Зимата идва, а топлото през сезона ще ни струва до 1200 лв.

Расте процентът на жилища, топлещи се на твърдо гориво
Обновена: 16 окт 2016 14:26 | 16 окт 2016 14:25,
65
Зимата идва, а топлото през сезона ще ни струва до 1200 лв.
Снимка: архив, Булфото

Между 700 и 1200 лв. ще излезе отоплението на едно средно голямо жилище през идващата зима, показват данни на снабдителите, съобщи БНТ.

Увеличение се наблюдава предимно в сметките на тези, които ще използват твърдо гориво, а именно - при отоплението на над 50% от жилищата у нас. Голям е броят и на хората, които разчитат на ток, за да се сгреят, следвани от клиентите на Топлофикация, а най-малко са на газ.

Друг алтернативен източник, чието потребление се увеличава, са пелетите. Например, възрастните хора предпочитат да се отопляват с дърва и български брикети.

Основната причина за увеличението на цените на въглищата у нас е намаленото им производство и увеличеният внос от Русия и Украйна, обясняват специалисти.

Не само вида гориво, който сме избрали има значение. Важно е и как и в какви жилища използваме енергията. Санирането на едно жилище би могло да ни спести част от енергията, съответно от сметките през зимата, също така да използваме крушки, които са енергийно ефективни, както и уреди, които хабят по-малко електричество.

Можем да намалим сметката си за парно като използваме вентилите на радиаторите, например. Когато няма нужда от консумация в определено помещение в жилището, радиарорът да бъде на две или на три, при възможност да не се изключва на нула когато се напуска жилището, защото в последствие, когато се постави на максимална степен, се изразходва повече енергия.

Всички експерти обаче са категорични, че когато пестим енергия не бива да изпадаме в крайности, така че да нарушаваме собствения си комфорт. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: отоплениезима
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много сам си доволен от Топлофикация. Цяла зима по 120 лв на месец а навсякъде ми е 24 градуса и аи имам топла вода постоянно. Дано изберат пак г-жа Фандъкова за кмет.
26
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много сам си доволен от Топлофикация. Цяла зима по 120 лв на месец а навсякъде ми е 24 градуса и аи имам топла вода постоянно. Дано изберат пак г-жа Фандъкова за кмет.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе ако ще да живееш със светци, те топлофиакция и копоите им крадат предостатъчно. иначе съм виждал интересни инженерни решения за прикрепяне на радиатори директно към тръбите които минават през апартамента вертикално - свалят се за секунди ако се наложи, и се крият под леглото :D
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най добро е локално парно на газ! Чисто, топло според желанието ти, поддържа еднаква температура както си настроил програматора му. Оставете тези климатици и чилър системи. Създават течения и разнасят само бацили през вътрешното тяло. Като кихнеш веднъж, сто пъти ще ти се върне кихавицата. Като ехо!
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХахаИмам предвид това, че сградата се състои от малък брой апартаменти, чиито собственици живеят там вече второ и трето поколение. Ежедневно жените и дечурлигата си ходят на гости. Във всеки момент някой може да ти звънне на вратата и да влезе в която и да е от стаите.Кражбите на топлоенергия се осъществяват обикновено във входове с много апартаменти, където съседите само си кимват при среща, а някои дори не се познават. Няма как да влезеш навсякъде и да видиш какво става.
22
4
 
11
 
! Отговори
М преди 7 години
До ЛозарскиМиналата зима беше топла. Студено беше само първата половина на януари и респективно - само тогава беше пускано парното за около горе-долу 1 седмица. Апартамента е малък - две стаи с бокс, дограмата е от най-добрите и апартамента е вътрешен. Като резултат - осреднената сметка на месец, за целия отоплителен сезон, дойде около 35-37 лв, т.е. малко под 40 лв. Ако искаш вярвай. Сега, ако искаш да живееш "в баня" и да държиш зимата по 25 градуса в стаята - тогава може и да удариш 1200 лв.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хич не ми пука апартамента ми е на парно а кьщата с газов котел живея в Русия
20
3
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 7 години
До 17,,...при това съседите не крадат - живеем в малка жил.кооперация, познаваме се."Ама как ме развесели само.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛозарскиО да със сигурност е супер изгодно. Понеже на село с тоя висок стандарт на живот кой не може да си позволи по 250 лева месечно за отопление.А ако действително плащаш по 700 лева за дърва, това са 14 кубика дърва, една бърза сметка, ако трябва да платиш калоричността им на цената на парно ще са по към 400 лева на месец. За 2 месеца ще си минеш бюджета от 700...Като си на село си направи климатична инсталация с подземен топлообменник - има към 6-7 КПД, много по евтино ще излезе.
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Фандъкова. Само така - геноцид *** стадото докато мърда.
17
7
 
