Бежанците осеяха Странджа с гащи и шалвари

Ловците бесни, защото мигрантите им гонят глиганите
81
Бежанците осеяха Странджа с гащи и шалвари
Снимка: Булфото, архив

Вървиш през гората и изведнъж замръзваш. Някой си оставил шалварите, друг- чорапите, трети - фланела или дънки. Няколко метра по-нататък - черен чувал, следват пасти за зъби, празни бутилки от турска минерална вода, опаковки от лекарства, памперси, дори... сутиен. Има и долни гащи!

Такава е в момента гледката в Странджа планина. Автори на деянието са бежанците. Те спят в чували, които после изоставят, пият вода, а бутилките хвърлят из шумата, навали ли ги дъждът - събличат мокрите дрехи и ги оставят "за спомен" по горските пътеки, пише в. "Труд".

Един от биваците им - до село Ново Паничарево, близо до пътя Бургас - Малко Търново, показва ясно, че съвсем скоро хора са пренощували тук. Били са поне 20 души. На отсрещната страна на гората някой по-съвестен е събрал отпадъците в чували. За такава уборка обаче не се е сетил никой друг. Пък и да се сети - сред буките няма как да мине камион и да извози изхвърленото.

"Цяла Странджа е залята с боклуците им, потресаващо е", негодуват ловци, горски и местни хора. Наистина на много места почти девствената планина е осквернена, заприличала е даже не на склад за вторични суровини, а на грозно сметище.

А "магистралите", които сами си проправят бежанци, за да влязат нелегално у нас, са през най-красивите места и села в планината.

Тези нелегални "пътища" са поне седем - като се започне от първата - местността Бърдцето край Сливарово, мине се през хълма на село Бръшлян, обявено за архитектурен паметник заради великолепните си къщи, и се стигне до следващите: край село Белеврен, Вършило и Зидарово, уникални с красотата на природата там, Осман баир, близо до село Голямо Буково, и село Близнак - най-предпочитаната дестинация от мигрантите в момента. "Магистрала" минава и през морските курортни селища Резово и Синеморец. Там бежанците минават с лодки и после пеша.

Жителите на скътаните в сърцето на Странджа села първоначално се разтапяха от милост към бежанците. Сега ги е страх и всяка вечер здраво залостват вратите си. В Голямо Буково, ако не друго, поне са обръгнали на страх. Там живее съселянинът им Николай Гьоргов, който преди години уби двама души и яде от вътрешностите им. После, след като стана известен като Канибала на Странджа, полежа в затвора в Ловеч, но заради диагнозата му "шизофрения" го върнаха обратно в селото. То подписки се писаха, то плашеха с бунт местните, но никой не ги чу. Благодарение на страха си от Николай, който сега редовно си пие хапчетата и се е кротнал, всички голямобуковци си сложиха решетки, железни врати и огради.

Страх, страх, ама пак милостта надделява. Кметицата на село Вършило Недялка Добрева преди време разказа как сирийче се загубило през нощта в гората. Изостанало от групата и надуло гайдата. Като се деряло от рев, стигнало до селото. Майка му и баща му също се появили и всичко приключило с щастлив край. След това пък двама сирийци със счупени ръка и крак от падане в дере също потърсили помощ и разбиране от вършиловци.

В тази част на Странджа бежанците се появяват на разклона на селата Габър и Вършило. "Истински Туин Пийкс. Дори самите те се затрудняват да кажат откъде са минали, за да се появят точно тук", разказват граничарите.

Хората в Странджа се ядосват, че природата им е засипана с боклуци. Най-много ги е яд ловците. Не могат спокойно да отидат на пусия. Тръгнат за глигани, а вместо това - натъкнат се на група бежанци. Такъв беше случаят със заловените от генерал Илия Илиев 30 афганистанци на Осман баир, както и с хванатите от кмета на Малко Търново Илиян Янчев мигранти близо до село Евренозово.

