"Златна" гадина: До 80 лв. за вадене на кърлеж по морето

В "Пирогов" цената на манипулацията е 30 лева
14 апр 2016 13:36,
18
"Златна" гадина: До 80 лв. за вадене на кърлеж по морето
Снимка: Reuters, архив

Доктори искат от 15 до 80 лв. за вадене на кърлеж от тялото. Гадините излизат "златни" по морските курорти, където тарифите за отстраняването им са 4-5 пъти по-високи, отколкото в останалите части на страната, установи проверка.

Оказва се, че няма фиксирани цени на манипулацията, която може да бъде извършена от личния лекар, пише "Телеграф".

Той може да даде направление за хирург, като така премахването на кърлежа ще е безплатно, обясниха от НЗОК. Ако пациентът отиде направо при хирург, ще трябва да се бръкне в джоба.

Всяко заведение само определя тарифата. В София цените започват от 20 лв. и надхвърлят 40 лв. В "Пирогов" е 30 лв. Ако се наложат изследвания за лаймска болест, се плаща допълнително.

В морските курорти сумата за вадене на кърлеж достига 60-80 лв., а във Варна обикновено взимат 15 лв.

При ухапване се поставя и ваксина срещу тетанус, която също се купува от пациента и струва 10 лв.

Бум на ухапани от кърлежи ще има през април и май заради дъждовете и буйната растителност. Кърлежите обичат меката кожа и нежните места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Няма проблем преди 8 години
Ние ветеринарите изваждаме кърлежи без пари.Нехуманно е да искаш пари за нещо каето е проста манипулация и отнема 2-3 минути.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ш бойколандич парите сшъряиха отдашна и затоша се налага да се крадем помевду си!
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8А к'во пра'им ако дежурният по кърлежи в общината е в обедна почивка или работното му време е приключило?
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тази скапана държава здравната помощ умишлено е превърната в дерач на кожи!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А аз предлагам #1, като явен фен, да си чака обслужване по основния пакет, с направление от за манипулация от допълнителния. И ако до 2 месеца не се е сдобил с кримска, лаймска, марсилска или друга треска, да не се притеснява - не е бил спешен случай.Наистина по морето всички полудяват и щом някой се е навил да участва само за чадър, шезлонг и хавлия с 50 лева, що да не се бръкне с още толкова за да му свалят на място кърлежа от гърба или топките. Ако не, при GP-то и когато му дойде ред.
9
0
 
6
 
! Отговори
м дааа преди 8 години
Едно време баба ми ги вадеше , много е важно да не се бавите , докато отидете на лекар ,че и направление да ви даде- тогава 80лв ще си е промоция
8
0
 
10
 
! Отговори
Нещо преди 8 години
не ми стана ясно за 10-те лева за тетануса.*** 0,5мл струва 1.24лв.Спринцовката е стотинки.Ако лекар иска десет лв за поставяне на ваксината,всеки може да си я направи сам или да помоли близък-елементарно е!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо трябва да се плаща? Не е ли работа на съответните общини да третират срещу кърлежи, комари и т.н.?
6
0
 
12
 
! Отговори
Ивайло преди 8 години
Това е адски висока цена за една елементарна процедура, която доста хора могат да извършат добре. Ако в цената влизаше изследване за заразите, които пренасят гадините - ок, но за това, за тетанус се плаща отделно...
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Елементарно се вади, но някой преди това трябва да ти покаже точно как. За животните си има нашийници и спрейове. За хората има също мазила. Отделете малко време да поговорите с децата си за кърлежите. Покажете им снимки, какво да НЕ правят (да не го откъсват). Да си носят репелант. Даже по-добре някой комбиниран и за комари и бълхи. Чудо голямо - паника. И защо гениите не са напръскали ВЕЧЕ? След дъжд качулка пак. За какво плащам данъци? Къде са парите в общините, заделени за това?
4
0
 
16
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Веднъж се излъгах да отида на лекар да ми маха кърлеж и повече не повторих. Лекарят го извади по-лошо, а и никаква дезинфекция не направи. Аз ако ги вадя, се старая доста повече. Кърлежи има най-много там, където пасат кози, овце или крави, а бездомните кучета и котки ги разнасят навсякъде наоколо. Домашните кучета и котки се преглеждат редовно от стопаните им и кърлежите се унищожават, а и има нашийници за тази цел.
3
1
 
9
 
! Отговори
Ценоразпис преди 8 години
Необходим е Екип по Обезпаразитяването на целият български парламент из основи
2
1
 
19
 
! Отговори
Djin преди 8 години
За българските лекари пациентите са стока. А тези от тях които работят по морето го възприемат като печатница за пари.
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е само един малък пример какво представляват нашите т.н. лекари . Прав е министър Москов . Само гонка на тези кожодери .