Роми се гаврят с паметник на митрополит

Неприятната случка се разигра в Сливен, прокуратурата се самосезира
21 дек 2016 07:19, Красимир Ангелов
145

Снимка: Facebook

12

Роми поругаха паметника на митрополит Серафим (1819-1896 г.) в Сливен. На кадри, публикувани в социалните мрежи, се вижда как млади мъже показват неприлични жестове, докато са се качили върху самия монумент.

Районна прокуратура - Сливен вече се самосезира от публикации в медиите, като по случая е образувана проверка, която ще извърши местната полиция. Тя се води с оглед установяване на данни за извършено хулиганство.

Неприятната постъпка предизвика и реакцията на Сливенската митрополия. В специално обръщение към миряните сливенският митрополит Йоаникий остро осъди вандалското поругаване на паметника на първия сливенски владика Серафим, съобщава “Монитор”.

Владиката изтъкна, че е истинска гавра с чуствата на православните да гледат в навечерието на Рожедство Христово фотоси, на които се виждат как мургави младежи са яхнали паметника на духовника, спасил някога Сливен от опожаряване през Априлското въстание и станал първи градски кмет след Освобождението.

Дядо Йоаникий припомни, че митрополит Серафим е първи председател на Червения кръст у нас и призова компетентните органи да си свършат работата и открият извършителите на грозния акт.

Паметникът е построен през 2003 г. , когато хората в Сливен почетоха 130-годишнината от учредяването на Сливенската митрополия. Тогава пред нейната сграда беше издигнат монументът на първия митрополит на града.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ромовете винаги са показвали на българите, че ги мразят.
47
0
 
44
 
! Отговори
Резил преди 7 години
Ех,бай Тошо,бай Тошо, тези бушмени щяха да са отлични заварчици в новострояща се панелка. А сега какво ? Свободия и опашки за помощи !
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
do 61: *** май да си е доста трудно!Защото аз лично Осман кара Дайь, не бих изрекал такива думи за каквата и да е народност ако ще да са расисти до костите си!
45
1
 
15
 
! Отговори
1984 преди 7 години
Ромска му работа, такива трябва да се наказват за 1-2 години да чистят паметници.
44
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съд на място за почтичовеците...
43
0
 
19
 
! Отговори
Стийв преди 7 години
AK 47 и Арсенал Казанлък да работи на пълна мощност
42
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наживо никога не съм виждал невъзпитани роми. Явно има и такива, като на снимката и понеже ромите от снимката се откроявят пишат новини за тях. Хората почват да мислят, че всички роми са такива и се ражда омразата.
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ромската чу.*** трябва да бъде изгорена до крак.Колкото по-скоро, толкова по-добре...
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Постовете си по-високи критерии за това, което ще ви извади от равновенсие.Тоя "летва е ниска за прескачане и не виждам какво толкова всички се възмущават.Ето ви нещо интересно, туко що гледах запис на откроването на нов път . Борисов установи с помощта на един мюфтия, че в Корана пишело за пътища а в Библията-не. да се допишело.Айде сега казвайте?Да се смееши ли, да ревеш ли?
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Липсата на образование и стремежа на хората да станат известни води до незачитане на кулурата.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да кажа много неща. Форумният надзирател обаче е с врага. За това ще замълча.Но събирам, като много други.И един ден като прелее...
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако и аз нямах работа, кой знае какви глупости щях да правя. Представяте ли си цял ден лежане, драпане по макарите и просто чакаш да стане първи, за да дойде новата порция соцял. Досущ като млад пенсионер в опел.
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако годината беше 2060 и се бяха качили върху паметника на ББ щяха да съберат хиляди харесвания.
35
0
 
7
 
! Отговори
баба меркел преди 7 години
веднага да си ги взима или да купуваме бодливата тел
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 48Малко ще им се скарат и дотам. Ромите ще кажат, че съжеляват и, че не са знаели, че нетрябва да се снимат върху паметника.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще продължават да се снимат, докато има хора, които им правят снимките известни.За да престанат да правят такива снимки трябва да не се коментират от хората.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Arest,zatvor i perdah za mesec v bolnica
31
16
 
1
 
! Отговори
просто минавам преди 7 години
Еми така е като ги провите толкова ниски тия паметници, всеки може да се качи отгоре им.По-високи трябва.Само да припомня, не че нещо, ама това не е истинския митрополит Серафим, това е само негово изображение. малко ме притеснява идеята да се убива, защото някой е седнал върху моделиран камък. Детето като беше в градината много го дразнеше едно друга дете. Казах му да не показва, че се ядосва и след ден-два онова се отказа, вече не му беше интересно.Аз пък защо изобщо реагирах на тая снимак
30
0
 
13
 
! Отговори
Нина преди 7 години
Докога ще слушаме какво ни казват от Брюксел? Не е ли време сами да решаваме кой е достоен гражданин и кой не заслужава името българин? Така или иначе, идват избори.Дано да са мажоритарни! Нвка този път добре да помислим и да избефем само достойни, интелигентни хора, добре образовани и истински загрижени за България и съществуването й и по- нататък във вековете. Толкова дълго ни има, сега точно нашето поколение ли ще позволи да бъде ликвидирана? И то от неуки, алчни политици и някакви ***?
29
24
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Аз ни виждам неприлични знаци, виждам само две прости момчета да куфеят. Гавра е че църквата и сегашния митрополит обявяват това за гавра. Ако бяха някои бг кифли или младежи хич нямаше да се обади. НаЦигански гръб и сто тояги са малко. И това ми било църква.