Забраната на бурки в Пловдив – превантивна

Общинските съветници са притеснени от радикализиране
3 май 2016 09:30,
19
Забраната на бурки в Пловдив – превантивна
Снимка: архив Reuters

Забраната за носене на бурки е превантивна мярка. Преди 10-15 години в Пазарджик не бяха така правоверни и нямаше забулени жени. При положение, че в Пловдив е най-голямото ромско гето на Балканите, съществува реална опасност за града, заяви общинският съветник от Патриотичния фронт Стефан Послийски.

Още по темата

Предложението да се забранят бурките на обществени места в града под тепетата е внесено в общинския съвет от Патриотичния фронт.

Според Послийски на ромите в Пловдив предлагани сериозни финансови стимули, за да се забулят жените. По думите му общинските съветници се притесняват, че подобно влияние идва от Саудитска Арабия или Турция.

Целта на вносителите е да се ограничи агресивното навлизане на различни религиозни течения. Предвидена е и глоба от 300 до 500 лева за първо нарушение, а за второ - до 1 500 лева.

Нина Гьошева, същo общински съветник от Патриотичния фронт, поясни пред bTV, че в предложението предвижда и забрана на каквато и да е била дейност на вероизповеданията в детските градини и учебните заведения, както и на всички места, където се събират деца в града.

Освен забрана на бурките от Патриотичния фронт предлагат и забрана на агитация на религиозна основа по улиците на града, като това включва раздаване на безплатни книги или брошури от различни веризповедания.

"Ще се водим от регистъра на признатите вероизповедания в Европа", коментира Гьошева.

Иван Петков от БСП заяви, че въпросът все още не е бил обсъждан от парламентарната му група. Въпреки това смята, че няма да има разногласия по предложението: "Ще сме против носенето на бурки, тази "толерантност” трябва да спре", настоя той.

Дали бурките в Пловдив ще бъдат забранени, ще стане ясно на сесия на общинския съвет на 18 май. Преди това предстои обществено обсъждане по темата.

Забрана за бурки на обществени места вече беше приета от общинските съвети в Пазарджик и Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Дяконът преди 7 години
Ха-ха този пък не може да различи мъж от жена когато са с фереджета.А колкото до Йехова или Яхве на еврейски се превежда всевишния.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kato iskat burka haide v arabskite strani i tam da si ia nosiat sys zdrave.
14
0
 
5
 
! Отговори
художника преди 7 години
Защо всеки град "ПРЕВАНТИВНО" забранява бурките?Къде е ДЪРЖАВАТА? Защо не излезе с общ закон против насаждането на агитация на верска основа?Къде сте бе, "смели" държавнициииии????Бойко, тебе питам !!!
13
1
 
6
 
! Отговори
иван преди 7 години
Трябва национална забрана и по високи глоби и глоби и за на улицата с бурка.
12
1
 
2
 
! Отговори
един преди 7 години
до:А И друг освидетелстван .
11
1
 
4
 
! Отговори
поет от народа преди 7 години
Забрани ,забрани, забрани,докато се се усетиш и Балкана се напълни с партизани,иначе сериозно нас ни управляват силно стеснени хора.
10
2
 
8
 
! Отговори
A. преди 7 години
ИСЛЯМА В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА СЕ ЗАБРАНИ!
9
2
 
3
 
! Отговори
един преди 7 години
Историята се пише,както е изгодно на някой,ума и друга История,ако я прочетеш няма да е лошо ;)
8
2
 
8
 
! Отговори
sasAS преди 7 години
До единТи май си бил с бурка на главата, в часовете по история...
7
15
 
1
 
! Отговори
един преди 7 години
"Мохамедани" е имало мноого преди християните да дойдат в Бг.та ти може да хващаш пътя ;)
6
5
 
1
 
! Отговори
***** преди 7 години
до :екстремист Споко,това няма как да стане,освен в света в който ти живееш!Съвет от мен:*** на лекар имаш нужда.
5
4
 
6
 
! Отговори
***** преди 7 години
този Ислям за когото говорите е "набеден" за Ислям,той няма нищо общо с истинския Ислям.Самоубийците крещящи Аллаху Акбар са всичко друго ,но не и Муслумани!
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *****Ислямът е превърнат в религия на злото от разни брадати ***, промиващи мозъка на вярващите и пращащи ги да убиват и да се взривяват в името на бог, който единствено иска хората да се обичат
3
8
 
5
 
! Отговори
***** преди 7 години
Исляма не е религия на злото!
2
1
 
11
 
! Отговори
**** преди 7 години
Това трябва да стане в парламента,и да се приеме закон на национално ниво,а не на регионално,да се забранят всякакви религиозни символи по улиците,и забрана на разните му там секти,трябва ясно да се заяви,че тук на първо място е православието,а всички останали да са под контрола на държавата,да им се забрани всякакво финансиране от вън,за ремонти на храмове,пари да се отпускат след оглед и оценка на експерти,и провеждане на публичен търг за ремонтите.
1
1
 
22
 
! Отговори
бмп преди 7 години
Най-агресивни в агитацията на религиозна основа по улиците и домовете на хората са свидетелите на Йехова!Изключително опасни са,почти наравно с ислямистите!България е православна държава и на който не му понася-да се изнася!