Харчим за храна, подаръците - настрана

Ето и за какво развързва кесията си най-често българинът
25 дек 2015 08:32, Петя Славова
85
Харчим за храна, подаръците - настрана
Снимка: архив, Булфото

Истинско коледно пазаруване зарадва търговците през последните дни. Колко точно са похарчените суми, ще стане ясно в началото на идващата 2016 г., съобщава Нова тв.

Суматоха, колони от автомобили, подаръци... Такава е картината в магазините. Закъснелите бързат да напазаруват. 
 
Данни от миналата година показват, че в дните около Коледа и Нова година сме изтеглили 410 млн.лв. от банкоматите, което средно прави по 29 млн. лв. на ден. Като всяко семейство е харчило според бюджета си. 
 
„Около 100-150 лв. са достатъчни за посрещане на празниците, ако човек не е много разточителен. Разбира се, всекиму според портфейла”, коментира Никола Тосков, управител на хипермаркет. 
 
Според някои търговците на потребителите им липсва традиционното коледно настроение за харчене. Мариан Колев, който е председател на Българската ритейл асоциация, цитира цифрите на БНБ за потреблението през ноември. И изчислява, че голяма част от парите на хората са вкарани като спестявания в банките. 
 
„375 млн.лв. за един месец са излезли от потребление. Те не влизат в реалната икономика. Те не влизат в потребление”, обясни Мариан Колев. 
 
Вероятно за това, когато става въпрос за харчене по Коледа, българинът влиза с определен бюджет в магазините. 
 
Като теглим чертата, излиза, че по Коледа пазаруваме повече храна,  а подаръците остават на втори план. 
 
За голямото пазаруване някои магазини ще наемат допълнителен персонал и ще отворят още каси, за да обслужат клиентите. Търговците казват и друго, че в дните до Нова години най-големи опашки се очаква да има пред щандовете за фойерверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
7
 
! Отговори
Сашо Ди преди 8 години
До Анонимен 29"Предприятята затварят или биват аутсорсвани. Земеделските производители и дребните предприемачи търпят загуби. Държавните служители се примиряват със стагниращите доходи. Безработицата се усеща все по-силно, а срещата с мигрантите е ежедневие. Това е контекстът, в който живеем а които търсят работа често не я намират."ОБАЧЕ г-н борисов, БИЛ ДОВОЛЕН ОТ 2015 г.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според Евростат 3.4 млн. души (от 7,2 милионното население на България) живеят в бедност т.е. с доход до 380 лв., което е минималната месечна заплата.Хайде весели празници и със здраве!
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един приятел бил вчера в мола и разправя, че хората се блъскали да си купят макови тениски boss намалени ит 160 лева на 120 лева! Каква заплата трябва да взимаш, за да си купуваш тениска за 120 лева!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предприятята затварят или биват аутсорсвани. Земеделските производители и дребните предприемачи търпят загуби. Държавните служители се примиряват със стагниращите доходи. Безработицата се усеща все по-силно, а срещата с мигрантите е ежедневие. Това е контекстът, в който живеем а които търсят работа често не я намират.Хайде весели празници и със здраве.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А аз преди няколко дни в един столичен мол бях свидетел как хората се блъскат за бижута и диаманти Swarovski намалени от 6400 лева на 4989 лева. Най-обикновени пръстенчета за 4989 лева. Не знам каква заплата трябва да взимаш, за да си позволяваш бижута за 4989 лева! Хората имат пари!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А колко народ не отчита доходи и се реди за социални помощи, а има последния модел айфон и нова кола на лизинг? Аз не знам фризьорка или таксиджия дето да чукaт касови бележки.
16
1
 
