Зимата идва, а топлото през сезона ще ни струва до 1200 лв.

Расте процентът на жилища, топлещи се на твърдо гориво
Обновена: 16 окт 2016 14:26 | 16 окт 2016 14:25,
65
Зимата идва, а топлото през сезона ще ни струва до 1200 лв.
Снимка: архив, Булфото

Между 700 и 1200 лв. ще излезе отоплението на едно средно голямо жилище през идващата зима, показват данни на снабдителите, съобщи БНТ.

Увеличение се наблюдава предимно в сметките на тези, които ще използват твърдо гориво, а именно - при отоплението на над 50% от жилищата у нас. Голям е броят и на хората, които разчитат на ток, за да се сгреят, следвани от клиентите на Топлофикация, а най-малко са на газ.

Друг алтернативен източник, чието потребление се увеличава, са пелетите. Например, възрастните хора предпочитат да се отопляват с дърва и български брикети.

Основната причина за увеличението на цените на въглищата у нас е намаленото им производство и увеличеният внос от Русия и Украйна, обясняват специалисти.

Не само вида гориво, който сме избрали има значение. Важно е и как и в какви жилища използваме енергията. Санирането на едно жилище би могло да ни спести част от енергията, съответно от сметките през зимата, също така да използваме крушки, които са енергийно ефективни, както и уреди, които хабят по-малко електричество.

Можем да намалим сметката си за парно като използваме вентилите на радиаторите, например. Когато няма нужда от консумация в определено помещение в жилището, радиарорът да бъде на две или на три, при възможност да не се изключва на нула когато се напуска жилището, защото в последствие, когато се постави на максимална степен, се изразходва повече енергия.

Всички експерти обаче са категорични, че когато пестим енергия не бива да изпадаме в крайности, така че да нарушаваме собствения си комфорт. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: отоплениезима
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
3
 
! Отговори
Тодор Живков преди 7 години
Как сте, българи, добре ли живеете при демокрацията и капитализма?????При мене заплатите бяха 120 - 160 лв, ама парното за 70 кв апартамент беше 3-4 лв на месец, помните ли?????Да ви припомня също, че при мене билетчето за трамвая беше 6 стотинки, една месечна заплата беше 120:0,06=2000 билета, а сега една заплата е 420:1,60=262 билета, сигурно живеете 200 пъти по-хубаво сега, а?Вярно, комунистите вземаха по 400-600 лв на месец, ама имаше и за народа. Сега тия горе пак са добре, а народа?
46
2
 
1
 
! Отговори
ичко преди 7 години
Тази зима заради белене ще има яко надписване само изборите да минат
45
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топлофикация може и да надписва и да покрадва, но съседите ви крадят много повече. От там са ви големите сметки. Има входове с нормални сметки и това е факт.
44
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
наи евтино и чисто излиза с топлофикация на газ в кв борово от частните кьщиизлиза смрад от комините балконите на новите сгради са в *** а пранетомирише на вьглища вьпреки праховете
43
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мой приятел си построи къща от 80 квадрата. Стените са от тухла четворка легнала, минерална вата 10см, фибран и тухла единичка на калъч, а прозорците са троен стъклопакет. Няма да говоря за другите изолации. Къщата зимата няма да се топли с нищо, а лятото няма да се охлажда. Проектирана е от фирма в Русе и проектантите му гарантират 18 градуса топло през зимата. Изчислил е,че за 3-4г. къщата ще се изплати. Вече знам за три такива къщи.
42
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минават много на твьрдо гориво......СВЕТЛОТО ЕВРОПЕЙСКО БЬДЕЩЕ ВЕЧЕ Е РЕАЛНОСТ...
41
1
 
20
 
! Отговори
Стабилен Гербер преди 7 години
Ако трябва цяла година ще стоя на стидено. Важното е че другарят Борисов е жив и здрав и вшче не го боли крака.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 1200 лв се купуват 14 куб дърва и се полиш цяла зима.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много съм доволен от ТФ и шефът й ЙФ.
38
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо природата не е дала на бьлгарите криле да летят и те като патките зимата на юг ?
37
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз за 1200 лева ще си пусна трьба от Русия бе ! Вие луди ли сте ?
36
5
 
4
 
! Отговори
11 преди 7 години
До Един БългаринОтдалеч личи, че баба ти на село се е отровила от твърдо гориво.
35
0
 
5
 
! Отговори
оранжерия преди 7 години
Цялата стая с цветя в саксии и вода от реката
34
2
 
13
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Май....ната му ,важното е ПРЕМИЕРА да е жив и здрав...
33
7
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 7 години
В къща най-добре е парно с термопомпа. Има инвестиции в началото, по някое време може а смениш нещо, но има доста евтини варианти. Е КПД не е 1:7, а 1:3 примерно, но климатикът не е работа. Само болести. Твърдото гориво трябва да се забрани наистина зимата. Така тровим себе си.
32
1
 
3
 
! Отговори
istinata преди 7 години
Ama si e drugo na toplichko.nali takaaaaa
31
1
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 7 години
В боксониера ли живееш? Или в гарсониера?
30
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много съм си добре - плащам 18 лв сградна инсталация. Номерът беше докато се науча за 4 минути са свалям радиаторите.
29
3
 
9
 
! Отговори
Тъжно е, но е факт преди 7 години
До ПрофесорАко си професор в БАН, нищо чудно да живееш така, като си описал. БАН-ските заплати стигат само за такъв стандарт.Значителен процент от служителите на БАН и такива заплати не заслужават, защото или само имитират работа, или най-демонстративно не правят нищо, имат си силни покровители. Жалко е за останалите, които се опитват да правят наука в такава среда и при такова жалко заплащане.
28
2
 
7
 
! Отговори
Лозарски преди 7 години
До колегата с 40 лв сметка, ами значи в тая статия се изхвърлят както винаги, явно средната сметка е по ниска от това което казват.А 700 лв не ас 14 кубика дърва, само цепенето и рязането е 10 лв на кубик. КОкото до 250 лв сметка месечно, мога да си ги позволя, да не говорим колко пенсионери мятат пачки от по 5-10 хилядипрез прозореца всеки ден.