Две бири свалят бакшишите от такситата им за година

Измислиха нов данък за таксиджиите, както и задължителен психотест
4 мар 2016 07:30,
71
Две бири свалят бакшишите от такситата им за година
Снимка: архив, Булфото

Таксиметров водач, който бъде спипан с над 0,5 промила алкохол в кръвта, колкото могат да докарат и две бири например, ще бъде лишаван от правото да упражнява професията си в продължение на година.

Това предвиждат поправки в Закона за автомобилните превози, внесени от депутати от ГЕРБ, АБВ, ПФ и БДЦ, с които се въвеждат цял куп изисквания пред шофьорите на жълтите коли.

В момента в закона няма разписано никакво ограничение за немарливи таксиметрови водачи, на които вече е налагано административно нарушение за употреба на алкохол. Това им позволява пак да яхват автомобилите и да возят хора, след като получат акт за шофиране в пияно състояние.

С промените обаче изрично се записва, че водач на таксиметрова кола не може има наложено административно наказание през последната година за управление на автомобил с между 0,5 и 1,2 промила алкохол в кръвта. Над тази цифра последствията вече се прехвърлят към разпоредбите на Наказателния кодекс.

Още по темата

Освен това с поправките се разписва, че жълта кола не може да бъде управлявана от човек, който е осъждан за извършени на пътя престъпления.

Изрично се записва още и че таксиджиите трябва да минават през психотест.

"Целта на посочените изисквания е да се подобри качеството на таксиметровите превози и да се гарантира сигурността и безопасността на пътниците и на другите участници в движението", мотивират поправките вносителите пред "Монитор".

Промените предвиждат и увеличаване на броя на местата в автомобилите, които могат да осъществяват таксиметров превоз – от пет на седем, заедно с водача. Това означава, че вече тази услуга ще може да се извършва и с ванове.

С поправките се въвежда и нов алтернативен годишен данък върху таксиметровия превоз. Той ще се плаща на две вноски – до края на юни и до края на декември, в местната хазна и ще се определя от съответния Общински съвет в границите между 400 лв. и 1000 лв. за всяка жълта кола. Който си предплати налога за цялата следваща година до края на предходната, ще ползва 5% отстъпка.

Наред с това с промените се записва, че разрешителното за изпълняване на таксиметров превоз в съответната община трябва да се подновява всяка година.

Предвижда се законодателните промени да влязат в сила от догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
redordead преди 8 години
имах предвид, курсове от Младост до Люлин де;) А относно цените в NY, я кажи там да седнеш в приличен ресторант и да ядеш една салата, пържола и 2 бири какви пари ще е? Хайде да не сравняваме несравнимите неща. Иначе ако искате си направте началната таска и 10 лева и чакайте клиенти...
24
0
 
6
 
! Отговори
redordead преди 8 години
ти хубав няма да ме вземеш за 4 лева в таксито, ама нали ще звънан във фирмата ти, да те докладвам бе, отворен. Шофираш 2 км, взимаш си парите за 2 км. То пък, всичките искате курсове от Младост до Дружба...То по твойта логика, ако влезеш в магазина за един хляб, да те изгонят, щото ще оставиш само 90 стоинки а не 20 лева...наглостта ви е безкрайна и продължавате да го доказвате!Да не говорим, че аз такси на бензин не съм виждал, та да ми сравнявате цените тук и там!
23
1
 
2
 
! Отговори
РВ преди 8 години
До бакшишЗа NY цените за около 2:75$ на 1/4 миля. Абе под 20-30$ на посока не съм плащал, говоря за 10-15 мин път. Не знам какви са им разходите, но знам че бензина е около 90ст литъра. Но и всеки път се оставя бакшиш поне 4-5$. Така си е прието. Индийците смърдят непоносимо, добре че има преграда между шофьора и пътниците че може да се издушим:)
22
1
 
4
 
! Отговори
redordead преди 8 години
а да почнем ли да обсъждаме какви са данъците в чужбина? Или че да кажем смяна на накладки ако за определен автмобил тук е 40 лева, там ще е 100 евро? Говорим за труд само. Хайде, стига сте се оплаквали, всички живеем в БГ и ви знаем номерата. То и фризьорските услуги в БГ сигурно са най-евтини в ЕС, но ми е чудно дали бакшишът като тоиде да го подстрижат и му искат 10 лева дали оставя 15 да кажем като е толкова отворен. А 60-те стотинкибяха пример за 18% бакшиш, на който чвоекът беше недоволен.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До redordeadНаучете се да ползвате тези таксита бре младежи,питайте по- възрастните.За четири лева няма да ви взема в таксито,четирима пияни,да ме направите луд!Само джипсита ще ви обслужват в близко бъдеще,и ще се молите шофьора да е бял!....Преди две седмици така ми се зарадваха хората,че не съм цветнокож!
20
1
 
