В Кюстендил е било най-студено, -26 градуса

С багери спасяваха две родилки във Варненско
8 яну 2017 17:23, Анисия Иванова
25
В Кюстендил е било най-студено, -26 градуса
Архив: Булфото

Най-ниската температура в страната рано тази сутрин е измерена в Кюстендил - минус 26 градуса. Това съобщиха за "Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

До минус 19 градуса са паднали температурите в Благоевград, минус 18 градуса е било във Враца, Монтана и Драгоман. Снежната покривка е значително по-голяма в Северна България и варира от 20 до 40 см.

В Южна България тя е между 1 и 10-15 см. През нощта се очаква най-ниските температури да са между минус 17 и минус 12 градуса, а в отделни райони и по-ниски.

Тази нощ температурата в село Доктор Йосифово в община Монтана също е била рекордно ниска - минус 21 градуса. В курортния град Вършец са измерени минус 19 градуса, а в Монтана - минус 18, съобщиха от метеорологичната станция в Монтана.

С помощта на тежка техника е оказана помощ на две родилки, съобщи за БТА областният управител на Варна Стоян Пасев. По думите му първият случай е бил в село Въглен. Там е изпратен багер, за да пробие преспите и линейка да вземе жената. Тя е родила в медицинската кола.

В момента отново с багер се опитват да стигнат до друга родилка - в село Кантарджиево, каза още Пасев. Той допълни, че е повикал военните на помощ, за да спасяват един микробус и две леки коли, пълни с музиканти. Оркестърът е затънал между селата Кантарджиево и Климентово.

Община Аксаково удължи с 24 часа обявеното бедствено положение, допълни Пасев. Основната причина е, че много от пътищата в района са все още непроходими. Областният управител посочи, че най-вероятно ще бъде удължено и бедственото положение в община Суворово. Той уточни, че сериозни проблеми има и в община Вълчи дол, в която няколко села са без ток и вода. Причината е авария на електропровод в района на село Червенци.

Бедствено положение е обявено и в община Омуртаг заради изключително тежката зимна обстановка. Пътищата от четвърти клас в региона са непроходими, като на места преспите са по три метра, съобщих зам.-кметът на общината Юнал Османов.

В момента с роторен снегорин ръководството на общината се опитва да достигне до селата от Герловския регион. Със специализираната техника се доставя хляб. Разчистват се и третокласните пътища. Едва след това ще се навлезе в селата. Снежната покривка в региона е над 80 см. Проблеми за техниката и хората създава силният вятър.

Три пътя в общините Лом и Вълчедръм все още са затворени заради силния вятър, който навява преспи сняг върху шосетата, съобщиха от Областното пътно управление в Монтана.

Непроходими в момента са участъците Лом-Вълчедръм, Долно-Церовене - Вълчедръм и Септемврийци-Вълчедръм. Основният път в областта Монтана-Лом, който вчера беше затворен заради снегонавявания, през нощта е разчистен и днес вече е проходим. Проходим е и пътя Монтана-София през старопланинския проход Петрохан /1760 метра височина/.

Тази сутрин е отворен и пътят между селата Септемврийци и Мадан, който вчера беше затворен. Линейка с родилка от Септемврийци е закъсала през нощта на този път, но малко след това е изтеглена и жената е докарана в болницата в Монтана.

Към 15.30 ч. без електрозахранване са 38 населени места в Северна България, съобщават от Министерството на енергетиката. Засегнатите клиенти са 8000. Всички аварии на територията на „ЧЕЗ Разпределение“ и на „EVN - Електроразпределение“ са отстранени. Очаква се към 19 ч. да бъде възстановено топлоподаването в град Перник.

За преодоляване на последствията от тежката зимна обстановка в Североизточна България, по разпореждане на началника на отбраната генерал Константин Попов, продължават дейностите в помощ на населението от най-тежко засегнатите области Добрич, Русе и Силистра и днес, съобщиха от Министерството на отбраната.