14
 
! Отговори
Лозарски преди 7 години
Е колко да струва, 10 лв на месец ли? Аз насело давам 6-700 кинта за дръва, като всеки ден внасям дърва, изнасям пепел и чистя печка и кюнци, а гражданете врътват кранчето и готово. За тзаи услуга направо е без пари. Ако имаше насело такова нещо и по 1500 на сезон бих давал.
16
5
 
15
 
! Отговори
Митака преди 7 години
До 21Колега явно много зависи от квартала/сградата. Аз повече от 40 лв през лятото и 100-110 през зимата почти никога не съм плащал (80 кв. вътрешен/. Имам познати, които за същото плащат над 300 ...
15
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
60 квадрата с парно - средно 250 лева месечно. С климатици - средно с +50-70 лева за ток. Вярно, вътрешен апартамент, но въпреки всичко 5-кратно по-скъпата топлофикация е повече от абсурд. В ТЕЦ Перник имат фиксирани абонаменти - 100 лева неограничено ползване, но явно там не са толкова алчни. Ако подобно нещо се въведе и в София, не мисля, че ще има отказали се.
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕХООтговарям ти. Това е така, защото, когато някой българин пише за одит на Топлофикация и за преразглеждане на бандитските договори с дружествата-монополисти, все ще се намери някой друг българин да му сложи "минус".
13
4
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Моите доходи са точно на половината от твоите. Плащам в началото и в края на сезона по 180 лв месечно, а в средата на зимата - по 250, 280, 300 лв на месец парно отопление на тристаен апартамент, като в спалнята го пускам само за 2 часа преди лягане, не обичам да спя в много топла стая.После, чрез изравнителната сметка ме сурвакат с още неколкостотин лева, при това съседите не крадат - живеем в малка жил.кооперация, познаваме се.За мен това парно е скъпо, а повечето хора са с по-ниски доходи.
12
4
 
28
 
! Отговори
ЕХО преди 7 години
Топлото и Светлото , в Германия и Скандинавия излиза по 50 евро месечно .Защо в България излиза по 100 евро ?
11
21
 
5
 
! Отговори
М преди 7 години
700 - 1200 лв ?!? Ба ... миналата година пускахме парно всичко на всичко - 5-6 дена за цялата "зима". Дограмата е от най-добрата, апартамента - вътрешен. Като резултат - сметката на месец излезе около 35-37 лв. И тази година ше е същото.Къде ги виждат тия 700 лв за отопление, да не говоря за 1200 лв?!
10
8
 
17
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Бил съм на парно сега се отоплявам на ток и нямам никакви проблеми даже ми е по-евтино и най-вече няма изравнителни сметки. От тази гледна точка пожелавам след този сезон още по-вече хора да се откажат от услугите на тази бандитска фирма странно защо все още на подчинение на "много уважаваната" ни кметица която всеки път се прави на ни лек яла ни лук мирисала и така до пълния и фалит .
9
3
 
17
 
! Отговори
Време е за следното: преди 7 години
ОДИТ НА ТОПЛОФИКАЦИЯПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ГРАБИТЕЛСКИТЕ ДОГОВОРИ, ОГРАБВАЩИ НАРОДА И ОБОГАТЯВАЩИ МОНОПОЛИТЕСУРОВИ НАКАЗАНИЯ ЗА ПОДЛЕЦИТЕ, СКЛЮЧИЛИ ТЕЗИ ДОГОВОРИ
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди две години за апартамент от 75 квадрата в София, при относително малко крадящи съседи, парното ми струваше около 500 лева за целия сезон. Миналият сезон за по-голям апартамент и повече крадящи съседи, парното ми струваше 1400 лева за целия сезон. Това лято за кубик топла вода плащах по 22 лева, благодарение на добрите ми съседи, дето изобщо не крадат, ама хич.