Само за седмица: Коли на трупчета за 270 без книжка и 160 пияни

Издадени са хиляди актове и фишове, крутите проверки продължават
24 яну 2017 12:10,
80
Само за седмица: Коли на трупчета за 270 без книжка и 160 пияни
Снимка: архив, Булфото

8340 нарушения на пътя са установени в страната от 16 до 22 януари, показват данните на Главна дирекция "Национална полиция".

Издадени са 3889 фиша и са съставени общо 3107 акта. Издадените електронни фишове са 5815.

Броят на установените неправоспособни водачи е 270. 159 души са управлявали моторно превозно средство след употреба на алкохол, от тях 77 с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила, т.е ще бъдат съдени.

Още по темата

Припомняме ви, че от 21 януари са в сила още по-строги наказания за водачите без книжки, за пилите шофьори и за тези без задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Новите промени в Закона за движение по пътищата дават право на катаджиите да свалят номерата на колите на пияните, дрогираните или онези, които карат без книжка. Тази принудителна административна мярка се налага за 1 година само ако е заловен в нарушение собственикът на автомобила. Тогава колата се отписва от регистъра и след 12 месеца собственикът й трябва отново да ходи на каналите на КАТ и да й извади нови номера. Любопитното е, че ако автомобилът е на името на друг човек или на юридическо лице, мярката се налага само за 1 месец и не e необходима нова регистрация.

Наказанията за пияни и дрогирани шофьори, като и за такива, които карат без книжка, скачат драстично. За първи път се въвежда междинна стойност от 0,8 промила алкохол. Ако пробата на водач покаже от 0,5 до 0,8 промила глобата няма да е от 200 до 500 лв., а направо 500 лв. Книжката му ще се отнема за 6 месеца, а не както е досега – от 1 месец до 1 година.

Ако пробата сочи от 0,8 до 1,2 промила глобата става 1000 лв., а отнемането на свидетелството е за 1 година. Остава правилото, че за концентрация над 1,2 промила се носи наказателна отговорност и виновният може да получи до 2 г. затвор.

В случай че шофьорът откаже тест с дрегер или кръвни проби за алкохол и наркотици, глобата му става 2000 лв. вместо досегашните от 500 до 1000 лв.

Зимните гуми не са задължителни от 15 ноември до 1 март. През този период може да се кара и с летни, стига те да имат грайфер над 4 мм.

От КАТ допълват, че за периода от 16 до 22 януари в страната са станали 81 катастрофи, при които са загинали 5 души, 104 са пострадалите.

Органите на реда ще продължат да следят данните за тенденциите на пътя, за да се прецени дали има необходимост от допълнителни промени в подхода по отношение на проверките и нарушителите на пътя.  Целта е да се подобри безопасността на пътя и да се намалят жертвите и ранените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да изпиеш шише ракия и да седнеш да караш. Това си е престъпление.
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааа, значи можело...
23
1
 
23
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Достъп до записите от Полицейските коли свободен за гражданите + Още 100% завишение на глобите + ефективни присъди без право на обжалване за алкохол над 0.8 и дрога (както и за без книжка) и евнтуаааааааално може малко по-малко да се избиваме.П.С. ако пък оправят простотията с това видеозапис да не е доказателство и си накупим (нормалните хора видеорегистратори и важат в съда и в КАТ записите) може и тъпите кифли и батки дето са царе на пътя да понамалеят.
22
1
 
20
 
! Отговори
до ПРЕМИЕРО преди 7 години
Нещо не схванах тая словесна диария?!?! Искаш да кажеш, че правилата са само за тия дето ги спазват, а тия дето не ги спазват не трябва да се наказват? Според мен това е единствената смислена промяна в Закона в последно време. Видя се, че нищо друго с изключение на камерите не даде резултат, а жертвите растат основно заради не спазване на правилата! Повече от логично е като застрашаваш осталите на пътя да те спрат от движение на момента! Аз дори съм за конфискация ако си пиян зад волана!
21
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много криво я разбрахте тази демокрация... Взехте го за анархия. Още по солени глоби трябва даже
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Cars,mobile,*** bg, пускам една обява,че продавам Голфу и да ми глобяват след това шмайзера.
19
2
 
36
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
до ССЕ то заради такива дървени философи като теб сме на тоя хал! Естествено, че никой не спазва правилника на 100%, ама да превишавам ограничението на скоростта с 50 км в час, да карам пиян и без книжка никога не съм го правил!И сега вземи ми обяснявай за безумните знаци... Каквито са - такива! Спазваш ги и точка по въпроса!И не изкарвайте КАТаджиийте по черни от дявола! Мен лично няколко пъти са ми правили компромис защото нарушенията бяха безобидни!
18
11
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
просто им намериха работа на КАт - *** там вече излизат за последно грабене че замирсва на приключване на "бонусите" в техния джоб!!!!крайно време е тези хора да работят и КОНТРОЛИРАТ ВСИЧКИ!!!!! направиха тази служба за смях - ПОЛИЦАЙ!
17
6
 
7
 
! Отговори
FFF преди 7 години
Правилата се пишат, уж, за да ни пазят. Когато няма резултат - остава само пълненето на джобове. Но българският злобар гледа само "на Вуте да му е зле"
16
0
 
16
 
! Отговори
:) преди 7 години
Едно е да глобят, друго да съберат парите от глобата.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
малко да се позатопли и си вадя колелото
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала да ги спират заедно с на ркоманите де лъжат децата дръстете наред
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ссТова е положението като не ви изнася чупката ама не знам къде другаде ще ви траят.
12
6
 
0
 
! Отговори
сс преди 7 години
Същото се отнася и за 7
11
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво само така. Българина от друго не разбира.
10
23
 
17
 
! Отговори
сс преди 7 години
До 8Ти ли си най изрядния, само не ми казвай че спазваш правилника. Тепърва ще има много злоупотреби. На много места има безумни знаци, само за да се прибират глоби. Факт.
9
2
 
49
 
! Отговори
строг преди 7 години
Докато не почнат да режат глави... няма оправия.Спомнете си историята... Защо Крум е създал т.нар - Крумови закони? Видял се е в чудо човека, зат'ва.И сега трябва така, иначе няма да стане.
8
2
 
48
 
! Отговори
ккк преди 7 години
Браво ,точно така трябва
7
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До FFFАко спазваш правилата няма да пълниш ничии джоб. Ама не искаш нали ? Щото си много специален и всичко се върти около теб...
6
3
 
59
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Браво! Крайно време е тарикатите да си го получат. Не може някой шофьори да внимават много други да си правят каквото искат без да се притесняват. Правилата трябва да се спазват!