От 12.20 ч. в област Добрич военнослужещи с верижна машина от военното формирование 38 010 от състава на Военноморските сили са започнали разчистването от снегонавявания и преспи на пътя Варна - Добрич по направлението Виница - Кичево - Оброчище - Църква.

Също от 12.20 ч. военнослужещи с роторен снегорин от военното формирование 36 780 на Военновъздушните сили - Шабла разчистват пътя за Дуранкулак. От сутринта военнослужещите от военно формирование 34 410 - Варна от състава на ВМС с верижна машина в област Добрич са разчистили участъка на село Генерал Колево в посока град Генерал Тошево и сега продължават работата си в посока град Кардам до границата с Румъния.

От сутринта с роторен снегорин и верижна машина от военното формирование 28 770 - Балчик от състава на ВВС се почиства пътната мрежа около селата Тригорци и Дропла и се оказва съдействие на аварийните екипи на електроразпределителното дружество за отстраняване на аварии в електрозахранването.

В областите Русе и Силистра също продължава дейността на два екипа военнослужещи с високопроходима техника от състава на военното формирование 32 420 - Русе от Сухопътните войски. Те оказват съдействие на аварийните екипи за отстраняване на аварии по електропреносната мрежа в районите на с. Ситово и с. Белица, област Силистра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В град Земен 3 термометъра показаха -31, -30 и -30... А според синоптик.бг беше -29...
15
1
 
32
 
! Отговори
дедо поп преди 7 години
Е оти звънят на воеените????? що не звънят на ^Националния герой^ Очите? А г-да ***
14
2
 
35
 
! Отговори
мая костинбродска преди 7 години
и на мен ми беше студену но Ангел *** стопли
13
0
 
37
 
! Отговори
СТИГААААААА преди 7 години
сте лъгали,кажете истинските температури,сутринта в София при-14,усещането е за -22.СТИГА МАНИПУЛАЦИИ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ!
12
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДругарю червена тикво стига си мучал . Сега на 22 януари твоите хора др. Радев и др.Нинова ще отменят зимата и идва лятото .
11
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз обичам да си пия водката в Русия при -30 градуса на леда да хващам риба
10
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13 А БТР-ите къде са? На скраб?
9
13
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ГОСПОД. Усетихте ли как ГЕРБ САМИ СИ ГО НАВРЯХА. Увеличиха управлението си до края на януари с идеята да докажат, че без тях и потоп. Е сега потопа е благодарение на тях. Следващите дни в България ще е ад и псувните на стотици хиляди, а може би и над милион честни данъкопладци ще ги отнесат те. Да си сменят веднага бездарните и неграмотни пиари.
8
4
 
39
 
! Отговори
фертретрет преди 7 години
А за умниците, които омаловажават- от 150 години рекорда е минус 38 в Трън, през 70-те години. Така че сме само на 3 градуса от рекорда за 150 години. Откакто започна глобалното затопляне, направо изпукахме от студ. Няма да коментирам летата,едва-едва 32-33 градуса.
7
4
 
39
 
! Отговори
дфдсфдсфсд преди 7 години
Снощи на Черни връх е било минус 35 градуса. Това не се ли брои за България?
6
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атентата в редакцията на Шарли Абдо беше фалшиво знаме.
5
1
 
34
 
! Отговори
Ихо преди 7 години
Юнак Осмаков не е ли кмет на Мурадлик: защо го пишете на Омуртаг,нима там живеят елементи с такива фалшиви имена?
4
3
 
61
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Четейки новината ми става ясно, че верижни машини и роторни снегорини имат само военните. Защо правителството е сключило договори за снегопочистване при положение, че фирмите не могат да предоставят сами такава техника?
3
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добър повод да чуем нещо за това западащо погранично градче.
2
4
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** студ било за нас при -20, а в Сибир при -50 градуса какъв студ е? Галактически?
1
5
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аре стига с тези смешните -15 -20 градуса. Зима е, да не искате да е 10 градуса, че през час споменавате колко е температурата?