Кошмарна хемодиализа: 4 часа на легло в студа

Пуснати са допълнителни печки, но не помагат
Обновена: 20 яну 2016 11:01 | 20 яну 2016 10:44,
12
Кошмарна хемодиализа: 4 часа на легло в студа
Снимка: bTV

Студ и стара техника - това е ситуацията в Центъра по хемодиализа в Ловеч. Пациенти прекарват часове при тези опасни за здравето им условия.

През последните дни пациентите измерват температура от 16 градуса, което е противопоказно за хората с нисък хемоглобин например.

"Много е студено, а лежим по 4 часа. Откакто сме подали сигнала преди 2 дни, само с 2 градуса се е вдигнала температурата", обясни пред bTV пациентът Мариан Георгиев.

По думите мун сега са включени допълнително електроуреди, които преди това били забранени. Пациентите сами предложили да си носят отоплителни уреди, но от болницата не им разрешили.

Пациентите критикуваха и остарялата техника в Центъра.

"В момента единият апарат за диализа работи, а другият от доста време не работи, няма средства да се ремонтира", допълни Мариан Георгиев.

"От 3 години и половина съм на диализа. Когато дойдох, работеха 8 апарата и имаше един резервен, в момента работят 5", разказа Станислав Стефанов, друг от пациентите.

"Часовете на един апарат са 30 000 и всички са ги минали, с изключение на един. Вече са за брак. По празниците нямаше най-обикновени системи, взимаха се от други центрове", допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
РеАлист преди 8 години
Хора който има възможност да се лекува в чужбина!Който не може Господ да му помогне.
10
0
 
0
 
! Отговори
бегето в Европа преди 8 години
българиоо,българиоо!Студ,мизерия,корупция,убийства,кражби,безработица у ''Европейска'' българия.
9
0
 
0
 
! Отговори
Все тая преди 8 години
То пък да беше само Центъра по хемодиализа.... :/ В белодробната не само е студено, а се настанавят заразно болни с различни заболявания по 5-6 човека в една стая. Влизаш с ангина, обаче на метър от теб има туберколозен - сами правете сметките...
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия в болниците вместо да пишат фалшиви клинични пътеки да вземат да поставят ребром въпроса. Без болници не може и няма как една болница да е на печалба. Тя не е създадена за печалба. Но трябва строг контрол на ефективността им. Не може под масата да се печелят търгове, да се сменя дограмата 3 пъти ...И частните болници не са на печалба от пациентите си, на тях държавата( или застрахователни дружества) им плаща, но са много ефективни, защото някой го е грижа, да остава повече отколкото се дава
7
0
 
7
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Когато говорят за реформи да вземат да наблегнат не всяка годин да увеличават само парите, които влизат за здраве , а преразглеждане на всички разходи за какво се харчат , тъй като виждаме че ефективността не е никак добра. И това да не става само по документи както обичат да работят много от нашите институции.
6
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 8 години
Срамота...Проблемът е, че в България няма къде да се оплачеш и да има адекватна реакция /освен на телевизията/. Всичко е политизирано и крайно неадекватно. Трябва да има местни граждански центрове , които да следят за това и ако трябва да съдят общините, областите, държавата. Най-добре с хора като това момче, които всеки ден се сблъскват с проблемите. Промяната това сме ние. Докато чакаме някой да ни оправи, всички ще ни "оправят". Политиците, те отдавна не са с нас!
5
0
 
8
 
! Отговори
4 преди 8 години
Вие си го избрахте Боко. И предишните бяха ***, но този е тотален крадец и некадърник. Човек прочел ЕДНА книга за ПРЕМИЕР?!?!?!?! Само *** може да гласува за него.
4
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 8 години
Как да изчезнат такива новини, като се краде като за последно - от Тиквата до чистачката в болница. Всички държавни чиновници са корумпета в България. Може да има 1-2% честни, но те са в системата за малко, защото не издържат да гледат безобразията.
3
0
 
21
 
! Отговори
Блъско преди 8 години
Жалкото е ,че всеки един от нас може да го сполети тази участ ,а още по жалкото е ,че държавата е абдикирала от населението си ,и ни залива само с такси ,глоби и какво ли не.Срам и Позор
2
0
 
16
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 8 години
Голяма работа ! Нали Парламента си получи новите лимузини, а Вожда Борисов го разкарват с хелита и го пазят 100 гавазина от НСО. Някакви нагли болни пищят, че им било студено.. да са станали политици, милиционери или съдии. Толкова ли не са разбрали, че само те имат права в Боколенд.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато такъв тип новини не изчезнат на 100%, значи не сме нормална страна.