Куче да си! Греят четириноги с инфрачервени лампи

Животинките в общинския прют в Пловдив спят на сено
12 яну 2017 08:50, Мария Нестерова
58
Куче да си! Греят четириноги с инфрачервени лампи
Снимка: Reuters, архив

Кучетата, които са в общинския приют в Пловдив, не страдат от минусовите температури. Клетките им се отопляват с инфрачервени лампи, а четириногите спят на дървени скари, под които има дебел слой дървени стърготини. Това съобщи шефът на приюта Георги Божев пред "Монитор". Той уточни, че ако студовете продължат и температурите паднат под минус 20 градуса, клетките ще бъдат заградени с бали от слама.

"Поръчали сме голямо количество бали от слама и ако се наложи, ще заградим клетките, за да осигурим термо стена срещу студа. Всяка клетка има врата, която се затваря при студено време и заедно с инфрачервеното отопление, се осигурява топлина на животните", обясни Божев.

По думите му клетките имат и полиетиленови завеси, които също спомагат срещу студовете. Наред с това менюто на кучетата е подсилено с по-питателни гранули.

"За да бъде компенсирана загубата на топлина, сме завишили мазнините и протеините в гранулите. Така се компенсират температурните разлики и енергийните загуби", каза още той.

В пловдивския приют в момента има общо 59 кучета, 23 от които са иззетите при акция на Криминална полиция на 29 октомври питбули. Предстои малките питбулчета да бъдат настанени в отделни клетки и да им бъдат търсени осиновители, ако прокуратурата и съдът разрешат това.

Само шест маймунки има в строящия се зоопарк в Пловдив в момента, тъй като останалите животни са разпръснати по зоологическите градини в страната. Маймунките са настанени в закрита клетка и по време на минусовите температури ги топлят с климатици. Целта е температурата в клетката им да не пада под 22 градуса. Менюто на маймунките също е калорично – те най-много се радвали на ядки – бадеми и лешници, които обичали да си белят сами. Освен това дневната им доза калории включва още банани и различни цитрусови плодове. 


58
Още по темата: Пловдивприюткучета
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЗА разбирача, който най-вероятно най-големият му допир с Германия е бил като гледа филмите за Хитлер по нешънъл, в Германия кастрацията на кучетата е задължителна и кучетата по приютите не се задържат повече от седмица две и се осиновяват веднага. Затова ние от "развитите и харчещи" източно европейски страни от четвъртия свят "изнасяме кучета и котки" към западна европа!
31
2
 
2
 
! Отговори
Божил преди 2 месеца
Да се грижим за домашните животни и за кучетата е хубаво но нека не забравяме,че в гладни години хората са изяждали всички домашни животни или са ги раздавали на други под формата на кюфтета. Така е ставало например в Петроград по време на германската обсада (1941-1944 г.): всички бездомни животни "мистериозно" са изчезнали от улиците.
30
3
 
14
 
! Отговори
гостенка преди 2 месеца
Едно голямо БРАВО на служителите работещи там и помислили за животинките да оцелеят.
Но типично по български когато се направи едно добро дело, винаги ще се намерят такива дребни души които да го оплюят, но за да стане света в който живеем едно по-добро място, първо ние трябва да станем по-добри и човечни!
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Срамота, българи! Да се възмущаваме, че някой си е свършил работата и е използвал парите, които се отпускат за животните по предназначение, а не ги е изпапкал. Тюх да се не види, ако не бяха тия кучета, рай щеше да бъде тая държавица и за бедни , и за бездомни, и за пенсионери.
28
6
 
5
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 2 месеца
Взех си един Полудакел. Който го Който го очакваше смъртоносна инжекция. Не лъжи. Тия които се правите на защитници на кучето сте п о м и я р и. Най древният приятел на човека е оргиналният ВЪЛК.
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Schutzstaffel Не, не ги убиват. Това е лъжа. Грижат се за тях, докато им намерят осиновители, а които по някаква причина не могат да бъдат осиновени, си живеят в приютите до естествената си смърт.
26
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не може да се харчат безумни обществени пари за кучета! Тези които толкова обичат кучета да си ги прибират по домовете и да си отглеждат със собствени сили и средства!
25
10
 
