Спряхме пътя на бежанците и те избраха България

Пътят от Афганистан до страната ни струвал $4000
18 авг 2016 12:30,
47
Спряхме пътя на бежанците и те избраха България
Снимка: архив, Булфото

На фона на засилената охрана по границите ни, има огромен ръст в броя на настанените в бежанските ни центрове. От началото на годината досега броят им се е увеличил пет пъти, като най-голям е ръстът през последните няколко седмици.

Всеки ден в бежанския център в Харманли пристигат поне по 50 чужденци. И ако до преди няколко седмици повечето от тях си тръгваха само ден - два след пристигането си, сега остават.

"Почти никой не напуска вече центъра след регистрация, като си получи регистрационната карта. При проверките, които се извършват вечерно време и сутрин, се вижда, че много малко са напуснали", обясни Йордан Малинов, директор на бежанския център в Харманли, пред Нова тв.

Така, докато преди месец в центъра е имало едва по 160-170 бежанци, сега броят им е близо 900.

Подобна е ситуацията и в цялата страна. В момента на територията на бежанските центрове са настанени близо 2700 чужденци. През януари и февруари числото е било пет пъти по-малко.

Най-много са бежанците в Харманли. С пълен капацитет са центровете във "Военна рампа" и "Овча купел". Ръст има и при настанените в останалите лагери.

Сред основните причини за увеличаването на броя на настанените в бежанските центрове е прекъсването на пътя им към Западна Европа. 

"На западната ни граница мерките са засилени, така че нормално е това да е сред нещата, каналите там да са прекъснати и да няма как да заминат за Западна Европа", каза директорът на бежанския център в Харманли.

Самите бежанци също признават, че целта им е Западна Европа и затова сега изчакват в центровете. Обясняват за пътя дотук.

"В Афганистан има много битки, затова бягаме. Но нямаме пари да стигнем далеч. Да стигнем дотук ни струваше 4 000 долара", разказва един от бежанците - Ахмед Сара. В родината си той работил с компютри и иска да се занимава с това. По пътя към България най-трудно било в Иран: "Там ни хващат и ни пращат в затворите. Като стигнем дотук, вече е добре".

Най-голямата част от чужденците тук са именно от Афганистан. Казват, че въпреки засилените мерки за сигурност, влизането от Турция в България не е невъзможно, ако знаеш на кого да платиш, но пътят е труден.

А историите не свършат и вече на българска територия. Афганистанците в Харманли се оплакват от тормоз от страна на българите. Засега обаче поне на територията на бежански център проблеми с увеличаването на обитателите му няма. Запълнен е около една трета от капацитета му, а различните националности са отделени в различни сгради, за да не се стига до конфликти. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
библиотекар преди 7 години
те тиа дето минават незаконно браздата са ясни!какво правиме с 280000 турски ркриминални рецидивисти които скоро ще влезнат законно в българия през ка-***.***-та-та
32
0
 
13
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Първа мярка - каналджия или трафикант - конфискация на цялото имущество по бързата процедура и минимум 20 години затвор. Без право на замяна. Същото и за граничен полицай взел от мигрант. Да видим тогава, как точно ще осъществят плана за 4000 долара. Ахмед, това с битките в страната го разправяй на друг. Хващай Калашника (готов съм да се обзаложа, че знаеш как) и се заеми да оправиш страната си. Ние не сме ти длъжни, държа да подчертая. Не те искаме.
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ги щем! Да ги махат не ни трябват още ***, че и да ги храним и търпим.
30
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо - нямаме Орбан, второ - на лошо място сме. Турция върви към халифат, гърците няма да ги смачкат, защото са единни, румънците са в страни, а нас ни превзеха отвътре. Сега, като заден двор на Европа, ще сме бежански център. А колко лесно може да се реши проблемът и с *** и с арабите!!!
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
краят дойде!
28
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - Нали били много бедни и нямали какво да ядат. Откъде долари за разходки по света?Как откъде, опиумът е много доходен поминък!
27
2
 
11
 
! Отговори
митака преди 7 години
Те има двата праи на границата, като тръгват, откъде опапарпани и гладни ще имат по 4-5000$, някой да имат, а те всичките имат кажи ре1и, радават имсе пари, които каналджиите прибират и после те пък се отчитат където трябва и парите пак се връщат при онези които са имги дали с малко по-малко като цифра, обаче плана върви с пълни сили, Меркел днес пак ги защити, бабушкерата няма срама и морал, продажна бабичка, затри си нацията, толкоз ли янхванаха с компромати, какво и обещаха, незнам.
26
0
 
