Токсиколог: Откритият в лютеница олеамид не е дрога!

Концентрацията му обаче не е малка – между 0,1 и 1%
6 яну 2017 09:52,
49
Токсиколог: Откритият в лютеница олеамид не е дрога!
Снимка: архив, Булфото

Откритият в българска лютеница олеамид не е наркотично вещество, настоя токсикологътот ВМА Силвия Стойкова.

Има строга класификация за наркотичните вещества и олеамид не фигурира в нея, подчерта тя.

Още по темата

По думите й олеамид е широко разпространено вещество. Има го в храни, които съдържат растителна мазнина, посочи тя пред bTV.     

Богомил Николов, който е председател на асоциация "Активни потребители" обяви, че експертите им са изследвали 12 марки промишлено произведена лютеница, както и три вида домашни от различни региони на страната, за да се направи сравнение.

Лютениците са изследвани в България, но след намерения олеамид проба е изпратена и в белгийска лаборатория, която е потвърдила резултатите.

Концентрацията не е пренебрежимо малка – между 0,1 и 1%, коментира Николов.

Според него най-вероятно става дума за замърсяване в хода на самото производство, например веществото да е попаднало в продукта от дадена машина, от някакъв вид смазка.

"Знаем, че има практика да се внася пюре от най-различни краища на света. Тоест този инцидент може да се е случил на другия край на света", подчерта Николов.

Установено е, че при промишлените лютеници има много повече добавена захар – по 8-9 чаени лъжички на буркан от 500 грама, което означава средно по 2 чаени лъжички на 100 грама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
До Фашист преди 7 години
Допълвам:В Кюстендилско стават страхотни домати от сорта "Биволско сърце", но зреят чак през август, защото там полетата са високи.Дини с умопомрачителен вкус и аромат стават в Силистренско.Въпросът е човек да попадне на производител, който се придържа към традиционните технологии.И пак повтарям. Нашите вечни хрантутници на соц. помощи могат да се занимават точно с такова земеделие и с традиционно животновъдство. Хем ще са нахранени, хем и ще продават, ще имат пари.Но липсва управленска воля
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тази фирма-производител трябва да и се отнеме лиценза и собственика да бъде изправен на съд.Да се изтеглят от пазара всички нейни продукти,а контролните органи да не си стоят по кабинетите на топло и да действат само по сигнал,а да провеждат непрекъснат контрол във всички магазини и при нередности-жестоки санкции и закриване на производства.После прокуратурата на ход.Само така ще се оправим.Друг начин няма.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде ме приканват:"Изберете българското".И аз го избирах.До днес.Одавна се знае,че българските производители ни пробутват шоколади,бисквити,вафли,колбаси,сирена и др.с МНОГО ВРЕДНОТО ПАЛМОВО МАСЛО-идете в някой магазин и вижте има ли продукт без палмово масло,майонеза без яйца,кисело мляко от нишесте и какво ли не.А сега посегнаха и на лютеницата-най-българския продукт.Освен този химикал в нея имало и пюре от Китай?и нишесте и кой знае още какво.ТАКА ЛИ ИСКАТЕ ДА ПЕЧЕЛИТЕ БЪЛГАРИ???
25
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 7 години
До АнонименАми да, голяма работа е. Неграмотността е повсеместна...
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИванГоляма работа, че в бързината някой е написал Менделеев не както си го знаем. Може да е от бързане, може и от друго да е, но освен ПРАВОПИСНАТА ГРЕШКА, нещо друго от коментара можа ли да бъде осмислено? Или важното е ... джангър да има.
23
2
 
8
 
! Отговори
Иван преди 7 години
До Българин от ГерманияПериодичната таблица на химичните елементи е кръстена на Менделеев, НЕ на МЕНДЕЛЕЙ!!! ОГРАМОТЕТЕ СЕ МАЛКО!!!
22
1
 
