Там, където деца се раждат и прохождат във... фургони

Две години след бедствието жителите на "Аспарухово" още чакат
18 юни 2016 11:56,
10
Там, където деца се раждат и прохождат във... фургони
Снимка: Булфото

Две години след водното бедствие, сполетяло варненския квартал "Аспарухово", жителите му се вдигат на протест. Причината – чувстват се забравени от властите, защото деретата, предизвикали проблемите им, все още не са ремонтирани.

Още в края на 2014 г. Европа отпусна 10 млн. лева, за да се превърнат деретата-убийци в охранителни канали. От администрацията обясниха, че забавянето на тези действия идва заради жалби от граждани и фирми, отпаднали от обществената поръчка.

И докато текат тежки, но законови процедури, а пострадалите от наводнението трябва да живеят с последствията, пише Нова тв.

Чичо Андон, както го наричат всички в "Аспарухово", се спасява на косъм от приливната вълна. Къщата му обаче е съборена и сега трябва да живее в собствения си гараж.

А само на няколко километра от квартала, сякаш за да не се виждат, живеят десетките семейства от дерето на "Горна студена", останали без дом.

От две години семейството на Денка живее във фургон, защото пороят отнесъл къщата им. Шестмесечният й син е роден тук и тук ще направи първите си стъпки.

Джелайдин пък живее сам във фургона. Децата и внуците му не издържали и заминали за Германия. Сега ги чака с нетърпение да се върнат и да му погостуват... във фургона.

И ако за някои от пострадалите животът някак продължава, то за други остава болката. Ангел губи майка си в наводнението. Възрастната жена била на приземния етаж на къщата си, когато вълната я връхлетяла. Възмездие за нейната смърт няма. А такова чакат още 12 семейства, някои от тях загубили деца.

Трима следователи работят по делото за жертвите от огромния потоп. От варненската прокуратура смятат, че това ще ускори изхода на делото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре във фургони, отколкото в онези коптори, които паднаха.Хайде да не съжаляваме жителите на незаконни постройки по гетата! Към тези скакалци нямам никаква симпатия.Крадат, занимават се с наркотици и проституция, опорочават социалната система в страната ни... и още мноооого неща...
4
2
 
12
 
! Отговори
Тони преди 7 години
Всичко е казано в две думи - още чакат. Никога за нищо не си мърдат пръста, все някой друг да свърши работата. Живеят на наш гръб с нашите пари...и пак чакат.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А без фургони по-добре ли щеше да е?
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При такива условия просто не правиш деца и това е! Да не се интересуваш как и къде ще живее детето ти се нарича безотговорно родителство.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките хора...