2
 
! Отговори
РВ преди 8 години
До бакшишВ България не се цени труда и старанието на хора като теб. Всеки втори който се качи те гледа като полу- човек, просто защото той ти плаща. Вижте ме кой съм... Господин за 15 минути... Абе гледай си живота, семейството и не им се вързвай. Бедноста не винаги е липса на пари.
19
3
 
2
 
! Отговори
РВ преди 8 години
Даже и за без пари да возят такситата, пак ще се намери някой да се оплаква. Така е... На чужд гръб и сто тояги са малко.... Друг е въпроса за личната хигиена. Но ако се често се возите на такси в ню йорк, българските таксита ще ви се сторят като лимузини.
18
2
 
0
 
! Отговори
Учен преди 8 години
Всички тези предложения са дискриминация спрямо определени участници в движението и ще отпаднат при първото обжалване в съда. Аман от прости законотворци.
17
2
 
1
 
! Отговори
Учен преди 8 години
Всички тези предложения са дискриминация спрямо определени участници в движението и ще отпаднат при първото обжалване в съда. Аман от прости законотворци.
16
0
 
9
 
! Отговори
redordead преди 8 години
60 стотинки на 3.40 са около 18% бакшиш, ти какво искаш? На сметка 3.40 да ти дам 10 лева, че да си доволен ли? Ти като си плащаш интернета даваш ли 10 лева отгоре, или пък тока и другите услуги, които ползваш? Освен това, в цената на услугата ви е калкулирана амортизация и това да си поддържаш чист автомобилът. Да не говорим, че цените ви са калкуирани все едно возите на 2.40 лева литър бензин и колата харчи 20/100, а не като на метан по 1.40 дето харчи 6/100.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А това за психотеста е добра идея, че преди два дни какъв психопат ме вози... направо се бях притеснила дали ще стигна до работа или тоя ще е пребие някъде по пътя. А ставаше дума за шофьор в голяма и известна фирма. Направо се чудя как този перко са го наели на работа?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И данък голяма кратуна сложете,на сантиметър да се плаща.Ама най-голямата кратуна пак нищо няма да плаща
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До redordeadУуууу много си щедър бе!Знаеш ли колко неща могат да се купят с четири лева?
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за нищо на Света не се качвам в Българско такси, и така от около 10 години, понякога вървя пеша 7-8 км след кръчма вечер, но ми е писнало от смръдливци, които недоволстват ако не оставиш баквиш. Да не говорим, че всички фирми са собственост на мафията, миризливците пък до голяма степен са бивши престъпници...Ползвах Юбер супер много, но мафията го забрани, добре поне, че в чужбина корупцията е по/малка и редовно си го ползвам в УСА и Швеция.
11
1
 
15
 
! Отговори
redordead преди 8 години
давам бакшиш на такси, което е чисто, ухае приятно, не смърди на цигари и не се слуа чалга.Скоро хванхаме едно такси 4 човека за малко разстояние, сметката беше 3.40, оставихме 4.00, 0.60 всеки може да сметне колко процента е спрямо 3.40 - а онзи почна да недоволства, защото все едно сме се возели в градският транспорт за по едно левче...Отделно, да попитам, цените на горивата паднаха драстично спрямо преди една година, цените обаче на услугата не мръднаха, за разлика, когато се качваха...
10
9
 
13
 
! Отговори
РВ преди 8 години
Преди много години, когато още следвах си докарвах някой лев за храна с таксито. Гаджета се качваха, напред назад цял ден, лафче на пияцата докато чакаш... Еееех младост,младост... Тръгна ми в живота,след години заминах за чужбина... Постигнах неща които тогава не бях и сънувал. Но до ден днешен, кача ли се на такси винаги плащам двойно на апарата. Просто си представям че сега и аз можеше да съм още зад този волан. Така че хора, таксиметров шофьор или успял мъж- всички душа носим.Всеки с късмета
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заглавието е в традициите на модерната българска журналистика и в съзвучие с културата на обществото.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се забрани пушенето в такситата. За да получат разрешително, да имат поне средно образование. И това правителство се чуди как да изтисква дребния бизнес, а за големия - 10%, че дори и толкова не им събират.
7
3
 
8
 
! Отговори
До 4 niki преди 8 години
Е, има малка разлика дали превозваш пици или пътници :)
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как две бе! И за четвърт бира трябва да ги изхвърлят! Как така ще пие и ще вози хора?