Ефектът "Харманли": Търново каза "Не" на бежанците

Общинарите с декларация, решението не подлежи на обсъждане
24 ное 2016 19:55,
37
Ефектът "Харманли": Търново каза "Не" на бежанците
Снимка: Булфото, архив

Община Велико Търново в никакъв случай и при никакви обстоятелства няма да приеме бежанци и този въпрос изобщо не подлежи на коментар. Всичко останало са спекулации, за да се внася напрежение и популизъм, заяви пред общинския съвет на старопрестолния град главният секретар на общината Мина Илиева.

Малко по-късно съветниците гласуваха и декларация против изграждането на бежански центрове от отворен и затворен тип и заселване на нелегални мигранти във Великотърновско. Текстът на документа бе внесен от групата на ВМРО, съобщава "24 часа". 

"Съществува реална възможност Германия, която изпитва най-силно имигрантския натикс, да изиска от България да приеме обратно тези, които са регистрирани първоначално на наша територия. На този фон съвсем не е случайно и скорошното изказване на вицепремиера в оставка Румяна Бъчварова, че общините трябва да вземат решение дали да заселват мигранти на своя територия, кто недвусмислено бе изтъкнато, че това трябва да става в обезлюдяващи се райони на страната", се посочва в мотивите на декларацията.

"Считаме, че Община Велико Търново и България не бива да стават потърпевши от политиката на криворазбрана солидарност и на късно осъзнати грешни решения от Брюксел по отношение на мигрантската криза в Европа" каза Николай Цонев от групата на ВМРО.

"Мислим, че не е времето да се решават чужди проблеми преди да е структурирана изцяло интеграционната политика по отношение на нашите малцинства и българската диаспора", коментира Нейчо Генчев от ГЕРБ.

Той определи като странни изказванията, че В.Търново, заедно с община Кърджали, ще са първите, в които ще бъдат настанени имигранти с цел решаване на демографския проблем. Той цитира данни от проучване на Националния статистически институт и Евростат, според които Велико Търново е сред трите ареала с най-добър миграционен прираст. Той е от най-младите градове в страната със средна възраст на жителите му 38.9 години, на първите места по раждаемост, два пъти Старата столица е посочвана за най-добро място за живеене, отбеляза Генчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
52
 
! Отговори
А бе преди 7 години
Всички "бежанци" в Банкя!Там има един,дето много ги обича!Материал съвсем по негов вкус!А,може и по хотелите на Бориславова.....
1
2
 
50
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Виж ти , имало и разумни хора в тази държава!