КАТ-аджиите ровят и климатика – да не се потят стъклата!

Фаровете, чистачки, гуми... на прицел в стартиращата акция "Зима"
1 ное 2016 09:14,
90
КАТ-аджиите ровят и климатика – да не се потят стъклата!
Снимка: архив, Булфото

От днес до края на ноември КАТ стартира акция "Зима". Ще бъдат проверявани изправността на всички превозни средства, съобщиха от МВР.

Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла, гумите.

Още по темата

Униформените ще налагат глоби без никакъв гратисен период за шофьорите, като те варират от 50 до 200 лева. Катаджиите дори ще проверяват дали работи парното и климатика в автомобила, за да не се изпотяват прозорците.

От 1 до 10 ноември ще се провежда кампанията "Безопасно пътно превозно средство през зимата" с основна насоченост към коли, велосипеди и превозни средства с животинска тяга - каруците.

Вторият етап на акцията "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя" е от 11 до 20 ноември и е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях.

Последният етап от акция "Зима" е под надслов "Безопасно шофиране през зимата" и ще се проведе в периода 21 - 30 ноември.

Този етап е насочен към шофьорите на коли, техническата изправност на автомобилите и поведението спрямо пешеходците, грайферът на гумите.

В повечето държави в ЕС зимните гуми не са задължителни, но има и изключения. Използването на зимни гуми е разписано в закон в Естония, Финландия, Латвия, Словения, Хърватия и Швеция, обясни пред БТА Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център България към Комисията за защита на потребителите.

Държавите, в които зимните гуми са задължителни, ако това налагат метеорологичните условия, са Германия, Австрия, Люксембург, Норвегия, Словакия и Чехия. Важно е да се знае, че в Германия например гуми с шипове, които могат да повредят настилката, не са позволени.

Според последните промени в разпоредбите в Румъния от тази зима управление на превозно средство по обществени пътища, покрити със сняг или лед без зимни гуми, също се счита за нарушение.

Макар в повечето държави, включително и в България, използването на зимни гуми да не е задължително, то остава препоръчително.

Тази година акция "Зима" е на фона на стряскащата статистика - над 500 загинали при катастрофи през 2016 г. и 5639 тежки пътни произшествия, при които са били ранени 7732 души.

Изводът - със 171 повече са произшествията през тази спрямо миналата година, обяви началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Анонимен(75)Ти определено не разбираш, не само това.Прочети пак, внимателно. Ако пак не разбереш, как взе книжка?
63
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До vaseto(76)По-скоро тиквите които пишат статиите чели-недочели, разбрали-недоразбрали закона.Това не е ли техническата инспекция, дето се прави?
62
0
 
1
 
! Отговори
Цонко преди 7 години
До Анонимен 74като те гледам, основното с което си запълваш живота е киснене в днес.бг и някакви фантазии. Това ли е пълноценния живот според теб?!
61
1
 
3
 
! Отговори
EMIGRANT преди 7 години
KAT - SFIRKI DA PRAI NA OKOLOVRASTNOTO CUVNA KOMUNDETA !
60
0
 
13
 
! Отговори
ОБИКНОВЕН преди 7 години
ЕДИН МНОГО НАЖЕН ВЪПРОС!КОГА КАТАЖИИТЕ ЩЕ ПОЧНАТ САМИ ДА СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ И ПРАВИЛНИКА..ДА СИ ПЛАЩАТ ЗАСТРАХОВКИ..ВИНЕТКИ..ДАНЪЦИ..ПРЕГЛЕДИ И ВСИЧКО ОСТАНАЛО НА КОЛИТЕ?ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ВСИЧМКОТО ТАЯ АРМИЯ ОТ 100 000 МИЛИОНЕРИ КОЛКО ПАРИ ЩЕ ВНЕСЕ В БЮДЖЕТА АКО ВЗЕМАТ ЧЕ СИ ПЛАТЯТ ПОСОЧЕНИТЕ НЕЩА!
59
0
 
14
 
! Отговори
vaseto преди 7 години
Добре, как ще разберат кои гуми са зимни и кои не??? Имам M+S нямат снежинка, но са си 100% зимни, имам и M+S със снежинка които също са такива. Много М+S модели пък пише ,,не се препоръчват при сняг,,.....Е к`во? Пак изгладняха и пак ще има ,,Ся кво прайм?,, Направо ми се гади вече от тези!!! И кво значи ,,работещ климатик,,??? Половината коли в бг НЯМАТ КЛИМАТИК!!! Някой от тия дето ги пише тия закони знае ли какво е парно,клима и троник изобщо?
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не разбирам само как ще решат ,че гумите са летни или зимни.....трябва да имат каталози и да сравняват...??????
57
0
 
2
 
! Отговори
Бат Гошо преди 7 години
До до бат гошоТова което казах важи при дъжд.Пробвай и ще усетиш разликата.
56
2
 
3
 
! Отговори
до бат гошо преди 7 години
ама като навън е -20 как и в колата ли трябва да е -20 ?
55
0
 
17
 
! Отговори
Един преди 7 години
Ще проверяват климатика на каруцата и дали е с зимни гуми.Без коментар.
54
1
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Еми, на предишната ми кола винаги ми се изпотяваше предното стъкло, след като ми го счупиха в един сервиз и ми го смениха за тяхна сметка. И парното, и климатикът работеха добре. Интересно ми е как ще ме глобят и аз да не пиша възражения до пукване.
53
0
 
14
 
! Отговори
Бат Гошо преди 7 години
До Така еЗа да не се изпотяват стъклата, трябва да се изравни температурата между вън и вътре,та понякога се налага да обдухвам стъклата със студен,сух въздух.
52
0
 
14
 
! Отговори
Бат Гошо преди 7 години
До :)Освен всичко което изброи,багажниците трябва да имат и по 5 чувала за трупове.
51
1
 
16
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Моята кола климатик които само студи. кажат от КАТ дали ще е добре за стъклата , ако го пускам през зимата ?***.
50
2
 
2
 
! Отговори
Emigrant преди 7 години
Uz vzimat MERKI pak proishestviata se uvelichavat *** darzava.
49
2
 
26
 
! Отговори
:) преди 7 години
е малко са условията..да се задължат багажниците да имат и лопатка,чувал с луга,чувал пясък,бутилка червено вино,заден ,,калник" от прасе,хапчета против настинка,одеала,дърва за огрев,шапка тип ,,***",ватенка и т.н... всичко сварзано със зимата.. :) да-хубаво е да има изисквания..ама не само към водачите на МПС,а и към фирмите..че пак ще ни изненада зимата.. :)
48
0
 
20
 
! Отговори
бла преди 7 години
абе днесаджий, г-а-л-о-ш-и не е обидна дума, това е вид обувка. А употребена вместо автомобилна гума се има в предвид, че са тотална щета.
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИ? Къде според Вас е проблема!?Нали точно това всички в този форум подчертават; МВР е въздух, кал, г...на ...
46
3
 
1
 
! Отговори
бла преди 7 години
До Един българинИ към какъв извод биеш ? Това, че има пирони, дупки или някакви други препятствия не ни оправдава да караме разни неизправни трошки с *** нали ? А и скъсаната гума се минава на застраховател, той да си съди общината. Можете и вие. Ами аз го закъсах една зима и си ходих с трамвая, като няма пари за колата. Че тая сутрин докато отивах на работа пред мен в колата не се виждаше нищо от пара - заминало радиаторче на парното според мен - а този колега какво вижда от вътре ?
45
0
 
0
 
! Отговори
tigerjop преди 7 години
Guapito!