БХК пое защитата на бития 17-годишен Митко

Организацията иска отвод на медик, изразил расизъм
22 апр 2016 13:30,
185
БХК пое защитата на бития 17-годишен Митко
Снимка: БХК

Българският хелзинкски комитет (БХК) пое защитата на 17-годишния Митко Йонков от село Овчеполци, който беше бит от Ангел Калеев.

Още по темата

Случаят стана известен с това, че Калеев сам беше заснел и качил видео във Facebook, на което се вижда как бие 17-годишния Митко, защото твърди, че българи и роми са равни.

Калеев беше привлечен на 19 април като обвиняем за причиняване на лека телесна повреда по хулигански и ксенофобски подбуди.

От БХК посочват, че Митко е български гражданин и затова подбудите не могат да бъдат ксенофобски, а расистки.

Според правозащитниците обвинението не е достатъчно, тъй като налице има и друго престъпление - посегателство върху равенство на гражданите.

"Докато го удря и рита в главата и корема, насилникът на детето го подлага и на тормоз посредством расистки и други оскърбления, ругателства, заплахи и унизяващи реплики и действия. Той издевателства над жертвата си, като я принуждава да ляга на земята и да става, и пак да ляга, докато я удря и рита. Преднамереното унижение на пострадалия е удвоено – той е сниман от извършителя, докато поема неговите удари, тормоз и вербална агресия, а записът впоследствие е направен публично достояние. Това насилие деецът извършва, за да сломи у жертвата си съзнанието, че двамата са равни", посочват от БХК.

Правозащитниците настояват и за отвод на съдебния медик, който също изразил расизъм. На юрист от организацията той казал: "От мен да знаеш – на манго му няма нищо. Добре си е манго. Посритали са го малко само".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
62
 
! Отговори
A преди 8 години
В нормална държава организация като БХК, която работи против държавата, отдавна щеше да бъде изгонена.
24
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не забравяйте, че бхк номинира за човек на годината убиеца пол фрийман. Бхк е включена в устава на съюза на затворниците в България като член. А пол фрийман е председател на този съюз.
23
1
 
44
 
! Отговори
G преди 8 години
Тази организация трябва да се забрани. С действията си те не само не помагат за интеграцията на "малцинствата", но им вредят. Говорейки само за права без задължения насаждат не само чувство на неприкосновенност, но и засилват разединенито на хората делейки ги на и българи. Но като се има предвид кой е спонсор на тези анти българи, не можем да очакваме нищо позитивно спрямо българщината от тях.
22
1
 
49
 
! Отговори
нема такава държава преди 8 години
БХК вън от България!!!
21
2
 
40
 
! Отговори
Защо, защо, защо ... преди 8 години
До Анонимен"А защо не поехте защитата на бития пенсионер? Жалки безродни твари!", ами защото е пенсионер - със сигурност е расист! Най ме кефи, че когато си бял ВИНАГИ си расист! Ако някой ми каже белчо или нещо такова, пак аз съм расист!БХК отдвана са доказали, че са просто едни хора които искат да цоцат! Кой знае колко пари усвояват всяка година :)Ще стане интересно когато не останат "расисти" в държавата, тогава какво ще пряват?
20
1
 
32
 
! Отговори
защита преди 8 години
БХК защо не вземат под крилото си битите български песионери от по-тъмните по цвят съграждани. Изразявам се така,защото свободата на словото е на 113 място 0т 180 държави и немога да употребя думата .
19
1
 
34
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Българи и роми естествено не са равни- идете в Египет,поживейте 1-2 години при тамошните роми и те ще ви кажат дали сме равни или не! Ако примера с Египет не ви стига- идете в Судан или Сомалия тогава- тамошните роми бързо ще ви дадат да разберете дали сте равни с тях или не сте! Но те го правят така ефикасно,че няма да има видео,с което да доказвате! Ако не вярвате- опитайте! Нека Кензелския комитет отиде там,за да опита "равенството",което ще му дадат самите роми,а не да прави глупости тук!
18
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nay malko 10 godini za da se vrazumqt rasistite dokato ne e stanalo kusno i izbuhnali mejduetnicheski zblusuci,v BOSNA I KOSOVO taka se pochna
17
0
 
54
 
! Отговори
Сър Пичук преди 8 години
На такива мър ши преди са им викали еничари. Сега политически коректната версия е "правозащитници". Иначе си става въпрос за едно и също - Юди продали душите си за някой и друг сребърник.
16
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Патриотични организации да създадат комитет за защита на Българите.Аз ще внеса пари във фонда му. Стига с този БХК и разни ромски организации.
15
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ли БХК ще се заеме със защитата на битите и изнасилвани баби от съплеменниците на бития 17 годишен Митко?Що ли питам, като знам отговора?
14
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой ще защити България и гражданите и от БХК и продажниците му
13
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мижава? Някой друг път. Бхк е доста силна организация. Това, че ния не я искаме, защото е вредител като ромите не я права слаба. Изпозват много добре вратичките в закона. На всичкото отгоре и правителството се влияе от тях - веднага клякак от страх някой да не ги посочи с пръст. От БХК посочват, че Митко е български гражданин, а поехте ли защитата на битите пенсиори като български граждани? Или са с грешния цвят на кожата, и не заслужават закрила? Егати и дискриминацията от страна на бхк.
12
1
 
50
 
! Отговори
Бе той преди 8 години
медикът какво казал на юриста,същия трябва да го докаже!Пък нека лекарите и сестрите да го знаят тоя юрист кой е-все някога ще потърси лекарска помощ за нещо...
11
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Ангел, и съдебният медик са прави. Затова друят път просто не снимайте.
10
2
 
57
 
! Отговори
Адвокат преди 8 години
Съдебният медик е имал предвид изтърван и търколил се по земята екзотичен плод, останалото е некоректна интерпретация от страна на БХК. И готово.
9
1
 
83
 
! Отговори
. преди 8 години
Но не поемат защитата на бити и ограбени от роми пенсионери или на измамени . Тези трябва да ги съдят за антидържавна дейност.
8
1
 
85
 
! Отговори
Значи преди 8 години
сега на 17г Митко е детето,а когато на 12г раждат и има член за педофилия по НК тогава къде е БХК?
7
1
 
74
 
! Отговори
Дойчин Войнов преди 8 години
Антибългарски хелзински комитет
6
1
 
56
 
! Отговори
. преди 8 години
БХК е безгласна буква на никой не му пука какво мислят за това злобеят