В София взимаш 7 бона годишно, в Монтана – 2 пъти по-малко!

В столицата 60% от приходите са от заплата, а в Монтана от пенсии
1 дек 2016 14:30,
100
В София взимаш 7 бона годишно, в Монтана – 2 пъти по-малко!
Снимка: Reuters, архив

7041 лв. е средният годишен доход на човек в София. Това е с над 2 пъти повече от Монтана, където хората преживяват с до 3021 лв.

"В София 60% от приходите са от заплата, докато в Монтана са от пенсии", обясни Явор Ялексиев от Института по пазарна икономика. Той посочи, че софиянци да достигнали средностатистическата покупателна възможност на европейците.

Той коментира и данните за някои области в страната. "В Смолян има добро ниво на заетост и много висока икономическа активност. Това обаче е областта с най-негативен механичен прираст т.е повече хора напускат, отколкото се заселват там всяка година", обясни той.

Още по темата

По думите му Разград и Силистра до голяма степен вече споделят социално-икономическото ниво на развитие на Видин и Монтана, тъй като там има голяма структурна безработица.

"В Кърджали имаме голям проблем – не знаем колко хора живеят в Кърджали. Ако вземете данните за здравноосигурените хора и данните за населението и ги сравните, ще видите, че 105% от хората са здравноосигурени, което няма как да истина", добави той пред Нова тв.

Разликите в благосъстоянието на отделните области в България продължават да се увеличават, както и пропастта в развитието на столицата София с останалите региони. Усвояването на европейските средства също не спомага за сближаването на регионите нито помежду им, нито със средноевропейското равнище, а страната видимо се развива "на две скорости".

Това се вижда от традиционното годишно изследване на регионите и областите в страната "Регионални профили 2016" на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Само 9 области в страната – София град, София област, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Велико Търново, Разград, Варна и Добрич, са успели да преодолеят напълно последствията от кризата.

В процес на излизане от кризата са Северен централен и Североизточният регион, както и Южният централен регион, който също остава "под вода", въпреки засилените инвестиции в Пловдив – единственото изключение в региона.

В 19 области на страната обаче реалният БВП е все още по-нисък спрямо стойността му от 2008 г. Цяла Северозападна България изостава критично, включително и област Плевен, която се присъединява към Видин, Враца и Монтана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В статията са взети официалните данни от НОИ. В България е масова практиката да не те осигоряватНа парите които получаваш,а в северозапада и на часовете които работиш и затова се получава това несъответствие.
70
0
 
2
 
! Отговори
LONDON преди 7 години
17 000 в паунди
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е абсолютна лъжа. Тая пикла дето е "работила" по статията лъже долнопробно. А истината е че в София минмално се взема 15000 - 20000 хил. годишно, а не 7000 както е писала. Толкова бяха преди 10 г.
68
0
 
3
 
! Отговори
Георги преди 7 години
При МРЗ 420 лв се получава малко над 5000 лв годишно. Как ги докарахте до 3000 средно в Монтана? Да не броите и безработните? Средна годишна заплата се изчислява само само от заплатите на хората на пълен работен ден. Отделно сивите пари които се дават под масата без да се декларират. Няма как да се декларира доход под 5000 годишно. Т.е всеки доход под тази сума се води на непълен работен ден (или на граждански договор) и не бива да се смята. Та на въпроса: кой журналист я сметна тази дивотия?
67
0
 
0
 
! Отговори
Марчок преди 7 години
Ми Джи ПИ и масалсаджия не е много елитно, но евала, че върви бизнеся. Само не разбирам какъв е смисъла да го напишеш в темата?
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дрън-дрън във Видин няма квалифицирани работници,повечето отиват в чужбина и в София, готвач съм заплатата ми е 750лв /някой дават и 850/ е средна за бранша тук ,начинаещите са на 4-500лв. но няма желаещи за работа ,така е и в другите браншове от дребният бизнес/то и друг няма /Хората се изселват,това е положението
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А във Видин взимаш 0лв.-защото не работиш, понеже няма работа.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 81: Него, ако питаш трябва да ти стига и да ти е спокойно, и стабилно като се рееш по магистралите, размазваш в метрото, разпускаш в спортните зали, и внуците ти лудуват из детските площадки.
63
0
 
20
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Нема София, нема Монтана. Управляващите са ни турили сите на един пангар бре. Където дават малко повече, скубят по-яко. На това му викат стабилност. Ако вдигнели минималните пенсии, щяло да стане катастрофа. Ама тогаз да падне тавана и за максималните пенсии, да има справедливост. Обаче има решение. Автомобилните горива да имат цена реална спрямо цената на петрола, да се разбие този проклет монопол и ето добра новина, и за проблема с пенсиите, и минималните доходи. И бюджета сит и агнето цяло.
62
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам 43 години трудов стаж. Коминостроител съм. Построил съм над 20 комина, повечето от които над 60 метра. Пенсията, която ми даде другарят Боресов е 203 лв. Как ви се струва. Дали ми стига.
61
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решил съм да емигрирам. Само още се чудя къде точно.
60
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега си събирам пари за билет и като ги събера, заминавам директно за Лас Вегас. Там е живота, а и работа се намира лесно. И плащат в $, а не в обезценени левчета.
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз да се изходим по въпроса - готвач съм. В Кьолн ми плащаха по 250 евро на смяна.Тук в София ми предлагат максимум 50 лв на ден. Е кой е луд и кой яде баница.
58
1
 
9
 
! Отговори
The vice преди 7 години
Аз пък ми е голям...ама много голям...даже в нета не се побира!!!!!
57
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз имам сервиз за коли, а жена ми е Джи Пи. И двамата сме софиянци и си живеем тук. На месец с общи усилия докарваме доста приличен доход. Малко не ни достига да го закръглим на 8 хилки. Ядем винаги навън и 4 пъти в годината пътуваме в чужбина. Нe се оплакваме.
56
1
 
21
 
! Отговори
Свинско със зеле преди 7 години
В България средната работна заплата е около 700 лв. В София е около 900 лв, а в прованса - около 500 лв. Това събрано и разделено, прави средно за страната 700 лв.Всичко остнало е шменти-капели.
55
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз работих 7 години в Холандия, авиомеханик съм - вземах чисто на месец около 4 800 евра.Стана ми мъчно за България и реших да се прибера. Добре де, ама като отидох на Летище София да си търся работа ми предложиха такава за 1 200 лв на месец.Как ви се струва - дали бих приел.
54
3
 
23
 
! Отговори
Тази, която знае преди 7 години
Боже, Боже...А ние със съпруга ми в Германия за един месец заедно взимаме нетна заплата от 7000 лева, а взимаме средната работна заплата за страната... А майка ми в България взима пенсия от 199 лева, няма как да се очаква, младите хора да стоят в страната.
53
1
 
19
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
С 420 лв минимална заплата и 160 лв минимална пенсия с 38г. трудов стаж се живее прекрасно в България,в коя европейска държава има такива високи доходи- в Албания,Македония или Косово ?
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля все пак че дори в София не са много хората които взимат 7 хиляди евро. Това са си 14 хиляди лева все пак. Над 1000 лв на месец излиза.