В пожара: Четири паметници на културата – на пепел!

"Ще се разследва и умисъл", каза шефът на криминална полиция
Обновена: 21 авг 2016 09:39 | 21 авг 2016 09:30,
41
В пожара: Четири паметници на културата – на пепел!
Снимка:"Булфото"

Четири сгради, паметници на културата, са унищожени във вчерашния пожар в Пловдив.

Това сочи равносметката днес, часове след като стихията бе овладяна.

Огнището на пожара в тютюневите складове в Пловдив вече е локализирано. Екипи на пожарната са дежурели през цялата нощ и опасност от разрастване в момента няма, съобщи bTV.

В района има задушлива миризма, но вече няма гъсти облаци черен дим.

Още по темата
Три от прочутите сгради на тютюневите складове в Пловдив горяха вчера следобед. Късно снощи пожарът се разрасна отново около 22 ч. .

"Забелязани са синкави пламъци, което предполага, че огънят е пламнал умишлено. Подобни пламъци не са характерни за горене на дървена конструкция". Това каза говорителят на противопожарната служба Цвятко Дешев.

Шефът на криминална полиция, който заедно с кмета на Пловдив оглеждаше до късно снощи пораженията от бедствието, заяви, че ще се разследва умишлено ли са подпалени паметниците на културата.

"Абсолютно не може да кажем как е възникнал, но ще се разследва и умисъл. Ще има оглед и ще се види", коментира Георги Георгиев, началник на криминалната полиция.

Кметът на града Иван Тотев заяви, че собствениците на пострадалите сгради са били длъжни да ги обезопасят, но не и възстановят. Има издадени редица предписания от общината за това.

Складовете са на различни собственици и за момента не е ясно дали има постъпили искания в общината за разрушаването им.

През март багери влязоха в една от сградите на тютюнвите складове в Пловдив и само протестите на хората я спасиха от разрушаване. Тогава министърът на културата Вежди Рашидов нареди разрушаването да бъде спряно, а собственикът обжалва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Korean soup преди 7 години
До КратунСигурно струват поне четири милионИ лева.
31
0
 
9
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Абе не ви ли боде в очите това "четири паметници"? Едно време медиите бяха еталон за литературен български език. Сега сек'ви *** се пишат журналисти.
30
10
 
7
 
! Отговори
филипето преди 7 години
Големите паметници! Няма що!
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са само тези има още много други оставени да се рушат под лицемерния поглед на държавата някой чувал ли е нвобогаташ да е съградил нещо след89г както идистриалците след 1878 сега грабят и унщожават нацията така както гърци и турци не успяха вижте ягодовата къща на Златев в София а има парите да я реставрира макар и само за себе си
28
1
 
2
 
! Отговори
РОСЕН преди 7 години
До Анонимен: ЩЕ СТРОИ БАРДАК ,ЗА ДА МОГАТ СЕСТРИТЕ ТИ И *** ,ДА СЕ ЧУКАТ НЕОБЕЗПОКОЯВАНИ ОТ НИКОЙ.
27
5
 
7
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 7 години
До Анонимен : ТИ ПЪК МИ КАЖИ ,КОЙ РАЗСИПА И ЛИКВИДИРА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ ,СЛЕД 1989 Г. ОТГОВОР: ТЕЗИ ,ДЕТО НАРОДА ИЗРИТА НА СМЕТИЩЕТО ПРЕДИ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ- СДС .САМО ЧЕ ,ПОЖАРНИКАРЯ ГИ ИЗМЪКНА ОТ ТАМ И КАКТО МИРИШЕХА НА РАЗВАЛЕНИ ЯЙЦА ,ИМ ДАДЕ ПОЛОВИНАТА МИНИСТЕРСТВА И ВЕДОМСТВА ,ЗА ДА УПРАВЛЯВАТ ЗАЕДНО. ЛИКВИДАЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА С ПЪЛНА ПАРА.НАВЯРНО СТЕ ОЧАКВАЛИ ,ЧЕ БКП-БСП НЯМА ДА ВИ СЕ МЕСИ В ЛИКВИДАЦИЯТА ,НО ВСИЧКО Е ЧОВЕШКО ,ВЪВ ВСЯКО СТАДО ИМА МЪРЛЯВИ ОВЦЕ.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарение на бездействието на държавата.
25
1
 
15
 
! Отговори
България = ИДИЛ преди 7 години
2021 г. Министерството на културата е отдало археологически обекти на концесия, за да може частните инвеститори да бъдат техни стопани - нещо, за което държавата вече няма пари. В неделя сутрин Пловдив осъмва с останки от Античния театър - багери са разрушили паметника, а негово място се появява табела с проект за нов мол.
24
2
 
17
 
! Отговори
Духаст селинджъри преди 7 години
Те хората искаха да ги съборят тихо и спокойно , ама като се вдигнахте против ,- дойде време за план Б
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
21-ви, като спечели Иван Тотев ще поставя няколко акцента върху управлението му. Борисовата градина е превърната във връх на кичът... архитектура тип халтура и чалга. Потресно е! Дадоха се 500 000лв отделени от бюджета на общината за ромчетата, да ги научат н Български в театрите и кината. Мисля, че до момента такава гавра с гражданите не е имало до момента. А как спечелиха изборите дори няма да коментирам. ГЕРБ стигнаха върхът на самоунижението. Дано да им е последния мандат. Не подкрепям и БСП
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пардон, одушевени предмети :)
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Четири паметници"----Пише се четири паметника. Паметници е за удушевени предмети.
20
0
 
15
 
! Отговори
избирател преди 7 години
"В умишления пожар...........".искахте да напишете предполагам?
19
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И после БСП се чуди защо губи във всичките големи градове изборите. Ами вижте колко са елементарни и необразовани червените ***. То просто те е срам да четеш наивните им коментари .
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До номер 16Кой има властта да накара пожарникарите да седят и бездействат докато не изгоряха хубаво складовете... а ГЕРБАДЖИЙСКИ ***? .... само ГЕРБЕРЪТ Иван Тотев
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сотир Цацаров пристигна ли? Кметът инж. Фотев, ако е пич, определя теренът да бъде парк на културата и дори финикийски знаци не могат да променят мнението му, но все пак трябва да човек на честа, а не мамин ***!
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарю *** трайте и не се обаждайте.... всички знаем, че Орешарски лично ги подпали.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво другарю червен каскет. Позна , че това е умишлен палеж само, че го запалиха наемниците на вашия другар Гергов-свинаря . Начина за правене на бизнес на БКП-БСП-ДС е убийства , грабежи и палежи . Справка , кой открадна Панаира от държавата , а значи знаеш точно така др. Гергов - свинаря и шеф на БСП в Пловдив. Хайде сега ми кажи как Гергов стана милионер .
14
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е умишлен палеж. Пожарникарите седяха и гледаха безучастно как складовете изгарят. Не е тайна, че кметът Иван Тотев има огромни апетити отдавна към тези складове. Това е начинът по който ГЕРБ управляват и гербаджиите правят бизнес.
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да се строи мол. На това място има проект за строеж на Хилтън. Изключително ляво изпълнение показващо че хората с пари не могат да се похвалят с въображение