НФСБ в Пазарджик обмисля 300 лв. глоба за носене на бурки

Забраната ще важи за всички официални институции
Обновена: 23 апр 2016 13:08 | 23 апр 2016 13:05, Анисия Иванова
50
НФСБ в Пазарджик обмисля 300 лв. глоба за носене на бурки
Снимка: Reuters

Съветниците от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) в Пазарджик подготвиха нов проект за носенето на бурки, съобщи DarikNews. Той идва на фона на часове разгорещено обсъждане на двата проекта за промени в Наредбата за обществения ред, забраняващи дрехи, които скриват лицето на публични места.

Остава основната забрана за "носенето на публични места на облекло или части от облекло, което прикрива изцяло или отчасти лицето и/или пречи за идентификация или разпознаване на лицата от граждани, органи на реда или технически средства".

Направено е уточнение, че забраната важи за всички официални институции и обекти на урбанизираната територия, свързана с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации или общодостъпни места. Както и в случай на придвижване, превоз и престой в пътни превозни средства.

Изключения: ако облеклото се налага по здравословни причини или от професионална необходимост, или ако е с временен характер за спортни, културни или други подобни прояви, както и за домовете на гражданите или в официалните места за молитва на съответното вероизповедание.

Вариантът предвиждаше изключения да бъдат предвидени и при работа, за която Кодексът на труда регламентира специални защитни средства и за деца до 14 години при студ под 0 градуса. В тази част проектът на НФСБ понесе доста критики.

300 лева е глобата за първо нарушение. Началният размер е намален, след като в обсъждането бе прието, че 50 лева няма да имат дисциплиниращ ефект, а 500, колкото бе наказанието за първо неспазване, са по-трудно събираеми.

Санкцията за всяко следващо нарушение остава 1000 лева.

Отпадат обаче глобите за служители и институции, допуснали посетители с прикриващи лицето облекла, след като бе направена забележка, че не може те да носят отговорност за виновно поведение на други хора.

Все още не е ясно дали проектът ще бъде внесен в настоящия си вид на сесията на Общинския съвет на 27 април. В края на обсъждането участниците се споразумяха двата проекта да бъдат обединени в един, включващ положителните им страни и отговарящ на европейските норми.

Предложеният вариант на кмета Тодор Попов е по-предпазлив - той предвижда забрана само за общински и държавни институции и обекти. Според много от участниците в обсъждането в този си вид той е половинчат и няма да постигне очакваните резултати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българска ромка в Берлин пита в фейсбук група:ZDRAVEITE GRUPA SKLUCHIH GRAJDANSKI BRAK TUK V DE S GRAJDANIN NA DE SEGA KAKVO SLEDVA SMQNA NA DOKUMENTI ZA SAMOLICHNOST KADE TRQBVA DA OTIDA KAKV E REDA ?
33
1
 
3
 
! Отговори
<<<<< преди 8 години
Ромките с бурките нямат нищо общо нито с българското нито с турското население в България , време е да се напише в Учебниците кои са Дасикане Рома-християни и Хорахане Рома-мюслумани в България така ще бъде ясно кой какъв е
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро бурката ще стане официална дреха в България....там отиват нещата а и турския език също ще стане официален език в ЕС,така че уважаеми сънароднички от БГ ориентирайте се навреме и нема да губите,че после ще стане страшно с носенето на прашки и мини жупове
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И не само на бурки. На потури, шалвари, абички,калпаци, кръстчета на ланци по кило и половина и над дрехите, yшaнки, кacки, барети, раса, килимявки и всичко що издава някаква етническа, верска или класова идентичност.
30
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Пешо,само гледай да не стана кандав буе
29
4
 
2
 
! Отговори
Будала преди 8 години
Пуснах си брада и вече ми викат Абдула!
28
3
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Ще падне чалаф и връзване със свински опашки ако не слушат!
27
6
 
4
 
! Отговори
1 преди 8 години
тези не човеци,от националния фронт за спасение на бойко,защо не забранят на лидера си валери балевски ,да носи прашки,като рада-дълбоката,а тръгнали да забраняват бурките на ромите.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който иска бурки да си ходи в Арабско , тука е християнска Европа. Иначе дайте на Динко с АТВ -то някой лев и за една седмица ще изчезнат и бурките и носещите такива .
25
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето на гнусното и етническо прочистване 1982-1989 год също глобявана малцинствата заради говоренето на майчиния си език,носенето на шалвари,ракета с антени.....долу българското робство над малцинствата...БГ е страна членка на ЕС
24
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е гавра,долно извращение,геноцид,робство над малцинствата...тъпия българин си вкарва вълка в кошарата с тези гнусни закони....всеки как ще се облича си е личен проблем,но да задължиж ш някой е гавра
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
300 лева за носене на бурка ? 100 в джоба на полицая са достатъчни. Абе буда.ли вие знаете ли как се глобява ци.га. нин ? Корупцията е родена от тях. През комунистическо само жените на полицейските началници носеха турски кожуси, дънки, немски обувки, вносни дрехи подарени им от ромите. турскоговорящите пазарджишки роми правеха незаконна търговия с турските тирове минаващи през България от и за западна Германия. Как ги хващаха с незаконна стока и ги пускаха? Само с подкупи !!
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О ама ние за ромките ли говорим, аз си мислех че говорим за мюсюлманки, ако е за ромките, дали глобата е 50 лева или 5000 лева , така или иначе те няма да я платят така че размера на глобата няма значение.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Носене на бурка 300 лв. глоба,за минижуп 300 лв поощтрителна награда и проблема решен.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, че трябва да се забрани това арабско облекло в България. Точно по начина, по който не можеш да ходиш с мини пола в шериатските страни, тук не можеш да носиш бурка. За никаква омраза и създаване на камикадзета не може и дума да става. Още повече, всички знаем, че на ромките ИМ СЕ ПЛАЩА, за да носят демонстративно този вид неприсъщо и за османското "присъствие" облекло по нашите земи. ТУК Е ЕВРОПА, ние определяме правилата, това са нашите земи, нашия дом, чужди мераци няма да търпим!!
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Как СийкаЗа теб явно не е проблем да събереш сумата за която говориш , но за много българи тази сума е проблемна, за тези които е проблемна сумата няма да се осъзнаят, а ще подсили омразата.Това май е основата на която се създава прочутите камикадзета.Е предложението ти е да си създадем български камикадзета не ми се нрави много.
18
2
 
8
 
! Отговори
Как Сийка преди 8 години
Гооолеми смехории в тая нашата България,а?! Бурката не е част от никоя БЪЛГАРСКА НОСИЯ и като така въпросът не трябва изобщо да подлежи на обсъждане!Тия,които не могат без бурката да отидат там,където дори и в леглото си ги носят у не ги снемат денонощно! А глобата от 500 лева е направо смехотворна - турете я като начало 1000 лева и всяко следващо нарушение с по още 1000 отгоре - като им бръкнеш в кесията току виж се осъзнали... национално! Тия са срам и позор за БЪЛГАРСКАТА ЖЕНА! Пфу!
17
1
 
12
 
! Отговори
до 23 преди 8 години
Съмнявам се че някоя банка в Франция, обслужва клиент без разпознаваемост(носещи бурки),или че някой ще им даде административен документ, или ще вземе някой изпит в университета примерно.Това дори и арабския свят не го допускат, а какво да говорим за Европа.
16
5
 
3
 
! Отговори
Пацо преди 8 години
Колкото във Франция махнаха бурките,толкова и тук ще ги махнат.
15
3
 
3
 
! Отговори
ни съ знай преди 8 години
А бурките свършиха толкова хубава работа на майдана в Киев................