В София взимаш 7 бона годишно, в Монтана – 2 пъти по-малко!

В столицата 60% от приходите са от заплата, а в Монтана от пенсии
1 дек 2016 14:30,
100
В София взимаш 7 бона годишно, в Монтана – 2 пъти по-малко!
Снимка: Reuters, архив

7041 лв. е средният годишен доход на човек в София. Това е с над 2 пъти повече от Монтана, където хората преживяват с до 3021 лв.

"В София 60% от приходите са от заплата, докато в Монтана са от пенсии", обясни Явор Ялексиев от Института по пазарна икономика. Той посочи, че софиянци да достигнали средностатистическата покупателна възможност на европейците.

Той коментира и данните за някои области в страната. "В Смолян има добро ниво на заетост и много висока икономическа активност. Това обаче е областта с най-негативен механичен прираст т.е повече хора напускат, отколкото се заселват там всяка година", обясни той.

Още по темата

По думите му Разград и Силистра до голяма степен вече споделят социално-икономическото ниво на развитие на Видин и Монтана, тъй като там има голяма структурна безработица.

"В Кърджали имаме голям проблем – не знаем колко хора живеят в Кърджали. Ако вземете данните за здравноосигурените хора и данните за населението и ги сравните, ще видите, че 105% от хората са здравноосигурени, което няма как да истина", добави той пред Нова тв.

Разликите в благосъстоянието на отделните области в България продължават да се увеличават, както и пропастта в развитието на столицата София с останалите региони. Усвояването на европейските средства също не спомага за сближаването на регионите нито помежду им, нито със средноевропейското равнище, а страната видимо се развива "на две скорости".

Това се вижда от традиционното годишно изследване на регионите и областите в страната "Регионални профили 2016" на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Само 9 области в страната – София град, София област, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Велико Търново, Разград, Варна и Добрич, са успели да преодолеят напълно последствията от кризата.

В процес на излизане от кризата са Северен централен и Североизточният регион, както и Южният централен регион, който също остава "под вода", въпреки засилените инвестиции в Пловдив – единственото изключение в региона.

В 19 области на страната обаче реалният БВП е все още по-нисък спрямо стойността му от 2008 г. Цяла Северозападна България изостава критично, включително и област Плевен, която се присъединява към Видин, Враца и Монтана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
11
 
! Отговори
GOGO преди 7 години
Хората от тези места от години търсят прехраната си в столицата, а много от тях биха си работили в родните места ако имаше работа за тях.
50
13
 
4
 
! Отговори
stranen преди 7 години
ами то в България ако не си докараш 2000 на месец значи си доста ***
49
1
 
11
 
! Отговори
Рикиджия преди 7 години
Тия па заключения с повишена трудност са направиха, все едно никой не знае, че в клетия Северозапад сме най-бедни, та даже със София ни сравняват където е силна икономиката....
48
1
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До Един от Северозападаа аз съм дъщерята на кримски офицер. айде легай си.
47
4
 
13
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
Ура! Запалиха елхата в София. Поне да бяха качили Методи Андреев за петолъчка на елхата.
46
1
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Изгърбич Задвратян От 20 години съм в частния бизнес, не в търговията, а в сферата на услугите.Имам клиенти от Видин до Враца, и от Лом до Берковица.Правя ремонти по различни видове техника, като се почне от селскостопански машини, и се свърши със строителни вишки.За това време натрупах много, но не пари, а бели коси и болести.Имам поглед в детайли върху Северозапада, и за това си позволявам да говоря така.Статията е вярна, загиващ край, без всякаква перспектива.
45
5
 
5
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Аз 5200 и жената 5100 лв си взимаме
44
7
 
5
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Аз пък взимам 5200 лв .....нека те е яд
43
4
 
13
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До Анонимен62досега не съм видял един дето взема пет бона и се доказва на "анонимни" "потребители" в тоя комунярски сайт.
42
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като чуя нископлатените *** как ги осигурявали на 700, но взимат мизерните 1300 и се бият в гърдите ми става просто гнусно. Хем бедни, хем, ако плащат 100лв. отгоре на месечните си данъци няма да станат по-бедни. Но не, важното е да укриваме данъци, пък после политиците били виновни. И даже не ги е срам да се хвалят наляво на дясно. На Ганьото, който взима 1300, ще му кажа, че като студент взимах 1500, а в момента взимам над 5000 (5 години по-късно). И не укривам и стотинка данъци.
41
6
 
10
 
! Отговори
До До мечтателя за М преди 7 години
Това за средна работна заплата от 964лв в България са пълни глупости, хората масово работят за по 400-450 лв. Разбира се, че би било много хубаво да е така, но за съжаление не е.
40
4
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До Един от Северозападаа кво искаш, "един" от "северозапада", в монтана в делничен ден половината "български частен бизнес" отваря в десет сутринта, и ако искаш нещо различно от изложените мостри ти казват "ам ако искаш аз какво да направя". тия хора не протекция, а самия бог-император да им дойде на крака пари нема да изкарат.
39
5
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Продължение на 55.4.Затрудниха до максимум стопанската инициатива на гражданите-изисквания, нормативи от къде ли не, касови апарати/сменил съм 4 модела до сега/, разрешителни, ЕС изисквания.5.Безумно правосъдие и неефективно мвр, освен ако не се касае до защита на властта им.6.Негласен протекционизъм на чуждия бизнес и тъпкане на родния.7.Липса на всякаква визия за развитието на страната с цел подобряване на стандарта..................Е, какво очаквате, да сме Швейцария ли?
38
4
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Мислех да спомена, каво ми се иска да направя с женската част от родата на всички управляващи, от 16 години до пенсионна възраст, но възпитанието ме възпира засега.Без разлика на червени, сини, тъмно сини или жълти и зелени.1.Излъгаха очакванията на народа.2.Изядоха чрез хиперинфлацията спестяванията му, трупани с поколения във семействата . По този начин го лишиха от перспектива засамостоятелно развитие , образование, предприемачество.3.Ограбиха поколения трупана материална база от всики.
37
1
 
6
 
! Отговори
До 53 преди 7 години
Това е средно, и както се сещаш не отчита колко много хора са в сивия сектор.
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хехе, верно ли софиянци взимам по 586лв на месец? Повервах ви.
35
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в москва заплатата е 2 хилади евро а ние тук мизерсваме заради еврогеовете
34
2
 
16
 
! Отговори
до анонимния 50 преди 7 години
Тва са пълни глупости в Испания средната заплата е 1000 евро
33
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте каква манипулация"7041лв. е средният годишен доход на човек в София""софиянци да достигнали средностатистическата покупателна възможност на европейците."Смешно е да се твърди, че с 3500евро годишна (под 600лв на месец) можеш да постигнеш стандарт на живот, подобен на европейския, при случай, че там средната брутна месечната заплата е доста над 3500евро.
32
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До "В София няма човек с под 1200лв месечна нетна заплата." и "в София не познавам човек който взема под 1500лв."Това са официалните данни на основа за възнагражденията в НАП. Мен ме осигуряват на 700лв бруто, но взимам 1300лв нето. В нашата фирма още 20 човека ги осигуряват по същия начин. А едва ли тази практика я само в нашата фирма.Разбирате ли защо се получава това разминаване?