Абонати задлъжняли с 18 млн. дългове за парно

Част от хората трябва да плащат за услуга, която не ползват
9 окт 2016 15:30, Петя Славова
57
Абонати задлъжняли с 18 млн. дългове за парно
Снимка: архив, Булфото

Над 18 милиона лева дългове за парно в навечерието на отоплителния сезон.  Хиляди абонати отиват на съд заради неплатени сметки към "Топлофикация София".

С неотчетени уреди и без изравнителна сметка остават 4 320 абонати, и то само към един от топлинните счетоводители. Причината е, че не са осигурили достъп. Още над 3 100 са без монтиран водомер или уредът им е стар и неизправен. На всички  тях ще бъдат начислени санкции, а именно служебен разход до 280 литра дневно на човек или солени сметки за топла вода, които ще плащат до следващата си изравнителна сметка.

20 на сто от абонатите на "Топлофикация" са й задлъжнели. Срещу част от тях се водят и дела – общо 7 хиляди. Една част завършват със споразумения. Така разсрочено ще бъдат платени над 18 милиона лева.

Част от хората трябва да плащат за услуга, която не ползват. Такъв е случаят с мъж, на който са начислявали такси за жилище, което не ползва. Сега дължи 10 000 лева. "Не дължа. Напротив, те ми дължат за тормоза, който извършват срещу мен", обяснява той пред Нова тв.

Мъжът е решен, че ще съди "Топлофикация" в Страсбург, които нарече "рекетьор".

От "Топлофикация София" вече са в готовност да пуснат парното, ако в три последователни дни средната температура е 12 градуса и предстои трайно застудяване.

Детски градини, училища, болници и битови абонати могат да заявят и по-ранно пускане на отоплението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DO 33 AMI AKO SE OTOPLYVA S EL. RADITOR ILI S GAZOVA PECHKA NA LI SPOMAGA SA OBSHTOTO SATOPLYANE! SUBIRA MU SE DA SAPLATI GAZ+ TOPLOFIKAZIYA. TOVA LI E SAKONA. DA PLASHTA DVOINO.
34
4
 
11
 
! Отговори
фъкоф преди 7 години
ТоплоФЪКация е мафиотска организация. Неплащане и дела от районния съд, та до Стразбург.
33
2
 
10
 
! Отговори
До 33 Мраз-чо преди 7 години
Да 25 градуса са от дъха ни само. Измерителите са на нула, значи не ползвам и не трябва да плащам. Нали така...... Целият блок сме така - всички измерители са на нула, а Топлофикация твърди че според измерителите в абонатната трябва да плащаме средно по около 200 лева на месец в най-студените месеци. Обирджии, помощ, къде е омбудсмана, ..
32
7
 
9
 
! Отговори
До 31 преди 7 години
Те тарикатите твърдят, че не ползват и не искат нищо да плащат.
31
3
 
14
 
! Отговори
До 24 преди 7 години
60% за инстация е доста. Сметнах моето в старо строителств и излиза на няма и 40%. Не знам колко се краде, но съм чувал тракащи тръби, като дойде време за отчет и пускане на парното... Лошото е че няма какво да се направи. Чувал съм за обследване на сградата от топлофикация с термокамера, която засича работещите тела, струва около 150 лв мисля. Но и тогава не можеш да му влезнеш в имота на крадящия и да го принудиш да плаща... Доста е сложно. Редовните си плащаме като попове за тарикатите :(
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми не е проблем. Под мъдрото ръководство на герберастията, Топлофикация загуби 80млн, чинно вложени в КТБ.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСетих се - ти си толкова естествен тъпЪн, че сега ще ми вмениш, че "не ползвам", за теб означава, че парното е пак пуснато и радиаторите надути, а аз просто не се топля на тях :)Не, парното е спряно централно за апартамента, апартамента е необитаем и никой не ползва нито парно нито апартамента тъпЪн нагЪл!
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 26Ти явно не си лапащ тъпЪн, а най-обикновен и естествен такъв и следователно логично не можеш да разбереш, че при СПРЯНО ПАРНО няма как да е топло в необитаемо жилище!написал съм "Не ползвам" - ако буфера ти може да поеме символите на цяло словосъчетание!За мен "не-ползването" съответно европейската директива, съвсем остро и от острата страна на влизащия ти без смазка ъгъл, ми гарантира не-поискване и съответно неплащане на услугата!Но, тук само опедерастяването се транспонира...
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 24. МЪХ КАК КРАДЕ? ТОЙ ТОПЛИ КОЛЕИТИВА. Я СИ ПРЕДСТАВИ, ЧЕ СИ ЗАТВОРИ РАДИАТОРИТЕ . МИ ЩЕ ИЗМРЪЗНЕТЕ .
26
6
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Много си остър, ама от обратната страна на ъгъла. Полването на парно няма абсолютна никаква връзка с това дали някой живее в жилището, колко души живеят и т.н. Парното или топли или не топли и не се интересува ти дали си в жилището или не. Само много остър от обратната страна човек, може да смята, че излезе ли от апартамента си, парното спира да топли жилището му. Добре ще е да се извиниш за глyпостта си!
25
6
 