28
 
! Отговори
gtf преди 7 години
иначе беден афганец, вади без проблем 4 хил $ ..бедни та да ги ожалиш
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До # 27: "Главанакът" няма да отиде никъде!На него не му пука за нищо,освен да изпълнява зповедите на господарите,а те да подхвърлят нещо за крадене.А утре,когато "пукне първа пушка",ще се измете и той и цялата "висша каста" далеч навън.А тук ще останат офцете,като теб и мен,самозакарали се до "бежанската" кланица.Това направихме и правим,всички ние немислещият и страхлив планктон!!! А ВСИЧКИ ГРАМОТНИ ХОРА МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ,ЧЕ ПЛАНКТОНЪТ СТОИ В ОСНОВАТА НА ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА!!!
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За сведение на мат'ряла,който продължава да хърка упоиъелно,под политико-медийно НПО-ската упойка,замислял ли се е поне по един важен за хрупкащата и немислеща уФФъса проблем - с какви пари ще бъдет изхранвани бъдещиъе им колячи?!Мислите,ли,че в скоро време,бождът ви Винету няма да изтегли поредния заем,ЗА САПАСЯВАНЕ НА ГОРКИТЕ ЧУЖДЕНЦИ,ЗА КОИТО Е ОПРЕДЕЛЕН МИНИМУМ ОТ 1200 ЛВ.?Щом за друго блеещата уФФъса НЕ ЖЕЛАЕ да мисли,поне да помисли,за единственото,което може да я стресне -за джоба си
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BURZUMКакво ще кажат... Та те им се кланят, правят ги популярни в мрежата. Можеш навсякъде да видиш как някой *** крещи 'Евалата Динко, евалата Пера'. И забележи как ги поздравяват. А най - тъжното е, че тея хора са наследници на народ, поставил главата си в торбата за да защити подтиснатите през войната.
22
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро цяла България ще стане един огромен бежански лагер. Това е планът на Европа, която ни отряза и ни остави сами. Хайде главния сега да отиде в Брюксел да се удря в гърдите колко сме верни на евроа...нтическите шменти и капели. Пръста няма да си мръднат за нас, защото това ги устройва - всички пришелци тук и в Гърция. От.одното място на Европа ставаме.
21
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казват, че въпреки засилените мерки за сигурност, влизането от Турция в България не е невъзможно, ако знаеш на кого да платиш - разказва един от бежанците - Ахмед Сара.А нека след това Б.Б. ни разправя колко са добре охранявани границите ни и че и пиле не може да прехвръкне! Продажници!
20
2
 
74
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Cкоро националистите в цяла християнска Европа ще се надигнат, за да опазят земите си от тази агресивна *** !!! Нито соросовидите и техните кукловоди, нито меркел и жан-клод юнкер ще могат да ни спрат. Все още има много истински и здрави мъже в Европа, особено Източна, служили в казармата, възпитани в любов към СЕМЕЙСТВО, НАРОД и РОДИНА, готови да защитят ИСТИНСКИТЕ ЦЕННОСТИ, а не *** евроатланически измишльотени.
19
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали били много бедни и нямали какво да ядат. Откъде долари за разходки по света?
18
1
 
48
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Или ги спирайте извън България или ги пускайте директно да преминават, на предателите децата им да умрът
17
0
 
45
 
! Отговори
Бургазлия преди 7 години
По пътя към България най-трудно било в Иран: "Там ни хващат и ни пращат в затворите".Предложение: ЕС да плати на Иран да ни опазят от афганистанци и пакистанци.
16
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А някой ще ми обясни ли къде отиват всички тези пари. Над два милиона "бежанци", всеки дава по няколко хиляди (кой знае откъде ги взел. Никоя от службите за сигурност не се интересува къде са отишли тези милиарди?
15
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Югоизточната граница на България съществува само на картите.
14
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде се скри Мутрон, нали пиле не може да проникне през границата с Турция? Откъде сърбите връщат 2000 за седмица от западната граница. Нали строим ограда която струва вече 200млн. Лева направо златна. Или само се крадът парите от фирми приближени до Мутрата. Къде е аратлика, брата на Мутрата Ердоган които щеше да ги спира и заради които погазихме всички закони и му върна душманите. Няма по *** от мутрата, срам ме е че съм българин.