Роми до премиера: Не щем помощи, искаме работа!

Те се занимават със земеделие и искат подкрепа от държавата
30 мар 2016 10:37,
127
Роми до премиера: Не щем помощи, искаме работа!
Снимка: в. "Труд"

Жителите на монтанското село Долни Цибър искат от министър-председателя Бойко Борисов и парламента да им помогнат да се заемат със земеделие, за да хранят семействата си.

"Не искаме помощи, имаме земя и желание за труд, трябва ни само помощ, за да засадим и приберем реколтата", заяви кметът Камен Димитров пред "Труд".

В Долни Цибър край Дунав живеят около 1700 души, предимно роми. Повечето от тях са безработни, но пращат редовно децата си на училище и доста от младежите завършват висше образование.

Миналата пролет с помощта на общината във Вълчедръм и дарения ромите разорали 40 декара земя, засадили зеленчуци и прибрали 12 тона домати, 10 тона лук и 10 тона картофи.

Продуктите са раздадени безплатно на всички семейства в Цибър, на детската градина и социалния дом в общината.

Сега ромите искат да увеличат градините си на 70 декара и да разкрият 80 работни места.

"Искаме социалното министерство да ни отпусне поне 40 места по програми, още толкова са обещали и от общината. Но засега държавата не ни подкрепя. Излиза, че пари за помощи има, а за труд - не", коментират ромите.

Кметът Камен Димитров заяви, че хората готвят писмо до премиера и парламента, в което настояват да им помогнат сами да изработят хляба си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
11
 
! Отговори
до Берлин преди 8 години
Ти вярваш ли в това което е написано,защото те сами не си вярват!Наивник!
17
17
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Браво! Доста безработни бледолики, които висят денонощно по кафенетата, с парите от пенсиите на родителите си, могат да се поучат от тия роми.
16
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости. Поредната платена публикация.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бостан...Не само ромите от долни цибьр искат да работят за да могат да си отглеждат семействата като бели хора! Сьщо така и останалите малцинства! Но близките 100 год... едва ли ще има достатьчни работни места за хората.
14
14
 
10
 
! Отговори
Божил преди 8 години
Тия 10 човека на снимката са изкопали 5 квадратни метра наместо 5000- това ли им е работата,тия 5 квадрата ли ще ги прехранят??!!
13
7
 
25
 
! Отговори
Занзибар преди 8 години
АЗ ИСКАМ ОТ ПРЕМИЕРА ДА МИ ПРЕДОСТАВИ СЛЕДНОТО:1. Апартамент на Раковска, за да съм близо нашите.2. 50 декара в Софийско, да развивам земеделие.3. 100 000 евро, за да съм обезпечен материално за времето на отглеждане на продукцията4. G-class 2015 фаселифт, защото е с най-добри характеристики за моето начинание.Справедливо е хора, не мислите ли?! Вие също имате право да помолите Слънцето-Премиер!
12
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Звучи като майтап, но познавах по-възрастни роми (сега ако са живи, да са на по 70 години) от едно село до Вълчедръм - поддържаха двор, животни, зеленчукова градина извън селото, бостан, 2 дка царевица на частно стопанство, пък и на всичкото отгоре се хващаха и да копат частно на две-три баби, вдовици, които физически не можеха да си приберат реколтата от полето. Младите са проблемът-мързи ги, пие им се, е*е им се и не знаят как, нито пък искат да работят.
11
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евала на такива.
10
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уфф, ми хващайте се на работа! Работа има бол, кандидатствайте и започвайте! Или чакате някой да дойде и да ви я връчи тая работа, а?
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо л няма пари за труд, а за помощи има - защото хората - били те роми или не, които не разчитат на помощи, а на собствените си ръце, за да живеят и да се прехранват, имат достатъчно мозък в главите си и да осъзнават за какво и кой да гласуват. А на онези в Парламента не им трябват такива хора и нямат интерес да им помогнат да се развиват. По-важно е да си запазят процента на постоянния контингент, който за помощи е готов и децата да си продаде...
8
1
 
41
 
! Отговори
pepe преди 8 години
Има и такива ***. Работливи и искат да образоват децата си. Държавата и ние като общество трябва да ги поощряваме. Към тези, които бият бабите и децата ни, крадат и изнасилват, трябва да сме БЕЗКОМПРОМИСНИ. Така се създава ОБЩЕСТВО.
7
4
 
22
 
! Отговори
реалист преди 8 години
За пример. Браво.
6
3
 
37
 
! Отговори
Хмммм преди 8 години
Даммм, похвално, ама все още такива като тях са единици на фона на останалите търтеи, които като чуят "работа" и тичкат при БХК да ги защитава от "расизъм"!
5
3
 
54
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Вярно е има такова село с точно такива роми, слуховете са верни, там са читави ромите. Написаното в статията е истина, хората искат да работят а не да чакат на готово. Направо да не повярваш че в тоя сайт са написали истината!
4
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уау! Днес да не е денят на чудесата? Ами радвам се, че има и такива. За съжаление са много малко.
3
3
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знам това село. То е донякъде уникално. Истина е, че там са предимно роми, но пък имат най-много висшисти спрямо общия брой на населението според статистиката. Това село е изключение от общото понятие за ромите - тези са чисти, възпитани, учат, бачкат и не мързелуват. Дай Боже повече такива роми в България!
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Istinaa e znam gi tezi naistina sa bachkatori,istina e tazi statiq
1
7
 
31
 
! Отговори
стефчо преди 8 години
това не може да е истина...