Година затвор, ако шофираш без "Гражданска отговорност"

Нови санкции на пътя предвижда Наказателния кодекс
Обновена: 19 дек 2016 14:52 | 19 дек 2016 09:22, Петя Славова
97
Година затвор, ако шофираш без "Гражданска отговорност"
Снимка: архив, Булфото

Нови промени в Наказателния кодекс предвиждат до една година затвор и глоба от 500 до 1000 лева, ако си пропуснал да платиш застраховка "Гражданска отговорност" на колата си.

Как ще реагира обществото на това и ще има ли положителен ефект от промените, коментираха Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадали при катастрофи и автоинструкторът Камен Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Тодоров обясни, че "Гражданска отговорност" е задължителна застраховка и липсата й води до това да няма кой да покрива щетите при инцидент, заяви Тодоров. По думите му, когато говорим за "Гражданска отговорност" и застраховка, трябва да обърнем другата страна - какво покрива тя и какво очакваме.

Драганов пък посочи, че застраховката покрива щетите на трети лица, което означава, че тя е задължителна, ако човек няма финансова обезпеченост да плаща. "Когато парите не достигат на повечето хора, които управляват автомобили, те достигат до най-минималния праг", коментира автоинструкторът.

По отношение на свалянето на регистрационни номера при шофиране без книжка, Тодоров сподели, че приветстват идеята. Той е на мнение, че свалянето на регистрационните табели е една принудителна мярка, която веднага ще има ефект.

"Когато спреш един шофьор без книжка, ти не можеш да му вземеш книжката, ще му наложиш глоба, която той няма да плати и остава единственият начин да му посегнеш върху автомобила", каза Владимир Тодоров.

Според Камен Драганов обаче свалянето на регистрационните табели няма да има конкретен ефект, ако водачът е решил да кара без книжка. "Той без номера няма да кара, просто ще кара друг автомобил".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Sadpalat преди 7 години
750 000 novi mesta v bg zatvorite ima.
80
0
 
19
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Чудесен закон (ако влезе в сила) илюстриращ невъзможността на държавата да се справи с проблема и вместо това си създава двойно по-голям. Та значи, ако аз съм един нормален гражданин, който си плаща съвестно всичко, забравя да си подновя ГО ще вляза в затвора. Добреее, а кой през това време ще гледа семейството ми, ще изкарва пари за да плати данъци и ДДС, ще плати заплатите и на служителите ми и държавните хрантутници??? А колко пари ще плати държавата за да ме храни и гледа в затвора??
79
0
 
4
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Трябват им пари на хората бе! А като убиеш някой на пътя, намаляваш разходите на държавата! Защо в затвора!?
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това къде го има по света. Това че сте безсилни не означава, че трябва да се взимат абсурдни решения. Ако просто си забравил в затвора ли трябва да влезеш?Престъпник ли си? Ще те вкарат и направо ще съсипят живота на човек, редовно проверки, системни глоби и нещата си идват на място. Максим лице на кампания, пян, жертва, съсипан живот и е на свобода. В Германия правиш гражданска един път и просто ти дърпат парите от сметка, не ходиш всяка година.
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие луди ли сте Бе?Къде,къде има по важни неща от тея глупости!!!!
76
0
 
8
 
! Отговори
До 79 преди 7 години
Европейска заповед за арест и ще те задържат в чужбина за неплатена ГО на кола, държана на трупчета...
75
0
 
9
 
! Отговори
Митко преди 7 години
Кой *** е решил да има наказателна отговорност не за престъпление, а за административно нарушение? Липсата или нередовната застраховка гражданска отговорност е административно нарушение, а не престъпление. Почти всички новомонтирани камери имат възможност за разпознаване по номера на колата дали е платена гражданска отговорност и нарушителят може да бъде спрян и глобен.Да не отваряме темата как всички плащаме застраховки за покритие 1 милион лева имуществени и 5 милиона солидарни щети...
74
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия съвсем се побъркаха.То за убийство няма затвор та за липса на гражданска затвор.Някой се опитва май пак лобистки интереси да защитава.Срува ми се че наказанието не отговаря на провинението.Друг е въпроса че в провинцията масово се кара без винетки без гражданска. Та нали в селото всички се познават кой ще им напише акт?
73
0
 
22
 
! Отговори
wer преди 7 години
То бива лобизъм, бива ама...Хайде застраховател или адвокат, който не е издал касова бележка за получена сума да лежи 2г. затвор!
72
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от калпаво написаната статия не се разбира 'ако шофирате без ГО, или ако си държите колата в гаража, докато сте в чужбина или със счупен крак и не сте сключили ГО'?????
71
4
 
2
 
! Отговори
Chujdozemec преди 7 години
Mnogo gluposti prochetoh i she prodaljavam da gi cheta ... bravo vsichki tuk ste durveni motiki...Po civilizovaniq svqt zastrahovkata na koli i imushtestvo e zadaljitelna !!!
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - "Ako si piqn, drusan,ili nepravosposoben-globa,a ako si bez grajdanska v zatvora! E tova e! Vsichko stava ot shantavo po-shantavo v toq svqt."Запознай се със закона преди да коментираш.Разпоредбата на чл. 343б от НК е еднозначна и няма нищо общо с коментара ти.Там са предвидени наказания лишаване от свобода с долна граница от една година за управление както след употреба на алкохол така и след употреба на наркотични вещества. Наказанието глоба е кумулативно предвидено такова.
69
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А концентрационни лагери за братята приготвихте ли? Че сигурно 1 от 10 има гражданска. А БХК питахте ли, или сте се разбрали това да важи само за българи?
68
19
 
0
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До пак смешкиЕми ако бяхте ударили някого? Защо си мислите че хората са длъжни да плащат за Вашата разсеяност? А ако Ви заплашва затвор аз съм сигурен че щяхте да си я проверите преди да включите на 1- ва скорост. Ако и този довод не Ви помага да разберете, то аз съжакявам за Вас - Никога няма да разберете.
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Да правилно, пак лобизъм. Ами тогава и горските да ни вкарват в затвора където ходим по гората на разходка, пак в затвора ако не вървиш по тротоара и пр. що за закони са това.Не карам колата седи си в гаража , болен съм бил , нямам нужда да я карам - нямам застраховка и хоп в затвора.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то нема толкова места в затворите, а политическата *** не инвестира в тях!
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ako si piqn, drusan,ili nepravosposoben-globa,a ako si bez grajdanska v zatvora! E tova e! Vsichko stava ot shantavo po-shantavo v toq svqt.
64
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
До АнонименМного ясно ....
63
0
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Бях чул да се влиза в затвора за неплатени данъци, ама за застраховка......щом е задължителна трябва да се нарича данък.
62
1
 
27
 
! Отговори
пак смешки преди 7 години
Имам златен талон, но докато бях бременна не карах редовно. Веднъж се наложи и карах цял ден преди да се усетя да я проверя, защото знаех, че изтича този месец. Е беше изтекла преди 2 дни...и кво, ако ме бяха спрели - бам у затвора за 1 год. с бебето?!