Полярна зима като тази – веднъж на 30 г. в България

Сняг по пистите и за Великден, дебелата покривка ще се задържи
59
Полярна зима като тази – веднъж на 30 г. в България
Снимка: Булфото, архив

Климатологът Георги Рачев определи метеорологичната обстановка в страната като "уникална". Според него причината за това е продължителността на студа.

Още по темата

"Тази обстановка е уникална поне за един период от 30 години, поради простата причина, че е ужасно дълга. В София отрицателните температури, ледените температури ще се задържат цяла седмица и не само да имаме леден ден максималната да е -2 или -3 градуса. Ние имахме максимална температура -11,5 градуса", коментира той пред БНТ.

Рачев допълни, че веднъж на 30 години в София температурата не се качва над -10 градуса за повече от 60 часа.

"Вятърът в Североизточна България ще стихне, но след това идва нов циклон, а в Източна България и Родопите се очакват нови снеговалежи", прогнозира климатологът.

"При 20 см сняг всичко се струпва на едно място и пътят е непроходим, докато не стихне вятъра. Вятърът сега в Североизточна България ще стихне, но идва нов средиземноморски циклон, който в момента е в Източното Средиземноморие. В Източна България и в Родопите ще има нова порция снеговалежи от утре сутринта и сряда. В планините има страшно много сняг. Чака ни един, после още един циклон. Това са валежи във високата планина, които ще натрупат сериозна снежна покривка. Този сняг ще се задържи особено във високата планина и до Великден. Ще се карат ски", каза още той.

Според Рачев не се очаква да става по-студено. В четвъртък се очакват положителни температури, а в Южна България ще преминат нула градуса в сряда. В неделя ще има ново застудяване, но по-меко от сегашното.

"До края на месец януари се очаква средиземноморски циклон, след което ще има един промеждутък от около седмица, в който над нашите географски ширини синоптичната обстановка ще бъде по-спокойна. Няма да има обилни снеговалежи, но определено януари месец върви към студен", допълни още Рачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 4 2002-ра беше годината и за 3 седмици през януари температурите не се повишиха над -10 градуса в североизточна България и имаше един метър сняг. Тоя професор в сакция ли е расъл, що ли? Аман от иддиоти демагози в тази държава.
6
15
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
това е знак за смирение ако не го разчетем ще последва нещо по страшнонаводнения земетресения хитрино всеки ден убииства и болести стига с това ядене и пиене 2 милиарда по празниците народе спри се малко
5
5
 
38
 
! Отговори
-- преди 7 години
Спокойно, януари-2012та,януари 2008 бяха същите!Ако водата не се извали във вид на сняг, ще се извали през пролетта като пороища и наводнения! Всичко е наред, а и лято 2016 беше яко топло и сухо! Пийте по едно винце и си стойте на топло!
4
2
 
42
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Абсолютно съгласен съм с писалите по-долу. Просто последните 2 зими бяха топли и хората свикнаха на топло, а таиз сега си е нормална. Нищо страшно няма, просто не правете глупости и мислете.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Па предизборен пияр на гепаджийде - демек и в най-трудния момент се оправяме!
2
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости, върнеъе се не 30, 5 години в 2012 и вижте да си припомните
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Полярна зима като тази веднъж на 30 г. в България"---Колко са прави "управляващите", като ни обясняват ЗАЩО НЕ СЕ СПРАВЯТ. :)