НАП и МВР удариха борсата в Първенец

Дирят данъчни престъпления при търговците на зарзават
21 апр 2016 14:30,
13
НАП и МВР удариха борсата в Първенец
Снимка: Dnes.bg

Aкция срещу данъчни злоупотреби проведе Националната агенция за приходите на стоковата борса за плодове и зеленчуци в пловдивското село Първенец.

Борсата в Първенец, която е лицензирана по Закона за стоковите борси и тържища, попада в новите изисквания на Наредбата за регистриране и отчитане на приходите от продажби, които от тази година задължават регистрираните земеделски производители, предлагащи собствена продукция на подобни места, да имат касови апарати.

Мащабната проверка на полиция и данъчни започна с началото на работния ден на най-голямата борса за плодове и зеленчуци в Южна България. Това предизвика хаос на тържището, защото всеки бус беше проверяван преди да напусне борсата.

"Пренасям ягоди за Северна България, докато стигна и ще се развалят, после аз ще ги плащам", недоволстваше един от търговците на борсата.

Липса на касови апарати и укриване на данъци са само част от десетките нарушения, които откриха инспекторите.

"Занижените цени се установяват тогава, когато примерно доматите пазарната им стойност е 2 лева и се продават от търговците за 2 лева, а се издават документи, че са продадени за 50 стотинки. Това води до ощетяване на бюджета, укриване на ДДС и корпоративен данък", заяви пред Dnes.bg Лилия Еленкова, началник сектор Оперативни дейности – Пловдив в НАП-Пловдив.

Проверката дойде в момент, в който търговците очакваха най-голям оборот заради предстоящите Великденски празници.

"Случвало се е по фактура да е една цена, а като плащам кеш да бъде съвсем друга, българска работа", споделя друг търговец.

Някои от търговците се опитаха да избегнат контрола на приходната агенция и изоставиха камионите си, но те няма да бъдат освободени от борсата, докато собствениците им не се явят, предупредиха инспекторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво ,крайно време беше в тази държава да се вземат подобни мерки ,не може *** и пульо да продават по разни борси и тържища без да издават фактури и фискални бонове ! Крайно време е тази анархия да спре и да се научат и те да спазват изискванията а не да ми внасят стока без документи и да се правят на ощипани !
10
6
 
5
 
! Отговори
Аз там преди 8 години
Браво! Какви нарушители само. А че се опитват да оцелеят от нелегалния внос без мита и ДДС. Да се готвят фризьорите, счетоводителите и продавачите на цветя. Бисеров и Пеевски за вас отбой.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В бургас гадовете са на борсата от август миналата година
8
7
 
6
 
! Отговори
Коста преди 8 години
Браво!Сега вече - само на турски,гръцки и др.такива пластмаси!Важно е борбата с контрабандата да върви с неотслабващи темпове!Убиха всичко българско!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Дирят данъчни престъпления при търговците на зарзават"не дават нишан къде ги дирят тези данъчни престъпления. Те, последните, са общо-взето на ачика, ама не се обаждат. Някой да подскаже къде се издава касов бон за зарзават.
6
1
 
10
 
! Отговори
данъчен преди 8 години
Трябва да пълним хазната за боко,така каза!
5
1
 
18
 
! Отговори
PD преди 8 години
Естествено не влизат в големите вериги, защото акцията цели да върне оборотите на същите в очакваните нива. Ала това няма да се получи, защото спада им се дължи на намаляване на населението, и изоставане на ръста на реалния доход на домакинствата, спрямо ръста на цените. Ама като си пееш Пенке ле, кой ли та слуша. Та така.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който не плаща където, колкото и когато трябва се подхлъзва.
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не влязат в Метро и Кауфланд да видят, какви злоупотреби стават с бракуването и уж кражбите.Десетли милиони се ощетява държавата от веригите всяка година.
2
2
 
33
 
! Отговори
мицо хазарта преди 8 години
Да видим кое ще изчезне сега ,зарзавата или нарушенията?
1
1
 
30
 
! Отговори
Великов от Варна преди 8 години
Боже откриха топлата вода,Варна ни ровят от една година данЪчните а ви сега се сетихте..................................