Харчим за храна, подаръците - настрана

Ето и за какво развързва кесията си най-често българинът
25 дек 2015 08:32, Петя Славова
85
Харчим за храна, подаръците - настрана
Снимка: архив, Булфото

Истинско коледно пазаруване зарадва търговците през последните дни. Колко точно са похарчените суми, ще стане ясно в началото на идващата 2016 г., съобщава Нова тв.

Суматоха, колони от автомобили, подаръци... Такава е картината в магазините. Закъснелите бързат да напазаруват. 
 
Данни от миналата година показват, че в дните около Коледа и Нова година сме изтеглили 410 млн.лв. от банкоматите, което средно прави по 29 млн. лв. на ден. Като всяко семейство е харчило според бюджета си. 
 
„Около 100-150 лв. са достатъчни за посрещане на празниците, ако човек не е много разточителен. Разбира се, всекиму според портфейла”, коментира Никола Тосков, управител на хипермаркет. 
 
Според някои търговците на потребителите им липсва традиционното коледно настроение за харчене. Мариан Колев, който е председател на Българската ритейл асоциация, цитира цифрите на БНБ за потреблението през ноември. И изчислява, че голяма част от парите на хората са вкарани като спестявания в банките. 
 
„375 млн.лв. за един месец са излезли от потребление. Те не влизат в реалната икономика. Те не влизат в потребление”, обясни Мариан Колев. 
 
Вероятно за това, когато става въпрос за харчене по Коледа, българинът влиза с определен бюджет в магазините. 
 
Като теглим чертата, излиза, че по Коледа пазаруваме повече храна,  а подаръците остават на втори план. 
 
За голямото пазаруване някои магазини ще наемат допълнителен персонал и ще отворят още каси, за да обслужат клиентите. Търговците казват и друго, че в дните до Нова години най-големи опашки се очаква да има пред щандовете за фойерверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гьоте:"Те имат вяра, която благославя ограбването на чужденците."
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мария Терезия, австрийска императрица, 18 в.:"Аз не познавам по-страшна чума за държавата от еврейското племе."
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Волтер: "Тази малка нация не скрива своята ненавист към всички останали народи. Нейните представители са винаги жадни за чуждите богатства, подли при несполука и нахални при сполука."
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никога Слънцето не е огрявало народ по-кръвожаден и отмъстителен, който да лелее идеята за унищожение и задушаване на всички друговерци. Те душат и унищожават останалото население и на това основание се считат за богоизбран народ. - Мартин Лутер, църковен реформатор протестант.По скоро дявола може да се насочи по пътя на добродетелите, отколкото евреин. - Мартин Лутер.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Те презират всичко, което е свято за нас и правят онова, което предизвиква отвращение у нас." - Тацит, римски историк, - в. сл. Хр.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Евреите не се смесват с другите народи и гледат на тях като на врагове." - Диорид, в. сл. Хр.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят. - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...Ако някъде в страната има нещо нередно (разбирай престъпление) там положително ще намерите евреи...- Хенри Форд, индустриалец, изобретател и издател
34
1
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
До ЗакПознавам доста хора работници на заплата и всички едвам свързват двата края!Всички имат заеми и никои няма нова кола а 15-20 годишни бараки.Работник ли си никога няма да ти стигат парите!Затова вече всички искат да откраднат,да направят някоя далавера,да усвоят нещо за да живеят по добре!Който е умен и владее добре далаверите има пари,а който е с образование и работлив е един много добър работник на заплата...
33
0
 
4
 
! Отговори
stiga преди 8 години
Стига с тези маниполации.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отбелязам го като факт, а иначе пазарувам в брой. Дори не с картата.
31
0
 
8
 
! Отговори
Внимание кредит преди 8 години
"10 тина красиви създания причакват всеки посетител и всяка предлага кредит. Клъвнеш ли и си готов."Затова гледай да не клъвнеш. Тегленето на кредит, дори и безлихвен такъв, си е голяма прецаквация. Ако нямате пари, по-добре стойте далече от фирмите за кредити - въобще не се изкушавайте, защото после много трудно ще ги върнете тези пари, особено с лихвата. Ако имаш желание да си купиш нещо- събираш си парите в касичка и чак след като си събрал необходимата сума, отиваш до магазина.
30
0
 
10
 
! Отговори
Зак преди 8 години
Хората които имат пари в България не изкарват парите си от заплати а по други начини в огромното мнозинство от случаите.
29
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Недоволни и мрънкащи винаги ще има. А умните и работливите българи имаме пари и живеем добре.Хайде весели празници и със здраве!
28
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Недоволни има винаги , но да седиш цял ден пред компютъра и да псуваш наляво и надясно си заслужаваш мизерията . Особено червения *** . Хайде марш при сланинката и ракийката нали нямаш пари .
27
10
 
2
 
! Отговори
oт Сидни Ав$тралия преди 8 години
Аз тука пари само за банани давам, няма баници свинско и ми е по-добре. Банани и вносно уиски. А вие чакайте код кафяво по новините.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, пазаруващи има, но истината е, че пазарът е вял. Пари няма. Парите са в сметките на едни хора дето като хиени чакат да теглиш кредит. Два дни подред хадя до техномаркет и какво мислете ми се набива в очите? 10 тина красиви създания причакват всеки посетител и всяка предлага кредит. Клъвнеш ли и си готов.
25
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Умните и работливите българи живеят добре при Борисов. Останалите 96% неудачници, мързеливци и некадърници си заслужават мизерията.Хайде весели празници и със здраве!
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
червения *** не се спря и на Коледа да ръси тъпизми против Борисов . Да наистина това е най успешната година за умните и работливи Българи , но за червените *** не е и никога няма да бъде.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2016 г. ще бъде кризисна за Русия, изразяваща се най-вече в намалената покупателна способност на обикновенния руснак.