"Заради бежанците искаме да ни удължат ловния сезон. Не само засипват с огризките си, но ни пречат да ловуваме спокойно, дефакто прогонват глиганите", редят авджиите. В гората има вълци, чакали и лисици. Наскоро ловна дружинка уби четири вълка и отърва овчарите на село Близнак от хищниците. Бежанците обаче не ги плашат ни вълци, ни глигани, ни чакали.

"Като стоят два дни в гората и никой не ги взема, мигрантите излизат по селата, защото са гладни. Тръгват насам с минерална вода, два-три редбула и хашиш, който дъвчат. Всичко това, за да имат енергия да вървят дълго”, разказват горски служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
22
 
! Отговори
Скърбящ по БГ преди 8 години
Манекен Агов политиката не е за вас - стойте на страни. Срам,сраам! Жалък сте.
21
1
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Леле, лелеее ! Голяма излагация с тези шалвари ...
20
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам само отговор от вътрешният министър. Нали проблемът с бежанците беше решен? Така ли го решихте, като им проправихте пътеки в гората?
19
0
 
41
 
! Отговори
Мдаа преди 8 години
Че тези "бежанци" оставят след себе си всичките си *** по начина, по който са си живели в Бежанцирия е ясно. Но да попитам само те сами ли влизат в България или пък българи им помагат (къде с действия, къде с бездействие)? А не са ли българи шофьорите, които ги транспортират нататък? Както обикновено за пари сме готови да жертваме и природата си, и сигурността си, а за душиците си да не говорим.
18
2
 
34
 
! Отговори
Хетфиелд преди 8 години
Ами като им гонят глиганите да стрелят по тях! :) Тези са малко по-умни от глиганите, ама наистина много малко по-умни. Всъщност това дори не е доказано! :)
17
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хашиш, забележете хашиш!!!напълниха Европа с наркомани!!! Най-благодатната почва за джихадисти-самоубийци.Защо нищо не се показва по телевизиите за строежа на стената по границата с Турция?Няма ли такъв строеж или журналистите не ги допускат?
16
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като ги гледам, не само ще се интегрират, ами ще се преинтегрират....
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е официално да се открие ловът на "Ноусърчета" и така ще приключи драмата в Странджата. Каналджиите трябва също да бъдат наказвани строго и без никакви договорки с прокуратурата. До преди години това беше един от най-добре охраняваните участъци от българо-турската граница. Махнаха кльона и резултата е на лице. Дори имам съмнение, че граничните полицаи заради големите си заплати също помагат на тази гмеж да се ориентира за София и оттам на запад.
14
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ са клон на Ислямска държава..
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глигани няма, но има носерчата!
12
2
 
7
 
! Отговори
kristonosets преди 8 години
kak da nyama divech? tia nashetvenitsi kakvo sa? puskajte kuchetata, kanibala i begom na lov!:) zakoni v taya strana nyama. kato nyama zakoni sami shte triabva da pishem pravilata i sami da se spasyavame kakto mojem.
11
3
 
33
 
! Отговори
Фг преди 8 години
Разрешавам на местните да ловуват мазни ***, отстрелвайте, заравяйте и продължавате нататък. Тази *** трябва да бъде смазана!
10
0
 
29
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Хората в пограничните райони трябва да имат свободен достъп до оръжие като в дивия запад. Да стрелят на месо по нашественици и да им дават награда за всеки отстрелян екземпляр.
9
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция ни напълни с тия боклуzи
8
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никаква милост за каналджиитеПияният поляк ще лежи 15 годиниКаналджиите трябва 30 години да лежат
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми като са бесни да ги отстрелват бе. За ловна пушка балистична експертиза нема.
6
64
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Да виниш хора, които си спасяват кожата, че ти гонели глиганите...за това трябва да си истински ***.
5
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато Орешарски строи тази ограда, опозицията орева света. Затова той я спря. А сега за година и половина Боковците не са построили и един метър ?! Само приказки.
4
1
 
25
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
за какво да копаят тунели ,като мятат едно дебело одеяло или брезент и я прескачат. Пък и оградата е само 35 км от 130 километровата ни граница.
3
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е за катуна БГ,като има крадливи,корумпирани полицаи и граничари които за шепа банкноти си продават гъзенцето си и ридината си.....