Спри, погледни, пресечи! Акция "Зима" за пешеходци

От днес до 20 ноември катаджиите ще правят масови проверки
11 ное 2016 08:52,
21
Спри, погледни, пресечи! Акция "Зима" за пешеходци
Снимка: Булфото

Започва вторият етап на акция "Зима", насочен към безопасността на пешеходците. От днес до 20 ноември катаджиите ще правят масови проверки за това дали шофьорите спазват правата им на пътя.

Контролът ще е насочен и към самите пешеходци и това дали пресичат на обозначените за тях места.

Именно през зимните месеци инцидентите с пешеходци рязко се увеличават. 

80% от катастрофите с пешеходци са при опит за пресичане от внезапно излизане на платното, коментира пред БТА Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

По думите му страната ни е сред последните в европейската класация по безопасност.

Статистиката отчита 98 убити на 1 млн. жители в рамките на година. От тях около 30 са деца. Още 1 100 - 1200 момичета и момчета биват ранени при катастрофи и тази цифра не намалява, твърди Кесяков. Половината от пострадалите при пътно-транспортни произшествия деца са пешеходци, отбелязва експертът.

"Насочваме се към превенцията, за да намалим нещастията по пътищата, да събудим хората и им помогнем да не сбъркат", коментира секретарят на държавно-обществената комисия. Затова по примера на развити държави и муждународни правила вече и у нас е въведена допълнителна маркировка - надпис "Погледни" върху пешеходните пътеки. Обозначението е комбинирано с хоризонтални стрелки, сочещи наляво или надясно в зависимост от посоката на движение на автомобилите.

Надписът цели да подпомага участниците в движението да не попадат в конфликтни ситуации. Голяма част от катастрофите са поради факта, че пешеходецът не се пази, каза още Кесяков.

Улицата е балкон без парапет, твърди специалистът. Затова апелира да учим децата да спират на "зебри" и да се оглеждат така, както ги учим да не се навеждат на терасата и да си мият зъбите и ръцете. Според Кесяков при катастрофи с деца предимно вина имат родителите, или непознаването на опасностите в движението. Той апелира най-малките граждани, а и всички участници в движението, да повишат пътната си грамотност. Високата лична безопасност ще доведе до по-добра обща такава, мотивира се експертът.

По думите му високата смъртност на пътя у нас е свързана с поведението на хората, влиянието на пътната инфраструктура, на автомобилния парк и оказаната медицинска помощ. Транспортната схема трябва да бъде настроена така, че да отчита, че човек греши и когато бърка да не го убива, определи специалистът. Той поясни, че надписът "Погледни" стимулира хората да внимават, стряска ги, когато са разсеяни и замислени върху личните си проблеми. Залагаме на запазване на живота и здравето, призоваваме хората да се грижат за себе си, защото човешкият живот е безценен, а в "другия свят" няма предимство, убеждава експертът.

Новите стандарти за пешеходните пътеки са записани в Наредба номер 2 за пътната маркировка, която е обнародвана в Държавен вестник и вече е в сила. Промяната е направена по предложение на Държавно-обществената консултативна комисия за безопасност на движението. Надписите ще бъдат поставяни на кръстовища, дори и ако няма маркировка на асфалта.

Перник е национален първенец по въвеждане на допълнителната маркировка "Погледни", каза още Кесяков. Надписът присъства на зебрите пред всяко учебно заведение.Това е част от нашата грижа към децата и всички граждани, сподели кметът Вяра Церовска.

От държавно-обществената комисия се надяват положителният пример на Перник да бъде мултиплициран в останалите общини.

"Необходимо е проблемът безопасност да заеме място в плана на всяка община, защото става дума за опазване на живота на хората. Ще призовем кметовете да приемат пернишкия опит и да го приложат", допълни Кесяков. Той очаква до май догодина надписът "Погледни" да присъства на всички пешеходни пътеки около българските училища. Експертът припомни шведската стратегия за пътна безопасност, където по думите му било записано: "Между раждането и смъртта има живот. Трябва да го изживеем".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се отнемат книжките и на пешеходците (който има ), ако пресичат пияни или дрогирани където им падне и създават опасност за себе си и останалите
20
0
 
1
 
! Отговори
Някой..... преди 7 години
А какво да кажем на светофар съм.светва зелено.първа кола съм и от дясно ми стои колоездач и тръгва на ляво .сече ми пътя.а аз съм направо.......***!!!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В закона е записано,СПРИ,ОГЛЕДАЙ СЕ И ПРЕМИНИ!Когато видя,че някой е застанал на пешеходната пътека и ме гледа спирам веднага,иначе ми се е случвало с бъклица да го каня,а той ми казва,чакал бил такси.
18
0
 
