са жертвите на катастрофи от началото на годината, пострадалите са 7444. Данните обяви комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция" на пресконференция за традиционната акция "Зима".

Акцията се провежда всяка година с цел подготовка на водачите и на автомобилите за шофиране и експлоатация при есенно-зимни условия. Полицаите ще проверяват не само гумите, но и чистачките, и фаровете.

По думите на Рановски подготовката на автомобила за движение при зимни условия може да повлияе за намаляване на броя на произшествията, пострадалите и загиналите в тях. Комисарят напомни, че на пътя всеки трябва да е отговорен и толерантен към останалите участници в движението.

Ще бъде направена нова маркировка преди началото на зимния сезон, където е необходимо, съобщи Стойчо Константинов от "Пътна полиция" в СДВР. Той обяви, че от началото на годината има 29 загинали в София и около 600 ранени. 16 от жертвите са пешеходци.

Акция "Зима" ще се проведе през целия месец ноември, като в началото на месеца ще се акцентира върху велосипедисти и превозни средства с животинска тяга, съобщи „Фокус“.

Ще се проверява както изправността, така и светлоотразителните елементи по тях. 6 ноември е обявен за Ден без загинали велосипедисти на пътя.

190 са загиналите пешеходци на пътя през изминалата година, изключително голям брой за нашата малка държава, каза Рановски.

Акцията в периода 9-22 ноември е посветена именно на тях, а 15 ноември е обявен за Ден без жертви - пешеходци на пътя.

От 11 до 30 ноември ще е период за подготовката на автомобили при зимни условия. 30 хил. превозни средства са проверени и са наложени санкции на 3 000 водачи през изминалата година по време на акцията. 27 ноември е обявен за Ден без загинали водачи на автомобили на пътя.

Алекси Кесяков, секретар на държавно-обществената консултативна комисия по безопасност на пътя към МС, призова водачите да намалят скоростта.

По думите му в зимния период рязко нарастват ПТП-та с пешеходци. “Много хора разчитат на това, че някой друг ще научи детето му на правила на движението. Искаме да се обърнем към всички семейства, защото нещастието се връща във фамилията. Човек си отива поради невежество, няма случайни неща", заяви Кесяков.

Патрулите не са достатъчни за тази пътна мрежа, но сме предприели необходимото, за да се вземат мерките за безопасност през зимния сезон, заяви старши инспектор Любомир Рангелов от областната дирекция на МВР.

"Наблюдавам едни процеси в движението - хора възпитани, с хубави автомобили, се държат неадекватно на пътя", коментира Рангелов. Той допълни, че в условия на икономическа криза трудно се заделят пари, но призовава да не се пестят средства за гуми, за да не доведе това до човешки загуби, които са несъизмерими финансово.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне доста по слабо спрямо тия дето се тупат в гърдите "едно време" кви шофери са били! 1980та жертви на пътя около 1800 автомобилен парк България около 900 000 коли2014та жертви на пътя около 650 автомобилен парк само на София 1 200 000 коли!!!Та всичко дърто да мълчи и да свежда глава!!!
71
4
 
3
 
! Отговори
До 85 преди 8 години
Мили Съратнико Аз работя и не виждам как мога да заделя пари за Зимни Гуми ВИЖ ЗА КОМПЛЕКТ ВЕРИГИ МОЖЕ И ДА ЗАДЕЛЯ АКО СЕ НАЛОЖИ ВЕРИГИТЕ ТРЯБВА ДА СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПРЕЗ ЗИМНИЯТ СЕЗОН ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ВЯТЪР И МЪГЛА
70
1
 
2
 
! Отговори
Циганин преди 8 години
-84 Да ,прав сте или почти на 90-95% сте прав ,че българин и възпитание не са съвместими , за съжаление .И естествено малцинството се учи от болшинството и докъде стигнахме -до кривата круша .Народа не иска да работи , а пък *** се разложиха и мързелуват по цял ден пред ТВ по турските сериали ,но затова има социална политика и помощи .Да се махнат тези соц помощи и тези безработни и ще се пораздвижат нещата .
69
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бълг*раци и "възпитани хора" са две НЕСЪВМЕСТИМИ неща.
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз забелязах ,че като падне снега става лъзгаво
67
4
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 8 години
До 41.като нямаш пари за гуми купи си колело ама го бутай
66
7
 