5
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
В Германия измислят все нови "сертификати", етикетите са пълни с такива, създаващи ИЛЮЗИЯТА за високо качество. Когато човек чете внимателно съставките на продукта, установява, че е пълен със захар, изкуствени аромати, оцветители и ...цялата таблица на Менделей. Сертификатите по ISO се дават ако пройзводствените процеси се документират, и не засягат качеството на продукта. Впрочем трябва да е ясно, че който търси евтини продукти, не може да очаква високо качество. Правилото важи за целия свят
21
3
 
6
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Не мислете, че тук в Германия няма подобни случаи и скандали. На коментар 8 ще отговоря, че хората с по-високи доходи си купуват селскостопански продукти от седмичните пазари на местни производители. Само по-бедните купуват от супер- или хипермаркетитесирене, кашкавал, консерви, "пресни" плодове и зеленчуци. Естествено ананас и банани няма на седмичния пазар.
20
3
 
7
 
! Отговори
До А Н Т И преди 7 години
Много добре си го съчинил.Затова повтарям непрекъснато, че има какво да работят онези наши съграждани, които не са си направили труда да завършат дори и основно образование.Земята ни е златна и посредством най-обикновеното мотично земеделие, без изкуствени торове, ражда най-вкусните, истински плодове и зеленчуци. Ако се обработва всичко и няма пустеещи земи, може да се получи продукция, достатъчна за нуждите на цялата ни страна, а също и за износ. Такава стока е много скъпа навсякъде по света.
19
3
 
4
 
! Отговори
Абе, преди 7 години
Такива "случки" случват ли се в ЕС и Америка или там на никой не му стиска подобен вид бавно убийство?
18
5
 
9
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
ГМО-то ни свързва,ГМО ни дели.Иначе няма да папкаш,вкусно евтино ти?Европейски ни шашкат,със реклами нонстоп,гледат само да бръкнат,в отънелия джоб.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече и лютеници не можем да ядем!
16
3
 
24
 
! Отговори
Бо преди 7 години
Намерили вещество в хранителен продукт, което не би трябвало да е там. Попаднало е там незнайно как и незнайно от къде. Очаквам в следващата статия световно неизвестен екперт да ни обяснява, че веществото не е вредно, а напротив, лекува СПИН, РАК, ПАРКИНСОН, НАПУКАНИ ПЕТИ и можем да си го ядем с лъжица. Ало, институциите, не на нас тия!!!
15
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лютеница, която не е лютеница, а сега и с отрова за капак на всичко. Защо ли нямаше такива лютеници преди 1989-та година?!
14
8
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Нито е дрога, нито е опасно за когото и да било в такива концентрации, освен това е органично съединение, което се среща в природата. Не е зле да се разследва тая 'потребителска' организация за евентуална връзка с някаква неизяснена изгода от тия иначе уж полезни за хората изследвания..
13
1
 
14
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Гледам от 21 коментара 8 са изтрити ! Поздравления !
12
2
 
14
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
До АнонименТова е продукт който може да се приготвя в домашни условия...........добре,де..........и аз си я приготвям в къщи. ама как да си приготвя пиле без птичи грип, телешко без луда крава,свинско без антракс,колбаси без рога и копита......терасата ми е малка,няма да се съберат толкова животни !
11
3
 
13
 
! Отговори
Ив преди 7 години
Знаем, че има практика да се внася пюре от най-различни краища на света. Тоест този инцидент може да се е случил на другия край на света" И в кой край на света по-точно, до колкото знам лютеницата е българско ястие, за патагонска ли ми говорите, за новозеладска или японска? Ужас, никога няма да си купя лютеница от магазина. А някой разбра ли какво е това вещество олеамид?
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да вървим 26 години уж напред и нагоре, а да се озовем със 100 години назад и настрани и да няма виновни за това!!! Да ни лъжат и ограбват в името на някаква измислена демокрация! Да самозапалват децата ни и да унизят родителите ни! Да ни лишат от правото на елементарни здравни грижи! Нима това не е цинизъм? Нима това не е геноцид? И няма виновни. Докога?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веществото олеамид е открито в лютеница, произвеждана и разпространявана у нас от фирма Идеал продукт от Перущица, съобщи председателят на асоциацията Активни потребители Богомил Николов, цитиран от "Труд".