5
 
! Отговори
един друг преди 7 години
До 16: тези глупости, че "никой не спира" си го говорете на сбирките на психично болните. Нали карам всеки ден и виждам какво е положението. Постоянно се дава път на пешеходците при това в повечето случаи и на неправилно пресичащите. Тази плоча "никой не спира" я въртите от 20 години, но е време да я посмените, защото реалността е съвсем друга.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един другТози го блъсни. Не е върху зебрата - значи гори.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧокоАбе Чоко. Нали ако спра да чакам да спрат колите - никой не спира и няма да съм с предимство, бе умнико! За да не ти изкочи някой на зебра - като наближаваш такава ще намаляш скоростта и ще погледнеш към тротоара дали има човек, който току-ще слиза.Покрай зебри и у-ща се преминава с повишено внимание и съобразена скорост. От както си взел книжка май си забравил какво ви е учил инструктора или инструктора ти е бил злодей като теб.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата как са в нарушение - на ПЕШЕ-ХОД-НА пътека се слиза от колелото и се преминава, бутайки велосипеда. Какви ти проверки - ще глобяват децата или родителите им?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧокоПред пешеходна пътека по закон трябва да караш с безопасна скорост, извинявай, но глyпако! И добре ли ще спиш, ако убиеш човек на зебрата, нищо че ще те оправдае тъnият ни съд. Защото у нас, в сегашното тъno БГ законите са направени така, че да оправдават престъпниците. Не само на пътя! Но утре на децата ти, нищо че си "оправдан" другите деца ще им викат "татко им е yбиец". И ти си наистина такъв. По думите ти личи, че си убиец, търсещ оправдание. Можеби си и ловджия, свикнал да yбива.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези надписи на коя страна да гледаш ги заимствали от Англия, обаче глупаците не преценили, че там ги има надписите, за туристите - защото в Англия движението е наобратно, че да напомнят на туристи - не са за местното население. Големи *** нашите политици - копират без да знаят за какъв ефект
12
0
 
4
 
! Отговори
Дълбока Мисъл преди 7 години
Кат ще започне да проверява дали пешеходците носят шапки и колани, да не им падат панталоните и да студуват. Освен това дали са със зимни чорапи и обувки, да не се хлъзгат- трябва грайфера да е поне 3 мм. Освен това целодневно трябва да ходят със светлоотразителни дрехи при пресичане и в джоба да имат мини-аптечка с бинтове и 20 мл.водка за загряване. Шаловете да са сложени хубаво.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната тъпотия с надписите "погледни наляво" върху пешеходната пътека. Абе, "умните",не ви минава през пачата, че очите на хората ще се отвличат да гледат надолу към надписа?! Не е ли по-добре да е по-нависоко и отсреща, ако изобщо е разумно да се слага надпис. И вместо да се чудите, как да измъкнете ***, убил човек на зебра, прекарвайте потенциала през ПСИХОТЕСТОВЕ ЗА ПОВЕДЕНИЕ! Защото във Франция, дори за колите да е тройно зелено те пълзят пред пешеходна пътека. Ама във Франция, ***-о
10
2
 
5
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
До АнонименС предимство са, стига да застанат внимателно до пешеходката пътека и да изчакат да спрят колите. Ако ми изкочиш и ми се метеш на капака, физически няма как да спра. Призовавам за отговорно поведение от пешеходците. Ако ви видя ще спра, ако ми изкачате внезапно - няма как да реагирам. Каквито и ще права да си мислите, че имате.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе как ще спра ве еййй тоз бензин да не е без пари ааамаха то да не е спри тръгни
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе кво се прват на луди ?. Закона е ясен. Пешеходците са с предимство на пешеходна пътека тип " зебра".
7
1
 
6
 
! Отговори
Са преди 7 години
Народа е глупав и най-лошото е,че предава простотията и на децата си!Затова мрем като народ
6
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Спри, погледни,не се доверявай на бешеходни пътеки, пресечи!"
5
1
 
9
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Елате да ги видите в София пешаците. Както си върви по платното в дясно, изведнъж на 3-4 метра от пешеходната пътека тръгва по диагонал на ляво през платната за движение дори в началото с гръб към движението без дори да погледне дали идват коли. Не за Гинес ами направо за Дарвин си е...
4
0
 
6
 
! Отговори
а преди 7 години
защо трябва да е акции а през другото време какво правят полицаите
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В моят град масово се пресича на места различни от пешеходните пътеки. Пешеходните пътеки не са поставени където трябва и спазването им води до забавяне. Също има и улички където почти няма движение. Искат да глобяват затова се пазете от тези лоши хора
2
1
 
4
 
! Отговори
Kill2 преди 7 години
Хаха,елате в Казанлък ,на пешеходна пътека пред полицаите ще ви блъснат ,безхаберието им е за Гинес