Банско се връща към живот, оценяват щетите от пороя

Ситуацията е по-спокойна, дъждът е спрял през нощта
10 ное 2016 09:52,
16

 Снимка: Булфото

Бедственото положение в Банско вероятно ще бъде отменено по обяд, обяви пред Bulgaria ON AIR кметът на общината Георги Икономов.

Още по темата

"Към момента започна почистването на речното корито. Снощи дъждът спря и обстановката вече е спокойна. Реката се избистри и успокоява. Днес и утре ще използваме, за да почистим и наносите, които са в реката, от наносите от дървета и камъни, които пречат на реката, да си влезе в коритото. Тя ги донесе вчера. Ще бъдат натрупани отстрани, за да могат да се укрепят дигите", обясни Икономов.

Щети, освен върху две от заведенията в града, има и върху ски пътя, отчете той. По думите му една трета от пътя е превърнат в речно корито.

"Това се случва преди зимния сезон, трябва да се ангажираме с неговото възстановяване", посочи той.

Отмененото бедствено положение обаче не означава, че градът няма да има готовност, подчерта Икономов, но добави, че се надява да няма още такива обилни валежи.

"Винаги имаме готовност, тоест в момент в Банско се извършва много строителна дейност, техниката е на лице, фирмите са подготвени и нямаме проблем с организацията на нова такава операция, ако се наложи. Най-лошият сценарий, ако започне пак да вали, е реката да тръгне от източната и западната част към града, а тогава няма спиране, защото когато пробие нещо тази огромна сила, реката си в тази част е много буйна, стръмна и силата й е огромна", заяви той.

Над 30 екипа на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" работиха през изминалото денонощие на територията на областите Благоевград, Смолян и Кърджали, които бяха най-силно засегнати от обилните валежи и силните ветрове, съобщиха от МВР.

В оперативния център на пожарната служба са получени малко над 70 сигнала във връзка с усложнената оперативна обстановка – основната част от тях за наводнени приземни помещения, части от пътната инфраструктура, както и за паднали дървета и отстраняване на опасни предмети.

Пожарни екипи оказаха съдействие на 14 закъсали превозни средства и евакуираха на безопасно място десетки застрашени стопански животни по поречието на река Струма. С верижна техника бяха укрепени и надстроени дигите по поречието на река Глазне на територията на община Банско. Няма пострадали хора, не се е наложило извършване на евакуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Радо преди 7 години
Режете и сечете ски писти и лифтове да има и като завали какво да спира водата?????Лакомия и алчност!
12
0
 
0
 
! Отговори
Борче преди 7 години
ей това българската злоба край няма бе! не е важно аз да съм добре, важно е вуте да е зле, нали сладури!?
11
0
 
2
 
! Отговори
Явор преди 7 години
Банско ако не беше на световно ниво, скиорче, световните купи по ски и сноуборд щяха да се правят някъде другаде, само за инфо да ти кажа :)
10
2
 
3
 
! Отговори
друг скиор преди 7 години
До Скиорточно 3банско да ми хвалиш, бил си по курорти извън България ама друг път...
9
5
 
2
 
! Отговори
Скиор преди 7 години
До Пишман скиорНе разбирам защо е тоя хейт към всичко, което се прави в България. В Банско човек може да изкара пълноценна почивка на ниски, на фона на световните курорти цени. Не е нужно непременно всичко в тази държава да е гадно. Аз лично всяка година посещавам Банско и съм доволен от съотношението - цена, качество.
8
2
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 7 години
Вие виждал ли сте изцяло газифициран град/село в България, което да се топли само на газ? Дървата и въглищата са най-разпространени. Преди 25 години строителство в Банско нямаше, но тогава нищо не попречи реката да излезе от стените. А през 50-те години имаше страшно наводнение и се наложи втория ръкав на Глазне да се премахне. Сигурно строежи и сечта са били виновни. Укрепването в горната част на реката е зле. Там е тясно и се събират две реки. Там е проблема.
7
1
 
5
 
! Отговори
Пишман скиор преди 7 години
До СкиорТи някога стъпвал ли с в курорт на световно ниво, че да ми обясняваш за банско. На световно ниво е колкото и черноморието ни - идват най-изпадналите чужденци да се наливат с долнопробен алкохол и да чукат банскалиики. Банско е абсолютна дупка и от много години не стъпвам там, из цяла европа има ски курорти на светлинни години от тая клоака.
6
7
 
0
 
! Отговори
hhh преди 7 години
Малко му трябва на българина, за да започне да плюе. Малко дезинформация от медиите и стой та гледай плюене. Нещо да кажете драги ми поплювковци за Кърджали. И там ли пистите са виновни за наводнението? За наводненията в последните 4-5 години в Банско е виновен некадърния кмет, който освен, че разкопа града, не може да направи една нормална стена на реката. Пистите в Банско са в този си вид от около 15 години. А и с водния цикъл, който кмета прави наводнени са всички нови шахти.
5
8
 
4
 
! Отговори
Скиор преди 7 години
До АнонименТи скоро бил ли си в Банско, че да твърдиш подобни глупости? Банско е много далече от умиране, щото е курорт на световно ниво. И това се вижда с просто око, не е нужно да си спец. Ама важното е да се говори наизуст и да се плюе
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фмного ми е интересно да вида сегишни снимки от пистите ла бомба, ле жирардели, ал цеко минетов и т.н. ако е останАло нещо от тех де.
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сечете, сечете още! Mри следващия дъжд няма да е само Бнаско.
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още паразитирайте селяци, сечете, рушете, но планината не прощава!
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
искам да видя на онова кречетало каролев хотелчето под вода, та да иска още сеч за лифтове. Да ходят да се оплакват на цеко сега