За пожара в Пловдив: По-скоро не е умишлен!

Архитекти: Възстановяването на сградите ще е по-скъпо от нов строеж
Обновена: 22 авг 2016 10:22 | 22 авг 2016 10:07,
99
За пожара в Пловдив: По-скоро не е умишлен!
Снимка: архив Dnes.bg

Пожарът в Пловдив по-скоро не е умишлен. Това обяви шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов.

Пламъците обхванаха сградите на тютюневите складове в събота и за няколко часа ги унищожиха напълно. Част от тях са паметници на културата.

Още по темата

"И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки",  каза Николов пред bTV. Николов обясни, че разбира пловдивчани и съжалява за изгорелите сгради.

"Нашите органи обаче не са доказали случаи, при които опожаряването се е използвало с тази цел". Така той коментира твърденията, че сградите са запалени от някой с инвестиционен интерес на мястото на старите сгради да бъдат построени нови.

Николов е категоричен, че има възможност за възстановяване на изгорелите складове. Това обясни вчера и министърът на културата Вежди Рашидов. Въпросът, според Николов бил, кой би поел финансово това възстановяване.

Шефът на пожарната обясни и че няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове.

"Става дума за стара дървесина, която е на 150 години", каза още той. Николов сравни пожара в складовете с този в "Ален мак" преди 30 години.

От Камарата на българските архитекти обясниха, че изгорелите сгради са "изключително апетитни имоти в центъра на Пловдив". "Нормално е да има съмнения, че става въпрос за умишлен палеж", каза Петрана Бакалова от Камарата.

Тя обясни и че реставрацията на сградите би била по-скъпа от ново строителство. "По отношение на възстановяването им сме категорични, че при съвременните технологии за реставрация и укрепване, тези сгради могат да бъдат запазени. Не е необходимо да бъдат преизграждани. И смятаме да предоставим експертизата на Камарата на архитектите, за да получат помощ тези сгради и да бъдат укрепени", каза Бакалова пред "Нова телевизия".

От Института за недвижимо културно наследство в Пловдив обясниха, че изгорелите сгради всъщност са три.

"Едната създава впечатление за две сгради, но всъщност е тип близнак", каза  Жана Джогаланова от Института.
Тя обясни, че двата склада, които излизат с фасадите си към ул. "Иван Вазов", са декларирани като недвижими културни ценности, а третата сграда през ул. "Г. М. Димитров" е с непредоставен статут.

"Тя не е единичен паметник на културата. Само два от изгорелите складове са културна ценност. Те обаче са елемент от Историческа зона "Филипопол - Тримонциум – Пловдив", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко МИЛИОНА е прибрал Мамин Ваньо от ГЕРБ да разруши сградите паметници на културата. Заради престъпници като този, сме на едно ниво със Занзибар.
56
2
 
8
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Ако направят Мол там не ходете в него ,ако направят ресторант не ходете в него и т.н. и раздавайте листовки призоваващи народа да не им ходи по тъпите молове и без това е доста скъпо в тях и винаги е така климатизирано че се разболява човек.
55
1
 
8
 
! Отговори
Мишок преди 7 години
Ха-ха-ха.Сценарии за ганкстерски филм от сухия режим в САЩ.Колко жалка държава е милата ми татковина.И по зле ще става...
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местната власт се опитва да замаже гафа.Някой унищожава наред емблематични сгради в Пловдив,а кмета ни чул,ни видял,нито пък знае чии са сградите.Интересно сега кой ще ги възстановява?Държавата ли,с нашите пари?Ако е така, тези които ще вземат такова решение трябва да бъдат изправени за публичен линч,защото на народа вече много му писна да плаща за корупционни схеми и да живее в мизерия.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно къде се е скрила оная насрана от страх мишка ? Еднокнижникът от Банкя ? Да не се скатава отново в Правителствена Болница с високо кръвно ? Иначе на всяка манджа е мерудия и взима отношение по всички въпроси без значение дали някой го пита и дали разбира и бъкел от проблема. Сега обаче Другарят Борисов мълчи като партизанин на разпит.
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само, че е умишлен, ами вече е ясно и кой е.Четвъртият склад, който се запали в 22ч и го дели цяла улица от другите 3 се оказа, че е на Пещерняците ( Галакси пропърти). Очевидно имат амбиции в района и са решили да разчистят терена.
51
0
 
14
 
! Отговори
bg преди 7 години
СТОЯНОВИ,МУРАВЕЙ,МЕНТА ,*** ТОТЕВ,ПЕЩЕРСКА,ТОТАЛНО ОГРАБВАНЕ НА ПЛОВДИВ И БЪЛГАРИЯ,ПРОКУРАТУРАТА НА КОЛЕНЕ,ТАКА Е В БГ.
50
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Дааа, сетиха се на кого са складовете и вече уликите друго им говорят.
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този защо не подаде оставка - напълно неадекватен е.
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да гадаем и да разследваме, като кот каже бат' Бойко - туй ще е!
47
0
 
3
 
! Отговори
има нещо вярно преди 7 години
в горното твърдение. Една нищо и никаква барака на Светия Синод преди години бе подпалена умишлено и се наложи да се хвърлят близо 100 кубика вода, за да бъде погасена. А тук става въпрос за дървена конструкция, разположена на голяма площ.
46
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Вчера, тръбяхте че имало синкави пламъци, днес не било умишлено - от вчера до днес как така се "промениха" пламъците? На никой не му беше приятно, че това се рушеше. Но мисля, че трябваше по-друг начин да се "реши този проблем".
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Застрахователна измама може би?
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да е умишлен,може и да не е.Каква е разликата.Безхаберието на институциите е престъпно деяние и вредите от него води до много повече загуби,от всяко умишлено деяние,защото е ежедневно и масово.
43
1
 
13
 
! Отговори
да преди 7 години
В България всичко е случайно няма нагласени избори НЕняма корупция НЕ няма предварително разпределени евро фондове Не
42
0
 
12
 
! Отговори
стрейндж. преди 7 години
да бе не умишлено пламнаха сгради на разстояние едни от други..
41
3
 
8
 
! Отговори
майна преди 7 години
"К'ви ти паметници на културата, то нек'ви сгради?"Същият човек пред някоя немска катедрала или галерияби възклинал "Въй, баси сградите, чу'ек"Всеки народ с културата си. Не съм чул за палежи там? Oh, wait, те смятат, че това не са 'просто нек'ви сгради'..
40
0
 
10
 
! Отговори
аз преди 7 години
Може да не е умишлен, но дойде точно навреме. Странно съвпадение, а аз не вярвам в такива съвпадения.
39
0
 
8
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До Стойко до ГеоргиПриятел, културата има над 300 различни дефиниции и обхваща всеки аспект на живота. От религиозните вярвания, през езика и обноските на хората в обществото та до сградите, които строят всичко е култура. Има неизмеримо много аспекти и няма как да ми кажеш, че архитектурата не е основна част от културата на един народ. Прочети примерно в Уикипедия.Но ако не мислиш така, няма как да те убедя, а и няма нужда.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това със "столицата на културата" е истинска срамота. Дано се раздуха новината навън да се посмеят малко чужденците как столицата се грижи за паметниците си на културата. Сградите са обявени за такива. По закон.