0
 
! Отговори
ДО ДРУГАРА 22. преди 7 години
ИМА АПАРТАМЕНТИ С ИЗОЛИРАНИ И ВКОПАНИ ВЕРТИКАЛНИ ЩТАНГОВЕ , КАКТО И АПАРТ. НА ПОСЛЕДНИ ЕТАЖИ БЕЗ ТАКАВА ИНСТАЛАЦИЯ И Е СПРАВЕДЛИВО ОТЧИТАНЕ САМО ПО ТОПЛОМЕРА НА ОТОПЛИТ. ТЯЛО.
24
0
 
11
 
! Отговори
До 22 преди 7 години
Не се заблуждавай. Няма голяма разлика при двата вида инсталация. Сега от две години живея в нов блок с хоризонтална инсталация и дела на общите части е около 60% от общото количество използвано парно. Засега знам само за един съсед, който краде - топломера му е на нула, а всичките му радиатори работят денонощно. Оказа се, че няма как да накараме фирмата Техем да дойде да му "оправи" топломера, така че да отчита. Горе-долу ми стана ясно и как всеки може да направи така че топломера му да е на 0.
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 14"И каква е връзката между живееш/неживееш в апартамента ти и това дали в апартамента ти е топло или студено."Много е проста връзката: Не живея, Не ползвам, Не е топло и трябва да НЕ ПЛАЩАМ!Такава е връзката! Но щом не си само ти тъпЪн който не може да я схване/види връзката, явно е, че щом останалите лапЪт за да не я видят, ако ти не лапЪш си тъпЪн!
22
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Относно другаря, който не ползвал. Тук става дума за такса инсталация. Той не живее в апартамента, но тръбите минават през апартамента и отделят топлина, която някой трябва да плати и ако не е собственикът на апартамента ще бъдат останалите живущи в сградата. Решението е хоризонтална инсталация, където топломвера е на входа на апартамента и ако не ползваш няма отдаване на топлина от тръби. Това го има при новото строителство. При старото няма как да стане, защото ремонта е много скъп.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТАНИ ДОБРОВОЛЕЦ . ПУСНИ СИ ВСИЧКИ РАДИАТОРИ КАТО СИ В ЧУЖБИНА . И СИ ПЛАЩАИ СМЕТКАТА . НИЕ ОТ КОЛЕКТИВА ЩЕ ГО ОТЧЕТЕМЕ .
20
0
 
10
 
! Отговори
До 17 Ели преди 7 години
Сигурна ли си, че не си се подписала да пуснат парното? Доколкото знам при първоначалното пускане искат съгласието на всички, т.е. всички да поискат парно.
19
4
 
16
 
! Отговори
Обирджии преди 7 години
В нашия блок има парно, но никой не ползва парното - всички измерителни уреди са на нула. Цяла зима навсякъде е доста топло - обикновено е 25 градуса, но тези изедници от Топлофикация искат да плащаме. Същото е и с топлата вода - водомерите и за топла и за студена вода на всички в блока са на нула, а ни карат да плащаме. Защо да плащаме? Не сме ползвали вода изобщо, а общия водомер на блока сочи по 10-12 кубика на месец на апартамент. Грабеж, помощ, обират ни.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОБРЕ ЧЕ КАТ НЕ СЕ Е СЕТИЛ ДА СЪБИРА ПЪТНА ТАКСА И ОТ ПЕШЕХОДЦИТЕ . ПО ФОРМУЛАТА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ????
17
6
 
17
 
! Отговори
Ели преди 7 години
Ние си купихме апартамент в блок БЕЗ парно, но след няколко години част от съседите поискаха и го пуснаха. Сега аз плащам за непоисканата услуга... Ама никой не ме пита.
16
11
 
8
 
! Отговори
Фак преди 7 години
Парното е колективна услуга и топли всички жилища, независимо дали някой живее или не живее в апартамента си, което няма никаква връзка с това кой колко да плаща. Има услуга и за нея трябва да се плаща. Тези дето не искат да плащат в никакъв случай не желаят да живеят в сграда без парно, защото ще трябва да си плащат, а те не са свикнали да плащат за това, което ползват.