8
 
! Отговори
A преди 8 години
Дами и господа ПРИ СНЯГ СЕ КАРА С ВЕРИГИПРИ ПОЛЕДИЦА НАЙ ДОБРЕ СИ Е В КЪЩИ А ПРЕЗ ОСТАНАЛОТО ВРЕМЕАКО ИСКАТЕ ПО ДЖАНТИ! !! !!
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДРУГАРЮ КОМИСАР А ЩЕ ТРЯБВА ЛИ ДА СИ ВКЛЮЧИМЕ ПО ОЩЕ ЕДИН ЧИФТ ПРОЖЕКТОРЧЕТА? ЩОТО ТЕЗИ НЕЩО НЕ ВЪРШАТ РАбОТА МНОГО МЪРЗЕЛИ ВИ БЕ НЕЩАТ ДА НИ ПАЗЯТ ОТ КАТАСТРОФИТЕ. ВМЕСТО ДА НАМАЛЯВАТ КАТАСТРОФИТЕ ТЕ СЕ УДЕСОТОРИХА. ЗАТОВА СЪМ РЕШИЛ ДА СИ СЛОЖА ОЩЕ ДВА ПРОЖЕКТОРА НА ПОКРИВА НА КОЛАТА ТА ЕДНИТЕ КАТО ЗАСПЯТ ДРУГИТЕ ДА ГЛЕДАТ И ДА МЕ СПАСЯВАТ ОТ ЖИГИТИТЕ ДЕТО УБИВАТ ПО ПЪТИЩАТА. НАЛИ МОЖЕ ДА СИ ГИ СЛОЖА ДРУГИТЕ ФАРЧЕТА НА ПОКРИВА?!?!?
64
4
 
3
 
! Отговори
До шофер преди 8 години
Ти като си профи, я кажи как се държи "зимната гума" т.е. тази за сняг на мокро, в локви? Тогава когато се стопи снега?
63
5
 
13
 
! Отговори
шофер преди 8 години
Карам кола от професионално от 38 години. Писнало ми е от спорове дали трябва да се кара със зимни гуми или не трябва.Зимните гуми имат по- добро сцепление на сняг от летните с около 10%. На лед са същите като летните. Важно е и през зимата гумите да се помпят с по- ниско налягане - най- много 1,7 Атм.В крайна сметка обаче, гумите няма да ви спрат, ако искате да се утрепете. Карайте бавно, там е решението.
62
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма зимни гуми! Има гуми за сняг, има гуми за дъжд, има гуми за сухо! Останалото е комбинации м/у тях! Гумата за сняг е в пъти по-опасна на мокро, от гумата за дъжд на сняг! С гумата за дъжд можеш да караш на сняг, внимателно разбира се, с гумата за сняг може да излезнеш от пътя дори и да караш внимателно, ако има локви!
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко ли крадат от АПИ, колко ли дават на Рапона? Пътищата ни мизерни, без поддръжка и знаци, краде се. Ето защо много от катастрофите са по тяхна вина. Какво стана в тунела, кой носи вина за верижната катастрофа? АПИ и М-во на транспорта. Изкараха хората с баналното " несъобразена скорост".
60
1
 
9
 
! Отговори
СТОЯН преди 8 години
Днес на ул. Черни Връх, в центъра на София, се е стреляло с гранатомет, а в Днес.бг ни развличат с глупави статийки?!
59
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зимните гуми са опасни! Каквито са но пътищата, с езера на пътя, със зимната гума направо си изфърчаш от него!
58
1
 
3
 
! Отговори
Профи! преди 8 години
Важното всеки чалгар да знае ,че е един от пътникопотока!Е, това не важи за профитата! Аз като див рокер със стар харлей, кой,пак питам КОЙ може да ми се опъне!
57
0
 
8
 
! Отговори
Apokalipsis преди 8 години
Рангелов допълни, че в условия на икономическа криза трудно се заделят пари за пътища, но призовава да не се пестят средства, за да не доведе това до човешки загуби, които са несъизмерими финансово. !!!!!
56
8
 
1
 
! Отговори
155/80/13 преди 8 години
Нали знаете, че повечето застрахователи не изплащат щетите, ако катастрофирате зимата с летни гуми.
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво е това "зимна гума"?
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пътищата ни са трагични, управниците прости и крадливи, катаджиите пречат повече отколкото помагат, АПИ пълна с хрантутници които лапат само пари, фаровете да свтят, гумите да се сменят, какво ли не!!! Всичко е изчислени да лапат хора около ГЕРБ и да пълнят гуши. Зимата винаги е изненада за администрацията. Плащаме ние на тиквеници и докато търпим и не изритаме Рапона няма да заживеем нормално.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мойто Порше, къде да намеря зимни гуми?