Ядем и мед от Китай, но продаван като роден

Добивът му е с 30-40% по-малко от миналата година
12
Ядем и мед от Китай, но продаван като роден
Снимка: БТА, архив

Добивът на мед тази година е с около 30-40 на сто по-малко от миналогодишния, който беше 10 500 тона, обяви проф. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари и "Обединен български пчеларски съюз".

Обратно на очакванията обаче това не е довело до повишаване на изкупните цени, а по-скоро до тяхното падане - до 3-4 лева за килограм на едро.

Причината е масовият внос на мед от Китай и Украйна, който подбива цената. Тъй като в магазинната мрежа никъде не е обозначен мед с подобен произход, предполага се, че той се преопакова и се продава като български. Това по думите на проф. Михайлов е престъпна практика, която трябва да бъде преустановена, предаде БТА.

Около две трети от производството на български мед е за износ, но той на практика не се реализира, защото недобросъвестни производители компрометират качеството на продукцията ни, посочи Симеон Тодоров, председател на Клуба на пчеларите в България.

Тазгодишният носител на приза "Пчелар на годината" е Белгин Яхя.

Пчеларят от село Цар Самуил, Силистренско, гледа около 300 пчелни семейства, но модерните технологии, които използва, любовта му към пчелите и всеотдайния труд го правят производител на повече мед, отколкото имат колегите му с над 2000 пчелина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: пчелен мед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Петър янчев преди 7 години
Ами нашите пчелари станаха и те измамници.А з например никога не гледам цената.Обикновено купувам мед от пчелари от Югоизточните Родопи.Каква беше изненадата ми тази година. Купувам три буркана мед цената както друг път 10 лева.Отивам си в къщи и започвам да ги пълнят в бутилки от кока кола защотое пътувам със самолет.И разбирам ,че бурканите са със по малъка вместимост.Абе ГУГЛЬО когато се върна ще те направя на нищо на пазара.Кажи меда е поскъпнал и за да запазя цената съм намалил количеството
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаем че ни лъжат както си искат.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са лъжи и измами. Българският мед го изнасят в Германия и Турция, а тук внасят някакъв китайски подсладител. Преди 10 години китайците си бяха избили всички пчели с някакъв инсектицид и едва ли са си възстановили популацията до толкоз, че да имат и за износ, а хичическа промишленост имат добре развита. Всичко се прави за да се мачкат нашите пчелари с ниски изкупни цени, а такива професори като този ги боли ...
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудното е че в Китай почти бяха изчезнали пчелите. По Нешънъл Джиографик даваха как китайците на стълби, опрашват някакви круши, цветче по цветче. Зер са повече и от пчелите. Но явно са решили проблема, все пак меда го носят пчелите, а не го акат китайците:-)
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя мед го ядат наивниците. Истинския български мед си го купуваме от малки частни производители.
3
16
 
4
 
! Отговори
Чикитаец преди 7 години
И кво като меда е от Китай бе? Дали е от България, дали от Китай все пчеличка го ***.
2
4
 
24
 
! Отговори
i'm преди 7 години
Тая демокрация от тип капитализъм, с всяка изминала година съсипва България! Като погледнем назад във времето, сякаш над държавата ни тегне прокоба и почти винаги е управлявана от алчни, глупави и продажни политици. Последните читави политици управлявали България са през 20-те години на миналия век.
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма работа,колко тона,,добруджански боб,, от Китай се изяде?