8
 
! Отговори
Има паралии преди 8 години
В големите градове има хора с изключително много пари.Преди един месец бях свидетел, как хората се блъскаха като животни в един столичен мол, за да си купят обувкии.... намалени от 400 за 250лв. 250лв за най-обикновени маратонки, братя. Не знам каква заплата трябва да взимаш, за да си позволиш маратонки за 250лв.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Близо 400 хил. българи страдат от алкохолизъм. Годишно на глава от населението се падат около 30 л. концентратБългария внася 60% от храните, които населението консумира, включително и традиционни за българското земеделие продуктиБългарите са най-застаряващата нация в Европа и на 7-мо място във светаБългария отделя най-малко пари в цяла Европа за социална защита на гражданите си, въпреки че българите са най-зле финансово в целия Европейски съюзХайде весели празници и със здраве!
14
4
 
0
 
! Отговори
edarbiznesmen преди 8 години
Честитя празниците на всички българи и на моите работници, които за 300 лева месечно в огъня влизат за мене. Поздрави от Швейцария.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 17Заради реформите на Москов.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само през 2014г. 200 хил. българи са останали без дом защото не са могли да плащат ипотеката към банката.Над 2 млн. българи имат ПОВЕЧЕ от един кредит към банкова институция54% от българите живеят в крайна бедност, или са застрашени64% от българските пенсионери живеят в крайна бедностПрез 2020г. всеки четвърти гражданин на България ще е ромБългария е на първо място в Европа по брой осъществени самоубийства!Цели региони в България подлежат на ислямизацияХайде весели празници и със здраве!
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Над 2 млн. българи нямат достъп до здравеопазване, 1млн. българи не може да си позволи закупуването на нужни лекарства66.2% от българките са били жертва на домашно насилие180 хил. българки са били изнасилени през 2014г.По едно българско дете на ден бива изнасилено, или става жертва на друго сексуално престъплениеХайде весели празници и със здраве!
10
1
 
5
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
Блъсканицата по магазините е заради всеобщата истерия създавана в обществото ....А реално българина събира 6 месеца пари за Новогодишните празници и : месеца за море.....
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От опашка до опашка има разлика. То и в Гърция има опашки, но не е като тук да се блъскат и да се вика и да се псува. А и магазинерите не пускат свои хора без ред. Чакат си там спокойно. Но пък и парите които взимат са други. То с пари всеки може.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Харча, не е като да не харча, ама за сметки. Много обичам да си пазарувам, кеф ти сметка за ток, кеф ти сметка за парно, кеф ти сметка за gsm, кеф ти за интернет, кеф ти за вода, кеф ти за стълбище и чистачка, кеф ти за асансьор, кеф ти за ремонт на покрива на блока.
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите сме си мрънкащи. Всеки един българин има приятел, който всеки месец:+ взима 450лв заплата.- дава 400лв за наем- 200лв за бензин- 100лв средно на месец за поддръжка на колата- 300лв за ядене- си купува нов телефон/лаптоп/таблет всяка годинаТака че няма смисъл да се лъжем. И аз по договор взимам 600лв бруто (което е 470-480лв чисто), а реално ми плащат почти 2 пъти повече чисто.Хайде, весели празници и със здраве!
6
0
 
2
 
! Отговори
до Анонимен 6 преди 8 години
"A ZA6TO NE PI6ETE I ZA TEZI HORA KOITO NIAMAT PARI"Е, какво да ни занимават с някакви лузъри.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На българина дай му да си напълни търбуха, да се напие и да се изпъpди. Това му стига, за да е доволен и щастлив. Духовни потребности - нЕма.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затова заплатата на Боцко е сериозна,за да има за храна.Дядо щял да става,кой ли е нещастникът които се е прежалил с неговата щерка,като Медковска *** е!?
3
6
 
4
 
! Отговори
Стабилно се пазарува преди 8 години
"Искат да кажат колко добре живее българина,как пазарува само............"Последните няколко дни беше истинска лудница. Явно хората наистина имат много пари, които се чудят за какво да ги похарчат. Онзи ден трябваше да купя една книга за подарък на брат ми - чакал съм 20 мин на опашка. В книжарница. Е няма такава истерия - всичко живо се бута из магазините и купува ли купува.