19
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 2 месеца
Във Германия бездомните песове ги убиват след втората седмица във приюта. По хуманисти от папата. Много се краде тука бе. Разни некадърници които се правят на защитници на животните лапат милиони. Обичам животните. Мразя лицемерите.
24
3
 
9
 
! Отговори
Новогодишно преди 2 месеца
Пажелаваме на Карнелия Нинава да е куче: ще я греем от сутрин до вечер със всякакви видове лъчи,само и само да излекуваме нейните фобии и комплекси.
23
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В същото време вчера четох за някакъв 45 годишен бездомник в Самоков, който спи при -25 градуса в постройка без прозорци и се чуди дали ще оживее до сутринта, а никой не иска да му помогне - нито община , нито социални служби. Явно е по-удобно да се правим на състрадателни към животните
22
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Завиждате на кучетата ли ве? До там ли сте паднали? Никой не ви е виновен, че сте се провалили в живота. НИКОЙ! И за да ви го докажа ще ви кажа, че има хора в България и то доста, които си живеят добре, вадят добри пари БЕЗ да крадат и мамят. Интересно как успяват,а ? Докато не започнете да търсите вината в себе си, няма да се оправим никога. Държавата не ви е майка, вече сте на възраст трябва да се оправяте сами.
21
1
 
10
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 2 месеца
Аз имам морско свинче. Мутрагените да отговарят за бездомните песове а също и лекетата дето взимат на детенцето малко кученце, и после го хвърлят на улицата. Животинчето е отговорност.
20
4
 
13
 
! Отговори
Циник преди 2 месеца
Всъщност - това щеше да е чудесно....ако нямаше зъзнещи бедни...социално слаби...и т.н.
Така - всеки логично си задава въпроса - кой плаща за подобен лукс?
Не ме разбирайте криво - много обичам всякакви животинки...всъщност се радвам за приютените хайванчета!
19
1
 
17
 
! Отговори
Теди преди 2 месеца
Всяко живо същество иска да има условия да оцелее. Кучетата в Каменар ги бяха оставили в снега без храна. Кой не иска да живее добре било то човек или куче или коте или птиче ...Просто някои живеят добре ,а други нямат този късмет.
18
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали не си мислите, че ако света остане без ток и гориво, някой ще му пука за кучетата? Такива сте, понеже сте презадоволени консуматори. Но ако един ден в магазините спрат да доставят храна, това куче дето е у вас ще го изядеш за да нахраниш теб и децата ти. Това е истината, грозна и страшна!
17
2
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 2 месеца
От къде я измисли тая дума, "хипократи" хахаха Някой ще помисли че идва от Хипократ и ще остане с лошо мнение за лекарите и клетвата дето полагат.
16
1
 
9
 
! Отговори
Сп€€нс преди 2 месеца
Голямо чудо, дядо ми преди 20 години беше сложил подобни лампи в курника, да не опукат пилците при -20. Беше ги купил от руския пазар, там продаваха доста интересни работи.
15
0
 
7
 
! Отговори
Чикън преди 2 месеца
Изобщо не съм съгласен и с това животните да се държат в клетки, като са пълни със сняг. Поне да ги пускат да бягат, да се топлят.
Щото глутниците в София са си екстра в студа.
Не забравяйте, че милиони години преди "природозащитниците" да се пръкнат, животните са оцелявали и еволюирали. Дори през зимата..... :D
14
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи си има институции за кучетата, ама тези институции като ги напраскат по 10 в кафез изведнъж се обръща палачинката и трябва ние да мислим за кучетата, нали? Както коментар 2? Хипократи сте. Колкото за хората и там институциите просто не работят. Данъците които плащаш не отиват за хората, а за тези в парламента и техните кръгове. Но извинявай, в тези кучешки времена кучетата са най-важни!
13
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съди за една нация по отношението и към живоните. Е ако някой се чуди защо българия е к.е.не.фа. на Европа, ето защо. Ето защо и всеки който чуе за българин и бяга далеч, защото всиките сте бо.к.луци.

Правите се на големи хуманисти ама да ви питам колко дърва, храна и дрехи сте дали на бездомните за които толкова много ви е грижа? Не ми отговаряйте, въпроса е реторичен.